Witam, u mojej 3 miesięcznej córki pojawiły się czerwone rumioniowe zmiany. Jesteśmy pod opieką alergologa I dermatologa jednak nie widać, żadnej poprawy. Czy u którychś z waszych dzieci pojawiło się coś podobnego? Jak sobie z tym poradziłyście? My walczymy już od ponad miesiąca. Alergia na mleko została wykluczona. Pierwsza diagnoza to alergia kontaktowa, teraz podejrzenia łuszczycy niemowlęcej. Stosowaliśmy lipocoid, maść z hydrokizrtyzolem, obecnie elidel. Dodatkowo do natluszczania oliwa z oliwek ale nie dala rady, powstało więcej suchych łusek, więc teraz testujemy lipikar. Po maści cholesterolowej zmiany się zaogniały.
reklama
Moim zdaniem to nietolerencja na mleko. Próbowaliście przejść na Pepti lub Nutramigen? Czy karmisz piersią?
W jaki sposób została wykluczona alergia u 3-miesięcznego
Mój syn miał refluks utajony, tj, nie chlustał itp. (ale pokarm jednak wracał się do przełyku). Przyrosty były ok, Zaparć/biegunek też nie miał. Jedynie dużo płakał i chciał dużo jeść.
Jeśli nie byliście - to bym spróbowała jeszcze wizyty u gastrologa.
Jeśli nie byliście - to bym spróbowała jeszcze wizyty u gastrologa.
reklama
Zgadzam się, u nas tak wyglądała nietolerancja na mleko. Przeszło dopiero jak z miesiąc nie jadłam nic od krowy (karmiłam piersią). Kupki były ok, nie wymiotował, tylko ta skóra. U nas też się sprawdził krem Aderma. Smarowałam małego po 4 razy dziennie
Podziel się: