Powiedziałam, że martwię się prenatalnymi, to nawet przyjrzał się przeziernosci karkowej i jest mała oraz znaleźliśmy nosek. Więc wg niego obraz usg wychodzi bardzo dobrze. Zawsze to troszkę spokojniejszy człowiek, jak to NT małeNajważniejsze że zdrowe
reklama
Katigger
Fanka BB :)
No z tą data to jednak ważna sprawa. U mnie w.pierwszej ciąży z om było 06.01., z prenatalnych wyszło 12.01. I sam nie chciał się urodzić. Może gdyby jednak wzięto pod uwagę ten termin 12.01 to by się urodził sam i do dwóch tygodni po terminie, a tak było wywoływane, co nie do końca wspominam dobrze, ale to dłuższą historia. Może na prywatnym się podzielę, jeśli któraś będzie ciekawa.Jeśli chodzi o termin porodu mi doktor powiedziała że z prenatalnych weźmie datę
Ja tak szczerze to jakoś nie przykuwam uwagi
Czy to będzie 5 czy 10.01 czy 29.12 i tak ten w brzuchu zdecyduje i biologia i co będzie
Żeby zdrowe się urodziło i tyle
I tak od grudnia muszę mieć wszystko gotowe pewnie znowu mnie zaskoczy kiedy będzie chciało się wybić na świat
Nie ma oficjalnych szkół rodzenia na NFZ. Od 21 tc przysługuje położna. W ramach tej opieki należą się ok. 4-6 spotkań przed porodem i po porodzie 6 spotkań. Te spotkania przed porodem maja właśnie dotyczyć edukacji o porodzie, połogu, opieki nad dzieckiem. Spotkania po porodzie dotyczą sprawdzenia stanu mamy, wagi i stanu dziecka i te odbywają się w domu. Niektóre położne w ramach spotkań przed porodem organizują zajęcia grupowe tworząc tzw. Szkoły rodzenia. Jednak można znaleźć położna, która spotka się z tobą indywidualnie. Zależy od położnej, która się tobą będzie opiekować, która wybierzesz. Poza tym są płatne szkoły rodzenia i można ich w każdym mieście kilka znaleźć. Ja w pierwszej ciąży korzystałam z filmów i szkoły rodzenia od zaufajpoloznej na Ig oraz ze spotkań grupowych , które organizowała moja położna stacjonarnie w ramach właśnie tych spotkań przedporodowych. Teraz mam w.planach po.prenatalnych wykupić sobie jeszcze e-book od Izabeli Dembińskiej, która mocno skupią się rana ruchu i ćwiczeniach przed i w trakcie porodu.no właśnie jak jest z tą szkołą rodzenia czy to jest na NFZ ? czy prywatnie ?
jejku ja też nie wiem nic jak ogarnąć dzieciaka a nawet na tym forum pełno jakichś wątków o których nie mam pojęcia
nie mam pojęcia co kupić żeby było
na pewno przed porodem chcę iść z mężem (mimo że oboje mamy wiedzę jako taką) na kurs pierwszej pomocy dla dziecka - moja siostrzenica jak była mała zachłystnęła się pestką od winogrona na działce - mama z sis miały mega chwile grozy
dla mnie te dziecko i to wszystko to czarna magia najchętniej miałabym już poród i połóg za sobą wypchnąć małego dzieciaka a na drugi dzień odebrać już takiego w wieku 10 lat
U mnie lecą bridgertonowie i Lucyfer.Ja lecę Chirurgow na Disney odprężają mnie
Mój miał 54 cm przy porodzie. Ubranka 56 nosił ok. Miesiąc, 62 om. Dwa i pół miesiąca, vo szczupły był. Potem te rozmiary szybciej szły.Mój z 56 wyrósł w brzuchu i od razu wskoczył w 62 . Średnio w jednym rozmiarze chodził miesiąc i zmiana...przystopował dopiero jak dojechaliśmy do 86
U mojej siostry pierwsze bylo ok. Kiesiac i kolejne dwa rozmiart tez po miesiacu, a potem co trzy miesiece zmiana. Także różnie może być. Zależy jakie dzieci wielkościowo się w rodzinie rodzą, a potem to też jak rośnie.
Ja polecam mieć każdego rodzaju ubranka po 8 sztuk. To tak bezpiecznie, a nie trzeba stać nad pralka non stop.
Kapozi
U mnie z kolei podała crl, a nie ma wieku ciążyJa już po wizycie. Bejbik wywija tańce w macicy, aż miło patrzeć. Nie mam na zdjęciu CRL, ale wiek wychodzi na 10+0 więc idealnie jak być powinno.
Mialla26
czyli optymalnie kupić 56 na początek?No z tą data to jednak ważna sprawa. U mnie w.pierwszej ciąży z om było 06.01., z prenatalnych wyszło 12.01. I sam nie chciał się urodzić. Może gdyby jednak wzięto pod uwagę ten termin 12.01 to by się urodził sam i do dwóch tygodni po terminie, a tak było wywoływane, co nie do końca wspominam dobrze, ale to dłuższą historia. Może na prywatnym się podzielę, jeśli któraś będzie ciekawa.
Nie ma oficjalnych szkół rodzenia na NFZ. Od 21 tc przysługuje położna. W ramach tej opieki należą się ok. 4-6 spotkań przed porodem i po porodzie 6 spotkań. Te spotkania przed porodem maja właśnie dotyczyć edukacji o porodzie, połogu, opieki nad dzieckiem. Spotkania po porodzie dotyczą sprawdzenia stanu mamy, wagi i stanu dziecka i te odbywają się w domu. Niektóre położne w ramach spotkań przed porodem organizują zajęcia grupowe tworząc tzw. Szkoły rodzenia. Jednak można znaleźć położna, która spotka się z tobą indywidualnie. Zależy od położnej, która się tobą będzie opiekować, która wybierzesz. Poza tym są płatne szkoły rodzenia i można ich w każdym mieście kilka znaleźć. Ja w pierwszej ciąży korzystałam z filmów i szkoły rodzenia od zaufajpoloznej na Ig oraz ze spotkań grupowych , które organizowała moja położna stacjonarnie w ramach właśnie tych spotkań przedporodowych. Teraz mam w.planach po.prenatalnych wykupić sobie jeszcze e-book od Izabeli Dembińskiej, która mocno skupią się rana ruchu i ćwiczeniach przed i w trakcie porodu.
U mnie lecą bridgertonowie i Lucyfer.
Mój miał 54 cm przy porodzie. Ubranka 56 nosił ok. Miesiąc, 62 om. Dwa i pół miesiąca, vo szczupły był. Potem te rozmiary szybciej szły.
U mojej siostry pierwsze bylo ok. Kiesiac i kolejne dwa rozmiart tez po miesiacu, a potem co trzy miesiece zmiana. Także różnie może być. Zależy jakie dzieci wielkościowo się w rodzinie rodzą, a potem to też jak rośnie.
Ja polecam mieć każdego rodzaju ubranka po 8 sztuk. To tak bezpiecznie, a nie trzeba stać nad pralka non stop.
Ja przy synku miałam chyba 5 sztuk 56, korzystał tydzień i wskoczył w rozmiar większe bo ma bardzo długie nogi od urodzenia i pajacyki się opinały na nim strasznieczyli optymalnie kupić 56 na początek?
Mialla26
super! Miłego dnia! a ja czekam cierpliwie na poniedziałek, chyba na następną wizytę zapisze się na piątek, żeby mieć spokojny weekendDzień dobry
Dziś pobudka o 5:30. Głowa mnie boli, ale poza tym jest w porządku. Jestem pozytywnie nastawiona po wczorajszej wizycie.
reklama
justsit
wiesz co w bliskiej rodzinie robili Sanco i byli bardzo zadowoleni z przejrzystości wyniku - był prosty do odczytu. Tylko dlatego decydujemy się na Sanco .Też myślę intensywnie chociaż wczoraj rozmawiałam z ginekologiem i doradził aby zrobić usg + pappe i jak będą wyniki to przeanalizuje i będzie mógł coś więcej doradzić.
Tak prawdę mówiąc ta papp-a mnie zniechęca, bardzo dużo się naczytałam o fałszywych wynikach, i tak właściwie wykrywa jedynie ryzyko trzech chorób.
Te dodatkowe,płatne wykrywają więcej, co jest zdecydowanie plusem.
A skąd ta decyzja że sanco zamiast nifty? Tak z ciekawości moze doczytałaś coś więcej niż ja, dlatego pytam, bo ja właśnie się raczej zastanawiałam nad nifty ale chętnie poczytam opinie innej osoby