reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2023

Może to głupie, ale nie mam doświadczenia czy badania pappa, genetyczne i prenatalne to są trzy różne rzeczy? Ja mam termin na 30.01 wiec teraz 8 tydzień, a widzę, że sporo z Was już bardziej zaawansowana

reklama
Może to głupie, ale nie mam doświadczenia czy badania pappa, genetyczne i prenatalne to są trzy różne rzeczy? Ja mam termin na 30.01 wiec teraz 8 tydzień, a widzę, że sporo z Was już bardziej zaawansowana
Badanie PAPPA jest z krwi. Badanie prenatalne (proszę mnie poprawić bo mi się to myli) to badanie usg wykonywane przez lekarza z certyfikatem.

Ja zrozumiałam lekarkę tak, że test pappa jest i z krwi i usg u lekarza z certyfikatem i to razem daje wynik. Wobec tego czym są prenatalne i genetyczne?
USGgenetyczne”, czyli USG prenatalne różni się od „zwykłegoUSG tym, że przeprowadzający je lekarz ma kwalifikacje i doświadczenie w kierunku oceny ryzyka wystąpienia wad genetycznych.

Czyli jak jest genetyczne to jest robione przez lekarza certyfikatem a prenatalne może być genetyczne ale jeśli lekarz nie ma certyfikatu to jest to po prostu usg prenatalne. Dlatego trzeba sprawdzić czy lekarz ma certyfikat.

Pranatalne = genetyczne. Dwie nazwy tego samego badania. Natomiast test PAPPa to pobiera się krew do oceny, ale nie wiem jak wygląda jego interpretacja.

PAPPa to badanie statystyczne, mówi ile kobiet z takim wynikiem urodzi dziecko z wada, np. Moja kuzynka miała jeśli chodzi o ZD wynik 1:354, (usg prawidłowe, nifty wykluczyło ZD, urodziła zdrowe dziecko) czyli 1 kobieta na 354 kobiet z takimi samymi wynikami PAPPa i usg urodzi dziecko z zespołem Downa. Ja tego nie robię, jeśli lekarza na usg coś zaniepokoi są inne, dokładniejsze badania niż PAPPa. Drugiej kuzynce wyszło wysokie prawdopodobieństwo wcześniejszego porodu, cała ciąże płakała i się stresowała, mimo że wszystko było ok mówiła, że ciąże ma zagrożona a koniec końców poród miała wywoływany. Po co mam się stresować.

Ja zrozumiałam lekarkę tak, że test pappa jest i z krwi i usg u lekarza z certyfikatem i to razem daje wynik. Wobec tego czym są prenatalne i genetyczne?
Ja to rozumiem tak, że prenatalne u lekarza z certyfikatem jest dokładniejsze. Tak czy siak w 11-14tygodniu każdy prowadzący lekarz wykona dokładne usg, na którym oceni na tyle na ile potrafi anatomie płodu.

Pappa z krwi to dodatkowe dwa parametry, uwzględnione w badaniu, przez co całe badania prenatalne mają większe prawdopodobieństwo, że prawidłowo wskażą lub wykluczą daną wadę.

I prenatalne to nie tylko zespół Downa, ale i prawidłowa budowa narządów płodu, prawidłowy przepływ krwi. Niektóre wady wykryte podczas prenatalnych można leczyć jeszcze w łonie matki, przez co dziecko ma potem leprze rokowania.

PAPPa to badanie statystyczne, mówi ile kobiet z takim wynikiem urodzi dziecko z wada, np. Moja kuzynka miała jeśli chodzi o ZD wynik 1:354, (usg prawidłowe, nifty wykluczyło ZD, urodziła zdrowe dziecko) czyli 1 kobieta na 354 kobiet z takimi samymi wynikami PAPPa i usg urodzi dziecko z zespołem Downa. Ja tego nie robię, jeśli lekarza na usg coś zaniepokoi są inne, dokładniejsze badania niż PAPPa. Drugiej kuzynce wyszło wysokie prawdopodobieństwo wcześniejszego porodu, cała ciąże płakała i się stresowała, mimo że wszystko było ok mówiła, że ciąże ma zagrożona a koniec końców poród miała wywoływany. Po co mam się stresować.
Ja tez tego badania nowe robię póki lekarz oczywiście nic nie zasugeruje

reklama
Do góry