reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sucha zaczerwieniona skóra

Witam, u mojej 3 miesięcznej córki pojawiły się czerwone rumioniowe zmiany. Jesteśmy pod opieką alergologa I dermatologa jednak nie widać, żadnej poprawy. Czy u którychś z waszych dzieci pojawiło się coś podobnego? Jak sobie z tym poradziłyście? My walczymy już od ponad miesiąca. Alergia na mleko została wykluczona. Pierwsza diagnoza to alergia kontaktowa, teraz podejrzenia łuszczycy niemowlęcej. Stosowaliśmy lipocoid, maść z hydrokizrtyzolem, obecnie elidel. Dodatkowo do natluszczania oliwa z oliwek ale nie dala rady, powstało więcej suchych łusek, więc teraz testujemy lipikar. Po maści cholesterolowej zmiany się zaogniały.

Załączniki

• 20250130_090357.jpg
    20250130_090357.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 143
  • 20250130_082201.jpg
    20250130_082201.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 36
reklama
Moim zdaniem to nietolerencja na mleko. Próbowaliście przejść na Pepti lub Nutramigen? Czy karmisz piersią?

W jaki sposób została wykluczona alergia u 3-miesięcznego dziecka?

Mój syn miał refluks utajony, tj, nie chlustał itp. (ale pokarm jednak wracał się do przełyku). Przyrosty były ok, Zaparć/biegunek też nie miał. Jedynie dużo płakał i chciał dużo jeść.

Jeśli nie byliście - to bym spróbowała jeszcze wizyty u gastrologa.

Nietolerancja mleka + niedojrzały układ pokarmowy.
Testy alergiczne wyszły ujemne. Ale do tej pory nie może zbyt dużo mleka, bo mu wychodzą czerwone/suche plamy (a ma już 12 lat).

reklama
Zgadzam się, u nas tak wyglądała nietolerancja na mleko. Przeszło dopiero jak z miesiąc nie jadłam nic od krowy (karmiłam piersią). Kupki były ok, nie wymiotował, tylko ta skóra. U nas też się sprawdził krem Aderma. Smarowałam małego po 4 razy dziennie

Do góry