Ja sprawdziłam swój szpital na rodzić po ludzku i z ankiet ponad 100 osób są wyniki. Możesz sprawdzić tam jak się rozkłada ile osób miało nacięcie. Z drugiej strony to mojej szwagierce mówili o ochronie krocza choć chciała nacięcie i pękła przy porodzie. To była jej druga ciąża i gorzej wspomina poród w moim szpitalu, ale ja wolę ten szpital od jeżdżenia do innego miasta bo opinie mają podobne.Ja się trochę zdołowałam, bo pytałam koleżanki, której mama pracuje w szpitalu w którym najprawdopodobniej będę rodzić, o kilka informacji i odnośnie ochrony krocza okazało się, że tam raczej z reguły tną.... Nie mogę tego zrozumieć... Ale to jest akurat jedyny minus tego szpitala więc pewnie i tak się na niego zdecyduje.
Odnośnie masażu krocza sama chce zacząć. Mam olejek z migdałów. Oglądałam na YouTube jakiś filmik o babka mówiła o olejku albo żelu (podawała konkretny mucovagin ale to był sponsorowany odcinek). Żel mówiła że niby lepszy bo nietlusty itd. ale migdałowy ok plus na rozstępy czy przy dziecku zamiast oliwki tez czytałam że ok można używać.