reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2020

Hej, dziwna sytuacja. Ja mam liczone wg ostatniej miesiączki czyli 21.04. Termin wychodzi na 26.01 i tak też mam wpisane w kartę ciąży. Na pierwszych prenatalnych ta data się potwierdziła i ginekolog mówiła żeby tej daty się trzymać.
Mi na prenatalnych termin porodu wyszedł na 16.01 jednak ginekolog wpisała 18.01 chociaż to w sumie i tak tylko kilka dni różnicy. Bardziej dziwi mnie ta rozbieżność co do tego w którym jestem tygodniu.

reklama
Mi na prenatalnych termin porodu wyszedł na 16.01 jednak ginekolog wpisała 18.01 chociaż to w sumie i tak tylko kilka dni różnicy. Bardziej dziwi mnie ta rozbieżność co do tego w którym jestem tygodniu.
A może podają Ci wiek ciąży na podstawie pomiarow z ostatniego usg? @Celia89 też o tym pisze. Mi na przedostatniej wizycie jak go pomierzyła to wychodziło by 7 dni do przodu. A na ostatniej różnica to tylko 3 dni

Ja mam termin porodu i wiek ciąży z ostatniej miesiączki. Chociaż na samym początku ginekolog, który wykonywał USG potwierdzające ciążę (około 5tyg - był tylko pęcherzyk) uznał, że podałam mu złą datę ostatniej miesiączki, bo jemu wychodzi z USG coś innego niż obraz rzeczywisty. I podobnie się sprawy miały do końca 9 tyg. Według wielkości zarodka ciąża była młodsza niż wynikało to z daty ostatniej miesiączki. Później wszystko się unormowało, dziecko urosło do "rozmiaru odpowiadającemu wiekowi ciąży" i tak jest do tej pory. W tej chwili mam 37t5d i termin na 04/01.

A może podają Ci wiek ciąży na podstawie pomiarow z ostatniego usg? @Celia89 też o tym pisze. Mi na przedostatniej wizycie jak go pomierzyła to wychodziło by 7 dni do przodu. A na ostatniej różnica to tylko 3 dni
Właśnie nie, na początku jak ginekolog wlacza sprzęt do usg wpisuje datę miesiączki i jej wyskakuje który to tydzień. Pomiary dzisiaj miałam różne pomiędzy 35 a 37 tygodniem.

Wszystko zależy czy regularne były cykle przed ciąża. Jeśli tak za prawidłową uznaje się datę ustali a na pierwszym usg z OM. Jeśli cykle były mocno nieregularne termin ustalany jest na podstawie pomiarów najczęściej z pierwszych 2 usg.
U mnie biorąc pod uwagę tylko OM ciąża powinna być o 2 tyg starsza, jednak z racji cykli liczą się pomiary w połączeniu z OM i lekarz o liczył termmin.

Hej dziewczyny, jestem tutaj nowa. Mam termin na 18.01.2020r. Mam taka sprawe.
Dziwne z lekka pytanie, ale powiedzcie czy też miałyście tak, że każdy mówił wam inny tydzień ciąży na podstawie dnia ostatniej miesiączki? Przykładowo u pierwszego ginekologa miałam o 2 tygodnie do tyłu wiek ciąży (według daty miesiaczki) następnie przeprowadziłam się i na wizycie byłam zdziwiona że zamiast 23 tygodnia mam 25 tydzień.
Dzisiaj miałam wizytę, pani położna według daty wpisała mi do książeczki 34t3d z kolei pani ginekolog powiedziała że źle obliczyla i jej na usg po wpisaniu daty miesiączki wyszedł 35t7d więc wychodzi że kolejny tydzień zawsze zaczynam w piątki. Ale zaczęła denerwować mnie ta sytuacja, skorzystałam z kalkulatora ciąży w Internecie i po wpisaniu daty ostatniej miesiączki (11 kwietnia 2019) wyszedł mi 37 tydzień.
Śmieszna sytuacja, sama zaczynam wątpić w którym tygodniu jestem...
Ja mam, miesiączkę 11.04.tj dzis 36 tc, jutro 36+1 temin mam na 16.01 z miesiaczki.

Ja mam, miesiączkę 11.04.tj dzis 36 tc, jutro 36+1 temin mam na 16.01 z miesiaczki.
Mi gin na USG III trymestru powiedziała, że mam się trzymać daty 04/01, ale tak naprawdę termin może być 2tyg przed lub po i powiedziała mi, że najbardziej prawdopodobna data porodu z pomiarów to między 4 a 10 stycznia. Dodała też, że już od połowy grudnia mogę spodziewać się dziecka. Także ja siedzę i czekam :D Z twardniejącym brzuchem i innymi objawami.

reklama
Do góry