reklama
shariotka
Fanka BB :)
Masz całkowitą rację z tymi imionami dopasowanymi do nazwisk.
Ja jestem w kropce bo nazwisko córeczki/synka będzie Angielskie "Somers"
Główny pomysł to Alexander, Alexandra czyli właśnie Alex w obu przypadkach... ale jakoś tak mi nie do końca te imie leży. A musi być i wymawialne po Angielsku i po Polsku czyli klasyczne Zbigniew i Kazimierz (po moich dziadkach) odpadają. Dla dziewczynki z Angielskich imion bardzo mi się podoba Lucy.
Macie jakieś pomysły?
Mój starszy syn ma na imię Aleksander, ale mówimy na niego Olek. Alex też by pasowało, ale mój mąż jest tradycjonalistą. Pamiętaj, że najważniejsze aby Tobie się podobało. Lucy ślicznie A dla chłopaka z angielsko-polski mix to kojarzy mi się tylko Joseph i Adam.
Trudna sprawa z tymi imionami. Ja mam na imię Wanda i od przedszkola aż do końca studiów nie spotkałam nikogo o takim imieniu, dopiero w pracy. Zawsze chciałam mieć jakieś normalne imię jak koleżanki, Aśki, Kaśki i inne Eweliny, ale co zrobić Przywykłam.
Ostatnio wśród moich znajomych zapanowała moda albo na staropolskie typu Tadeusz, Witold czy Stanisław albo na zagraniczne Vanessy, Arlindy i Xaviery. Jednak Vanessa Pastuszko brzmi dziwacznie jak dla mnie.
olivka85
Ja zawsze dawalam pracodawcy,a juz co on z tym robil to nie wiem, ale on zatrudnial ponad 1000 osob.Dziewczyny mam pytanie, jak jestem na l4 dłużej niż 30 dni to później daje zwolnienie do pracodawcy a on przedkłada to zusowi czy mam sama to dostarczyć do zusu?
Moje dziecko laskawe dzis dla mnie usnelo po 19 za to jutro wstanie pewnie z kurami.
W przedszkolu u syna jest jedna Wandzia.
Mi sie podoba Lily. Uslyszalam w tym sitcomie Modern family i tak ladnie tam brzmi.
Po polsku tez da rade Liliana albo Lila ale Lily tez jest
Ostatnia edycja:
HappyBabyMama
Dostarczasz do pracodawcy a on robi zgłoszenie do ZUS na formularzu ZUS- Z3 i wysyła tez twoje zwolnienia.Dziewczyny mam pytanie, jak jestem na l4 dłużej niż 30 dni to później daje zwolnienie do pracodawcy a on przedkłada to zusowi czy mam sama to dostarczyć do zusu?
Jak jestes zatrudniona to nigdy nic sama nie zgłaszasz do ZUS tylko zawsze pracodawcy. Tak samo jak po urodzeniu bedIesz chciała macierzyński, albo zgłosić dziecko do swojego zdrowotnego - to tez do pracodawcy.
Danutka24
shariotka
Dziewczyny mam pytanie, jak jestem na l4 dłużej niż 30 dni to później daje zwolnienie do pracodawcy a on przedkłada to zusowi czy mam sama to dostarczyć do zusu?
Przez pierwsze 33 dni zwolnienia jeszcze płaci pracodawca, a potem ZUS. Zwolnienie dostarczasz pracodawcy i on ma obowiązek przekazać je do ZUSu. Tylko musi być zachowana ciągłość.
Danutka24
Ja dziś ledwo żyję... Spalam ponad dwie godziny.. I wstałam z bólem głowy... Niech już będzie chłodniej ;-)
Napisane na D2203 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisane na D2203 w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
HappyBabyMama
Nie przez trzy miesiące a przez 33 dni, po 33 dniach płaci ZUS ale wszystkie formalności załatwia pracodawca.Przez pierwsze 3 miesiące jeszcze płaci pracodawca, a potem ZUS. Zwolnienie dostarczasz pracodawcy i on ma obowiązek przekazać je do ZUSu. Tylko musi być zachowana ciągłość.