reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

syn urodził się 3685 i 54 i u nas też się sprawdziła spora ilość ubranek (nawet tych na 56) zwłaszcza bodów, legginsów czy pajacyków do spania, bo albo ulewał albo kupa uciekała albo się posiusiał i tak ciągle przebierałam. Zostało nam trochę nieużywanych ubranek typu dresy sweterki, takich bardziej wyjściowych i nie trafionych również w pogodę 😜 ale może teraz będzie drugi synuś to się zużyje, ewentualnie pójdą na Vinted 😅
dokładnie

reklama
Istotna informacja 😊 czasem te medyczne słownictwo mnie przerasta 🙈
dokładnie mam to samo jeśli chodzi o te wyniki/zakresy i sama to interpretuj 😅🙈. Tez się zastanawiałam nad Nifty ale właśnie porozmawiałam z moją krewną jak u nich wyglądał ten wynik Sanco a robili go stosunkowo niedawno bo w styczniu to mi tłumaczyła, że to była jedna kartka gdzie była płeć (u nich trafiona bo chłopak na Sanco i kilka tyg później na USG potwierdzony) i nie pamiętała dokładnie ale mówiła, że kilka grup chorób. Jej to tak tłumaczył lekarz, że gdyby któraś z tych tam setek chorób/delecji była to w danej grupie byłaby pod dołem wypisane co konkretnie. Jeśli nie ma tego jest tylko wypisana ogólna grupa chorób i cos w stylu że nie dotyczy. Więc niby przejrzyste te wyniki Sanco są dosyć. Ja się zdecydowałam i myślę, że w najbliższy czwartek wykupię to w diagnostyce 😁.

Ja przy synku miałam stos 56.A urodził się 62 cm długi i 4.5 kilo.Takze wszystko nieprzydatne.Musialam szybko kupować nowe rzeczy
ja to jeszcze zrobiłam sobie tak, że na początku przed porodem kupiłam ubranka od rozmiaru 56 do 86 popralam wyprasowałam i poukładałam w szafie rozmiarami. Przez pierwszy rok praktycznie nie kupiłam nic. Tylko chowałam te za małe

no właśnie jak jest z tą szkołą rodzenia czy to jest na NFZ ? czy prywatnie ?
jejku ja też nie wiem nic jak ogarnąć dzieciaka a nawet na tym forum pełno jakichś wątków o których nie mam pojęcia
nie mam pojęcia co kupić żeby było
na pewno przed porodem chcę iść z mężem (mimo że oboje mamy wiedzę jako taką) na kurs pierwszej pomocy dla dziecka - moja siostrzenica jak była mała zachłystnęła się pestką od winogrona na działce - mama z sis miały mega chwile grozy

dla mnie te dziecko i to wszystko to czarna magia najchętniej miałabym już poród i połóg za sobą wypchnąć małego dzieciaka a na drugi dzień odebrać już takiego w wieku 10 lat :D
Jest dużo szkół rodzenia 🙂 zwykle są prywatne ale czasami chodzi o przyciągnięcie pacjentek. Ja np. poszłam sobie z ciekawości i płaciłam 5zł za zajęcia 😁. Przy szpitalach zdarzają się całkowicie bezpłatne

Powiem Wam, że ja w pierwszej ciąży nie miałam szans na stacjonarną szkołę rodzenia. Wszystko ogarnęłam z neta i z pomocą i radą Mamy i Teściowej (zdalnej pomocy). No i dziecko żyje, ma się dobrze ;) mój ginekolog mi powiedział, że kwestia opieki nad noworodkiem jest instynktowna i miał rację. Pierwsza kąpiel była stresująca, ale daliśmy radę z Mężem :) reszta poszła gładko :)
Wić spokojnie pierworódki, to macie w genach i instynkcie :)
Warto jednak poczytać o rozwoju niemowlaka, pooglądać chociaż filmiki jak poprawnie nosić i na co zwracać uwagę 🙂 bo niestety z tego samego instynktu i rad mam/teściowych, lubią się wyprodukować/pogłębiać problemy z napięciem mięśniowym 🙂. Super strona - FIZJOmama na FB, Instagramie + blog (bardzo dużo wartościowych treści, zgodnych z literaturą), filmiki to chyba aktualnie najbardziej Zawitkowski, cała baza fantastycznych informacji 🙂

reklama
Jest dużo szkół rodzenia 🙂 zwykle są prywatne ale czasami chodzi o przyciągnięcie pacjentek. Ja np. poszłam sobie z ciekawości i płaciłam 5zł za zajęcia 😁. Przy szpitalach zdarzają się całkowicie bezpłatne
Ja wczoraj przeglądałam szkoły rodzenia w mojej okolicy (dolnośląskie), zainteresowały mnie 3-4 i wszystkie były bezpłatne.

Do góry