Mixme92
Fanka BB :)
ZUS to taka urocza instytucja, która jak zechce to przyczepi się do wszystkiego.Dzięki, już opisuje. Pracuje teraz na umowę o pracę, ale na czas określony i jest to okres próbny na 2 miesiące, tzn pracę zaczęłam 8.05 do 30.06. Z dniem 01.07 mam podpisać umowę o pracę na 2 lata. W każdym razie ta umowa na czas próbny ulega rozwiązaniu samoistnemu przed upływem 12 tygodnia ( jeśli byłaby potrzeba to mogę załatwić, że ciąża na zaświadczeniu będzie starsza niż jest w rzeczywistości).
Prace mam stojąca, boję się, że nie wytrzymam i będę chciała iść np na l4 i wtedy rozumiem, że z zaświadczeniem umowa będzie przedłużona do dnia porodu i po tym dniu z automatu tracę wszystkie świadczenia tak? Jeśli chaotycznie napisałam to przepraszam. Po prostu się zastanawiam czy jeśli ta umowę podpisze w lipcu a za 2 tygodnie od podpisania umowy pójdę na l4 to ZUS się do niczego nie przyczepi? Jak mam to rozegrać żeby mieć urlop macierzyński itd? Z góry bardzo wszystkim dziękuję, niestety totalnie się na tym nie znam a jak czytam o tym to mam wrażenie, że nie wiem nic.
Z mojej perspektywy jeśli z ciążą jest ok i nie czujesz się bardzo źle, a przede wszystkim jesteś pewna, że umowa będzie przedłużona to poczekaj do lipca. Finansowo jeśli załatwisz zaświadczenie to chyba wyjdzie na to samo.