reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

reklama
Ja też jestem z tych mam 35+ 😊 Trochę nas jest .Miło 🥰
Też będę robić badania prenatalne.Ale tylko test nipt typu nifty, bo wszystko będzie wiadomo od razu.
Ja ostatni raz w ciazy byłam 15 lat temu.Ta ciaza to zupelne zaskoczenie.Mialam zupełnie inne plany na życie 😉 W tym miesiącu zmieniłam pracę.Teraz muszę trochę popracować, żeby coś mi się nalezalo.
Jak tam Wasze brzuchy ? Czy tylko mi się wydaje, że rośnę z dnia na dzień ? Już prawie nic się nie mieszczę. Przeraza mnie to. Musiałam kupić parę nowych ubrań. Nikt oprócz męża nie wie o moim stanie, ale niedługo nie da się tego ukryć 🫣

Nie wiem czy słyszałyście, ale weszło rozporządzenie MZ dot. bezpłatnych badań prenatalnych I i II trymestru bez względu na wiek, dla wszystkich. Trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza prowadzącego. A czy orientujecie się czy to dotyczy również lekarzy prywatnych i USG wykonywanych też prywatnie? Czy to musi być wszystko oparte o nfz? 🤔 bo dotychczas były refundowane tylko powyżej 35 r.ż i innych wskazań.

Ja też jestem z tych mam 35+ 😊 Trochę nas jest .Miło 🥰
Też będę robić badania prenatalne.Ale tylko test nipt typu nifty, bo wszystko będzie wiadomo od razu.
Ja ostatni raz w ciazy byłam 15 lat temu.Ta ciaza to zupelne zaskoczenie.Mialam zupełnie inne plany na życie 😉 W tym miesiącu zmieniłam pracę.Teraz muszę trochę popracować, żeby coś mi się nalezalo.
Jak tam Wasze brzuchy ? Czy tylko mi się wydaje, że rośnę z dnia na dzień ? Już prawie nic się nie mieszczę. Przeraza mnie to. Musiałam kupić parę nowych ubrań. Nikt oprócz męża nie wie o moim stanie, ale niedługo nie da się tego ukryć 🫣
Odnośnie brzuszka to raczej nasze osobiste spostrzeżenia na temat swojego ciała 🙂 ja widzę zmiany w swoim a mój mąż mówi że nie widzi różnicy
Pewnie większość z nas ma zalecenia żeby nie przeciążać się i odpoczywać (ja mam np.) do tego odżywianie jest słabe bo nie jemy lekko, albo jemy dziwne produkty no i hormony
Ja osobiście od dwóch tygodni nie trenuje i dla mnie to jest jakaś masakra trwa i trwa i już czuję że mam sflaczałe ciało a przez to że nie mam ochoty na posiłki które zawsze jem (czyli lekkostrawna dieta - np po pieczywie łapię szybko wodę a teraz wchodzą mi tylko bułki z twarogiem np) mój brzuch no jest większy i często wzdęty ale jakoś się tym nie przejmuje, w moim organizmie jest totalna przebudowa hormonalna
Ja osobiście rzadko chodzę w jeansach i ubraniami uciskającymi brzuch - wolę sukienki i legginsy więc nie mam problemów ubraniowych

Odnośnie brzuszka to raczej nasze osobiste spostrzeżenia na temat swojego ciała 🙂 ja widzę zmiany w swoim a mój mąż mówi że nie widzi różnicy
Pewnie większość z nas ma zalecenia żeby nie przeciążać się i odpoczywać (ja mam np.) do tego odżywianie jest słabe bo nie jemy lekko, albo jemy dziwne produkty no i hormony
Ja osobiście od dwóch tygodni nie trenuje i dla mnie to jest jakaś masakra trwa i trwa i już czuję że mam sflaczałe ciało a przez to że nie mam ochoty na posiłki które zawsze jem (czyli lekkostrawna dieta - np po pieczywie łapię szybko wodę a teraz wchodzą mi tylko bułki z twarogiem np) mój brzuch no jest większy i często wzdęty ale jakoś się tym nie przejmuje, w moim organizmie jest totalna przebudowa hormonalna
Ja osobiście rzadko chodzę w jeansach i ubraniami uciskającymi brzuch - wolę sukienki i legginsy więc nie mam problemów ubraniowych
A ja właśnie uwielbiam spodnie,jeansy i spodenki.Jeszcze najlepiej z wysokim stanem😉 Sukienki to tylko wyjściowo 😉 Masz rację z tym, że to my widzimy nasze brzuchy, bo mój mąż twierdzi, że on nic nie widzi😉
Ja miałam wrócić do treningów po kilkumiesięcznej przerwie i nie zdążyłam....

Nie wiem czy słyszałyście, ale weszło rozporządzenie MZ dot. bezpłatnych badań prenatalnych I i II trymestru bez względu na wiek, dla wszystkich. Trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza prowadzącego. A czy orientujecie się czy to dotyczy również lekarzy prywatnych i USG wykonywanych też prywatnie? Czy to musi być wszystko oparte o nfz? 🤔 bo dotychczas były refundowane tylko powyżej 35 r.ż i innych wskazań.
Ja nic takiego nie wyczytałam, że ma być dla wszystkich. Zresztą, chyba by było o tym głośno. Od dłuższego czasu refundowane są po spełnieniu jednego z 4 czy 5 warunków, a 35+ jest właśnie jednym z nich.

reklama
Tak, to prawda z tym rozporządzeniem odnośnie bezpłatnych prenatalnych 1 i 2 trymestru. Już można o tym znaleźć info. Powinno dotyczyć wszystkich lekarzy i prywatnych też, bo ma być dla wszystkich.

Do góry