reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

Pasta kanapkowa z piersi kurczaka

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
pęczek rzodkiewek
papryka czerwona i żółta
szczypiorek
natka pietruszki
pomidor
2 ogórki kwaszone
sól
pieprz
majonez

Wykonanie:
Pierś kurczaka gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę bądź miksujemy. Oprócz pomidora i ogórków całą resztę składników również miksujemy razem z piersiami. Łączymy powstałą masę z majonezem. Pomidora i ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę i wrzucamy do pasty.

Smacznego:)
 
reklama
fazerka ja po prostu to lubię:) Lubię gotować i piec i mam to od zawsze, chyba po mamie, bo ona jakby mogła to by całe dnie w kuchni siedziała i coś pichciła:) Cieszę się, że wam smakuje i będę dokładać coś nowego na pewno często:)
 
Moja dzisiejsza wariacja słodyczowa :)

Wygląda tak:


Zdjęcie0796.jpg


A robi się ją tak:

KASZKOWE Z JABŁKAMI

Składniki:

1 litr mleka
kostka margaryny kasia
6 dużych łyżek cukru
szklanka kaszy manny (chyba, że kiepsko gęstniej, to więcej)
2 jabłka
cynamon
herbatniki

Wykonanie:

Jabłka zetrzeć i wymieszać z cynamonem, po czym przesmażyć.
Mleko, margarynę i cukier ugotować.
Do gotującej się masy dodać kaszę mannę i jabłka.
Pogotować chwilę aż utworzy się gęsta masa.

Na dnie blaszki poukładać herbatniki, na to wylać gorącą masę i przykryć drugą warstwą herbatników.
Wystudzić i wstawić do lodówki.
 
Ostatnia edycja:
SKuszona Waszym gotowanie wrzucam przepis na Chatkę Puchatka. Proste i pyszne.
Wklejam przepis zrobiony już przez kogoś, ale ja robię identycznie, a ten ktoś ładnie napisał wszystko.
Ja czasem dorzucam rodzynki do białej części, czasem truskawki pokrojone i np do środka pas ułożonych w rządku całych truskawek - ładnie wygląda po przekrojeniu.


  • 0,5 kg białego sera
  • 10dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • 0,5 kostki masła
  • 30 sztuk herbatników

    Utrzeć cukier,masło,dodać żółtka i cukier waniliowy,dodać zmielony ser,wymieszać.Rozdzielić na dwie części,do jednej dodać kakao.
    Układanie chatki: kładziemy sreberko(folię aluminiową),na nią trzy rzędy herbatników w następujący sposób:
    ###
    ###
    ###
    ###
    ###
    w zależnośći od tego jak długą chcemy chatkę może to być dłuuuugie,ale zawsze 3 herbatniki koło siebie. Ułożone herbatniki smarujemy ciemną częścią sera,i na każdy herbetnik kładziemy następny. Powstaje pas z serem w środku. Z kolei bierzemy jesny ser i kładziemy grubą jego warstwę na środkowy rząd herbatników 9uwaga ode mnie, Gosi - tu możemy ułożyć całe truskawki). Podnosimy folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników,aż ich krańce zetkną się u góry.Powstaje coś na wzór podłużnego trójkąta.Pozostawić w chłodnym miejscu aż zastygnie.
Można czymś polać, posypać...inwencja twórcza :)
 
OPONKI

200 g białego sera w kostce
1 jajko
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
mąka - w zależności od rodzaju sera, ok. 1,5 szklanki, dosypujemy stopniowo

Z podanych składników zagnieść ciasto. Nie może kleić się do rąk, powinno przypominać ciasto na kopytka.
Wałkować na stolnicy podsypanej mąką, by nie kleiło się do wałka na grubość ok. 3 mm. Wykrawać szklanką koła, a środek małym kieliszkiem.
Wrzucać na gorący olej, smażyć na złocistobrązowo, patyczkiem przewrócić na drugą stronę.
Przełożyć na tacę wyłożoną papierową serwetką i kiedy przestygną, posypać cukrem pudrem.
 
reklama
Do góry