@
To spora różnica z tym co napisała koleżanka. „Sporo przypadków” brzmi jednak mało bezpiecznie, a dziewczyny które się wahają, czytają to i wyrabiają sobie opinie. A jeszcze nie daj Boże powtarzają to dalej
Wywołana do tablicy , wpadam na moment i się dzielę. Badanie Covid-19 Vaccination in Pregnancy: A Systematic Review doi:
Link do: Covid-19 Vaccination in Pregnancy: A Systematic Review przegląd systematyczny badań opublikowany w październiku 2021.
Dwanaście badań obserwacyjnych obejmujących łącznie 40.509 kobiet w ciąży. Szczepionki oparte na mRNA (Pfizer-BioNTech i Moderna) mogą zapobiegać przyszłym infekcjom SARS-CoV-2 Obie szczepionki nie wpływały na przebieg ciąży, porodu i noworodka. Nie zauważyłam na razie żadnych informacji w GIS, żeby zanotowano wzrost tzw. urodzeń martwych, co nie potwierdza tezy, że jest sporo przypadków, w ogóle, nie tylko po szczepieniu.
Ja tu tylko zostawię 3 rzeczy:
1. nikomu nie życzę wcześniaka, ale wczoraj podczas rozmowy, dr Krystyna Bober - Olesińska powiedziała, że wcześniaki to 7% urodzeń i że warto może się zaszczepić, żeby nie było problemu z opieką w szpitalu nad maluszkiem.
2. Zobaczcie. Przykro mi bardzo
3. Tak, rozumiem osoby, które się boją. Też się bałam. Moja decyzja wynikała w dużej mierze z odpowiedzialności społecznej. I tyle. Teraz pewnie wynikałaby również z troski o samą siebie. I jak mówił ostatnio dr Filib Dąbrowski - ta szczepionka to nie jest lek na nieśmiertelność, chroni przed ciężkim przebiegiem, wspiera tych, których zaszczepić się nie da. A ja , dodatkowo, nie lubię szpitali, więc jak mogę coś zrobić, żeby uniknąć to pędzę
Powodzenia dziewczyny, dbajcie o siebie, nie dajcie się i bądźcie zdrowe