reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

Tak, mi też powiedziała że jak taka malutka będzie to będą szybciej i drukować ale u mnie to 37-38 ze względu na cukrzycę. U nas było tak 26+0 789g to już o tydzień mniejsza, 30+0 1317g i o 10 dni mniejsza, a wczoraj to już równo 2 tygodnie. Teraz tak dokładnie patrzę to noga wychodzi na 32+1(17,7%), główka 31+4 (8,7%) i brzuszek 30+6 (5,2%) co daje nam że wiek na 31+0 czyli jest 8,1% :(
Ale przepływy bardzo dobre, ilość wód też, nawet ma pełne poliki ! I takie piękne usta 😍

reklama
Kurde, dziewczyny, jak myślicie, czy możliwe jest, aby obwód brzuszka dziecka spadł z 82 centyla na 45 w 4 tygodnie? Miałam dziś usg i okazuje sie, ze taki pomiar wyszedł, przez co bardzo spadła też waga dziecka. Dotychczas główka, kość udowa i obwód brzuszka był zawsze w 80-90 centylu, tak samo waga, a teraz nagle ten brzuszek tak się zatrzymał? Główka i kość udowa ok. Przepływy niby wyszły ok. Technik, bo nie lekarz robił mi to usg, twierdzi, że jest ok, bo przecież 45centyl to "w normie", no ale jednak porównując do poprzednich badań (mam co 4 tyg i zawsze rósł równomiernie), to jednak chyba nie tak? Miałam mieć następne usg za 2 tyg, ale nie mają terminów, bo święta itd i mam dopiero za 3...

Kurde, dziewczyny, jak myślicie, czy możliwe jest, aby obwód brzuszka dziecka spadł z 82 centyla na 45 w 4 tygodnie? Miałam dziś usg i okazuje sie, ze taki pomiar wyszedł, przez co bardzo spadła też waga dziecka. Dotychczas główka, kość udowa i obwód brzuszka był zawsze w 80-90 centylu, tak samo waga, a teraz nagle ten brzuszek tak się zatrzymał? Główka i kość udowa ok. Przepływy niby wyszły ok. Technik, bo nie lekarz robił mi to usg, twierdzi, że jest ok, bo przecież 45centyl to "w normie", no ale jednak porównując do poprzednich badań (mam co 4 tyg i zawsze rósł równomiernie), to jednak chyba nie tak? Miałam mieć następne usg za 2 tyg, ale nie mają terminów, bo święta itd i mam dopiero za 3...
Mam we wtorek lekarza, to powiem ci jak u mnie to wygląda, bo na wizycie u innego gina w klinice mały też wyszedł mniejszy, ale nie wiem czy to nie błąd pomiaru, czy faktycznie przystopował, bo zawsze był w górnych granicach, albo poza nimi. Niestety nie dostałam żadnego wydruku żeby napisać ci dokładne wymiary ;/

Myślę, że mógł coś źle pomierzyć, ale spadek zapewne jest, bo aż takiego błędu by raczej nie było. Właśnie jak brzuszek stopuje z rośnięciem to jest pierwsza oznaka, że dziecko za mało przyrasta. Tak mi lekarka tłumaczyła, że wtedy pierwszy właśnie brzuszek hamuje, bo organizm wysyła substancje odżywcze tam, gdzie są najbardziej potrzebne, czyli do główki. Stąd może być różnica między nimi. Kurcze, długo te trzy tygodnie do następnego USG :(

reklama
Myślę, że mógł coś źle pomierzyć, ale spadek zapewne jest, bo aż takiego błędu by raczej nie było. Właśnie jak brzuszek stopuje z rośnięciem to jest pierwsza oznaka, że dziecko za mało przyrasta. Tak mi lekarka tłumaczyła, że wtedy pierwszy właśnie brzuszek hamuje, bo organizm wysyła substancje odżywcze tam, gdzie są najbardziej potrzebne, czyli do główki. Stąd może być różnica między nimi. Kurcze, długo te trzy tygodnie do następnego USG :(
No właśnie najgorzej jak brzuszek zwalnia.. Skoro przepływy są ok to zastanawiam się jaka może być tego przyczyna. No właśnie 3 tygodnie to dużo, dlatego chyba pójdę prywatnie szybciej do polskiego lekarza, bo zwariuje czekać tak długo...

Do góry