reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2022r.

Dziewczyny, kiedy pierzecie i pasujecie ubranka? W czym pierzecie ciuszki?
Ja już mam wyprane i wyprasowane [emoji85] ja biale piorę w loveli po dziś dzień bo nasze i 2letniego synka. Cała resztę piorę w kuli do prania ecozone. Polecam [emoji106] jest dla dzieci od urodzenia. Dodaje jeszcze płynu cocolino ( ten biały)

reklama
Dziewczyny jak podbiłyście sobie żelazo i ogólnie powiedźcie jak u Was morfologia macie duże wachania bo u mnie nie bardzo właśnie, w poniedziałek mam do lekarza to zobaczymy co powie , u mnie 29 tydzień 😊 pozdrawiam
Ja kupiłam tabletki ferisan pregna. Nadto dieta bogata w żelazo. Zobaczymy czy pomoże.

Ja na początku ciąży miałam anemię spowodowana częstymi okresami (torbiel rozregulowała mi cykl i okresy miałam bez owulacji co 2 tyg i tak z 8 okresów... Aż mi się płakać chciało bo okresy mam obfite, trwające tydzień. Wychodziło że mam tydzień przerwy między miesiączkami a z tego super niskie żelazo). Jak zaszłam w ciążę nadal się źle czułam, wypadały mi włosy, byłam zmęczona, zrobiłam badanie żelaza bo w 1 trymestrze nie zaleca się brać żelaza i chciałam skontrolowac, a także naczytałam się, że niedobrze kiedy brakuje żelaza w ciąży. Okazało się, że dietą nagle nadrobiłam i mam nadwyżkę. Teraz będę robić w Nast tyg znowu wyniki, biorę pregne bez żelaza I mam nadzieję że wyjdzie w normie. Ale obserwująC swoje ciało, myślę że jest ok. Wcześniej jak miałam niedobory to też miałam objawy zmęczenia, znużenia i włosy również wypadały. Objawy generalnie te same jak przy nadwyżce 🤷🤷🤷
Ja jem mięso, jak już wybieram to czerwona wołowinę najczęściej. Tak też inne warzywa w tym strączkowe typu fasola. Ale generalnie myślę że im mniej stresu i dobra dieta to podstawa - mięso, jajka, fasola, gorzka czekolada, orzechy. Jeszcze duży wysiłek fizyczny zwieksza zapotrzebowanie. Generalnie jem np. Codziennie garść mieszanki orzechów z Lidla - nerkowce, włoskie, migdały plus laskowe, a także osobno brazylijskie. Ciekawa jestem jak teraz wyjda mi wyniki 🤔 wydaje mi się, że jeżeli nie było wcześniej przed ciążą problemów z wchłanialnością żelaza z diety (jego wchłanianie może być zaburzone przez coś tam na f czego nazwy nie pamiętam ale endokrynolog mi powiedziała, że jeżeli ma się dobrą dietę, stosuje tabletki na żelazo i nadal jest problem to jest głównie wina tego i wtedy żadne tabsy nie pomoga) to prawidłowa dieta to podstawa.
Ponadto nie chce mi się przypominać jak moj biedny żołądek i jelita reagowały na przyjmowanie żelaza Z tabletek😢

U mnie hemoglobina leci na łeb, na szyję. Przed wynikami, lekarz powiedział, że zobaczymy jaki będzie wynik i czy przepisze mi na nowo żelazo (wcześniej wybrałam jedno opakowanie). Badanie wykazało 11,2 a lekarz na wizycie stwierdził, że nie trzeba przepisywać na razie żelaza. Przyjmuję tylko pragnę plus. Tydzień po badaniu, miałam powtórzone badanie krwi w szpitalu i wyszło mi jeszcze mniej, bo 10,8.
Wizytę u gina mam za dwa tygodnie.
Obecnie ratuję się burakami, pestkami dyni, herbatą z pokrzywy, dużą ilością natki pietruszki (robię sobie koktajl mleko+1/2 banana+pół pęczka natki pietruszki). Przed tym wypijam pół szklanki wody z dużą ilością cytryny, żeby witamina C pomogła w przyswajaniu żelaza.

Ja dzisiaj też kupiłam Lovelle, chociaż jeszcze trochę poczekam z praniem ubranek.

To ja zerknelam na ostatnie wyniki z końca lipca - żelazo miałam 169, a w normie powinno mieścic się do 145. Hemoglobina przy tych wynikach wynosiła 12 a normy od 11 do 15 🤔 czy coś jeszcze może wpływać na hemoglobinę? Bo jeżeli mam wysokie żelazo to czy ta hemoglobina nie powinna być jednak wyższa 🤔?

Ja od 3 tygodni przyjmuje żelazo. Hemoglobine miała 11,2 ( norma od 11,2) żelazo 49 ( norma od 68) ferrytyna 13,4 ( nora od 4,6 do 200).
Wcześniej próbowaliśmy dieta niestety nic na mnie zbytnio nie działało.. Żelazo szło w dół. Teraz przy suplementacji widzę duża poprawę z włosami No i dodatkowa energia :D

Co do ubranek, mam już wyprane w sobotę mąż będzie składał wreszcie mebelki to będę prasować segregować :). Proszek kupiłam kapsułki z perluxa w sklepie z chemia z Niemiec, Pani bardzo polecała powiedziała że wszyscy po nie wracaja. Płyn do płukania też tam od razu kupiłam kuschelweich. Wiadomo z tymi proszkami i płynami kupując dla nienarodzonego dziecka jak z loteria, trzeba będzie sprawdzić dopiero po urodzeniu czy nie ma jakiś alergii ale na coś trzeba było się zdecydowac. Ja zaufałam Pani w sklepie prowadzi ten punkt już chyba z 15 lat :)

Jak się masz? Skurcze nadal się pojawiają? Dlaczego tak długo Cię trzymają? [emoji19]
Właśnie ze względu na te cholerne skurcze, bo po kroplówce z magnezu jest ok, po czym 2 dni i znowu skurcze. Oprócz tego wyszła mi grzybica 😒 dostaję globulki. I chciałam was dziewczyny uczulić, bo ja żadnych objawów nie miałam, mój gin też twierdził że wydzielina ok, więc nie robił posiewu 😤 nękajcie swoich lekarzy o wymazy! Tu mi powiedzieli, że te skurcze to może właśnie od tego są. Z jednej strony jestem wdzięczna ginekologowi, że szybko zareagował i zadzwonił osobiście do szpitala, żeby mnie przyjęli, a z drugiej jestem zła, że takich badań nie zrobił, tylko stwierdził na oko, że nic się nie dzieje, bo wydzielina jest w porządku. Z dobrych rzeczy to jest to, że dziennie 2x słucham serduszka mojego maleństwa 😊 no i wiem, że gdyby coś się działo to jestem od razu pod opieką specjalistów.

reklama
Lekarze patrzą na hemoglobinę.
Zbadalas samo żelazo? To chyba nie jest miarodajne badanie. Pokazuje poziom żelaza na daną chwilę. Jak chcesz zobaczyć jakie masz zapasy żelaza to sprawdź ferrytynę.
To ja zerknelam na ostatnie wyniki z końca lipca - żelazo miałam 169, a w normie powinno mieścic się do 145. Hemoglobina przy tych wynikach wynosiła 12 a normy od 11 do 15 [emoji848] czy coś jeszcze może wpływać na hemoglobinę? Bo jeżeli mam wysokie żelazo to czy ta hemoglobina nie powinna być jednak wyższa [emoji848]?

Do góry