reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe Mamy 2017 r.

Hej,

Może powoli Was nadrobię w ciągu dnia.

@Shaer co do ciuchów ciążowych, to ja tylko spodnie kupuję. Mam po pierwszej ciąży jeansy, legginsy i jedna bluzkę dzianinową. Teraz pewnie jedne spodnie dokupię. Bluzki ciążowe to jakieś namioty. Ja kupuję zwykłe bluzki, bluzy to lini bioder. W takich się najlepiej czuję. Ostatnio w H&M widziałam fajną koszulę jeansową a i tak po przymierzeniu namiot ....

@maryqska wiem, że się denerwujesz porodem sn. Ale jednak fizjologia to fizjologia. Ja nie miałam problemów i bólów po cc. Jednak wstawanie z łóżka zajmowało mi z 5 minut. Pół dnia następnego dnia po porodzie spędziłam stojąc. A po porodach sn dziewczyny śmigały z maluchami. I pomimo mega bólu i ciągłych skurczy bo fizjologicznego porodu nie miałam tylko pod kroplówką z oksytocyną, to i tak kusi mnie sn. Ale mi moja gin zaleca cc. Ostatnio lekarz na połówkowych też powiedział, że sn to nie jest dobry pomysł. Z tym, że moja pierwsze dziecko było bardzo duże. Jak powiedziałam, ze druga to dziewczynka, więc może mniejsza będzie to pokiwał głową i powiedział, że też będzie duża. Więc ja tracę nadzieję na sn. A jednak wolałabym, żeby to dziecko zdecydowało kiedy przyjść na świat a nie harmonogram operacji...

@HappyBabyMama jak samopoczucie dzisiaj?
U nas ostatnio upały i w domu tez oddech ciężko złapać.

@betina79 miłego weekendu na wycieczce

reklama
@aniay jak w poniedziałek powiedzą mi ze tak chca to położyć to wezmę formę i złoże z job centre tam dostanę przynajmniej te 134£ tyg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Z tego Co doczytalam to jesli w tych 8 tygodmiach rozliczeniowych dostaealas mniej niz 112 na tydzien to do smp od pracodawcy sie nawet nie kwalifikujesz I powinien wystawic Ci zaswiadczene. Z nim idziess do job centre I tam dostajesz maternity alowance 139.58 na tydzien.
Www.maternityaction.org.uk
Duzo przydatnych informacji.

Moja znajoma miała rodzić przez cc bo synek pośladkowo ułożony, a 3 dni przed porodem okazało się, że się obrócił. Była totalnie spanikowana bo pogodziła się z cc. Ale miała super lekki poród, urodziła pół godziny po dotarcia do szpitala.
A jak dziecko przenoszone a ktg ok, to najpierw indukują oksytocyną. Jak nie pójdzie to cc.
Mi wody sią sączyły a poród się nie rozkręcił (skurcze nieregularne i zanikły). Podali oksytocynę, ale bardzo słabo rozwarcie postępowało, więc po kilku godzinach cc.

Kolorowa
U Was opieka to w ogole dramat. Ale prawde mowiac liczylam ze moja gin bedzie bardziej zainteresowana. Pierwsza ciaze mialam ciagle jakies problemy i lezalam w szpitalu,bo mialam rozwarcie. Nerki mi szwankowaly, serce, w dodatku mam skaze krwotoczna. I tylko Bogu dziekuje ze problemow tym razem zadnych nie ma, bo czuje ze ona nie dalaby rady. W najlepszym wypadku dalaby skierowanie do szpitala.

Robie dziecku urodziny i... nawet nie wiem czy ktokolwiek przyjedzie. Jest mi przykro i smutno, bo on tak czeka...

MiMeMi
Koszulke ciazowa na krotki rekaw mam jedna, kupilam tezzwykla koszule w C&A za 9.99 rozszerzana i wiazana pod biustem rom. L wiec licze ze na jakis czas starczy.Reszte nosze zwykla. Mam jedne ciazowe spodnie ale..spadaja mi z tylka wiec chyba zostawie na 8-9mc bo sporo luzu mam wszedzie.
Jakos wiecie... nie mam ochoty nawet sobie czegos kupowac. Zakupy mnie irytuja niemozebnie... Nigdy nie lubilam shopingow a teraz to juz w ogole. I gdyby nie to ze mnie zwykle jeansy cisna w dol brzuszka jak siedze to bym w ogole nie myslala o kupowaniu.
U nas upal taki ze laze w majtkach i koszulce meza. Dostalam wojskowa do "zaswinienia oliwkami" i jest tak duza ze jeszcze na objetosc by pol drugiej mnie wlazlo.

@Shaer wszystkiego najlepszego dla synka!

Ja do gin chodzę prywatnie. Na szczęście ciąże bezproblemowe. Ale na wizytach zawsze dużo informacji dostaję. Za każdym razem usg, pilnuje zaświadczeń np od dentysty czy okulisty. Na usg mówi np, ze żołądek wypełniony albo pęcherz pusty. Robi pomiary, pokazuje malucha. Także pod kątem informacji to jest dobrze. A na połówkowych lekarz też o wszystkim mówił - nawet częściach mózgu młodej, aortach itd.

Miłego dnia

@Shaer. No mnie koszule wiązane pod biustem irytują. Źle się w nich czuje. Wolę swetry zimą które może opinają brzuch, ale jakoś i tak zgrabniej się czuję (a brzuchol wcale nie był mały z synem, może tylko kształt taki, że niepozornie wyglądał). Mi w ciągu ostatniego tygodnia brzuch mocno poszedł w przód.
A i jedne spodnie też mam ciążowe od bratowej z H&M, ale spadały mi z tyłka nawet w 9 m-cu. A dziewczyna szczupła i wysoka :-) Spodnie z H&M są o tyle fajne, że jak ja noszę rozm 38 to taki kupiłam i w sumie do końca były ok poprzednio. A już kiedyś pisałam, że dwa razy byłam w C&A i rozm zawsze tylko od 44 w górę.

Kochana obawiam sie ze wylicza Ci z tych 250:( czytalam ostatnio na ten tamat niestety chyba ze sa jakieś kruczki prawne.
Jakbyś zostawala w uk to bym Ci poradzila po tax credits składać podanie. Bo przy takim obnizeniu zarobkow napewno cos bys dostala. Jak Ci sie chce to mozesz iść do lokalnego citizenship advice beauro i zapytac o porade co robić.

@Czoperka no właśnie ja tak robiłam jak ty I miałam wieczne zapalenia, grzybice I inne swinstwa. Lekarz powiedział wprost, wszystko co zostaje wilgotne I uzyeamy tego na drugi dzień jest miejsvem namnazania swinstwa, tylko jednorazowe rzeczy albo dac wyschnac. U mnie rozwiazalo sprawe praktyczmie calkowicie.
U mnie sprawdza się chodzenie bez majteczek po domu

reklama
Co do ciuchów ciążowych to ja też kupuję tylko dół - spodnie, legginsy. Ostatnio właśnie upolowałam w lumpku HM w moim rozmiarze, ale jeszcze ciut za duże. Góra to po prostu ciuchy oversize których i tak mam mnóstwo. W jesieni koszule, w zimie swetry. Jedyne co to będę musiała skombinować jakąś kurtkę zimową / płaszcz. Bardziej będe inwestować w ciuchy do karmienia, bo o ile latem jest łatwo w bluzkach na ramiączkach, o tyle zimą te bluzy i swetrzyska są niewygodne do karmienia.

Danutka, poza wspomnianym świetlikiem i rumiankiem jeszcze sól fizjologiczna do przemywania przychodzi mi do głowy.

Aniay, możliwe. Ja po prostu rzadko miewam infekcje intymne, w życiu miałam może ze 3 razy.

Dziewczyny, czy pękają Wam naczynka na nogach? Bo ja mam kilka pamiątek po pierwszej ciąży i teraz widzę, że też mi pękają. Próbowałam znaleźć jakieś info czy da się temu zapobiec, ale wyczytałam że to głównie kwestia genów. Ciąża oczywiście się dokłada, podobnie jak ekspozycja na słońce czy siedzący tryb życia. Gdzieś ktoś polecał suplementację wit C, D i K. Wiecie coś więcej?

Do góry