reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

Ahoj!

Widzę, że tu słodko-gorzkie wiadomości. Przede wszystkim niezmiernie cieszę się, Fifka, że kolejne pozytywne dni masz za sobą, że w szpitalu wszystko się może nie unormowało, ale no... że Adrianek nadal w brzucholu :) Licznik tygodniowo-dniowy niech nabija, z każdym dniem. Zdrówka i jak najmniej skurczy życzę Kochana :) I super, że jesteście już z nami :)

Anisen - niefajne wieści niesiesz, tym bardziej, że z Mariuszem czekaliśmy na jakieś nowe pozytywne doniesienia. A tu... przykro.

Ja dzisiaj na szkołę rodzenia jadę z Mariuszem. Jupi.
Jutro szkoła do której się zapisałam, tak mi się nie chce, że uugh! Ale trza się zmobilizować.

Wydrukowałam sobie wszystkie podania odnośnie becikowego, żeby później z tym nie ganiać, przygotowuję sobie takie dokumenty, bo później głowy mieć do tego nie będę miała.
I... zrezygnowaliśmy z pomysłu pieluch wielorazowych. Jeden argument nas przekonał, to, że jesteśmy aktywni, często wyjeżdżamy czy to pod namioty czy gdzieś tutaj w teren na dwa dni powspinać się, w góry, więc takie pieluchowanie odpada. A poza tym - chcę pracować i jak Dzidziol pójdzie do żłobka to też... dupa. Tak więc, pieluchy jednorazowe witajcie! :) Muszę kupić, spróbuję od tańszych, a nóż się uda i dzidziola dupka zaakceptuje i spróbuję Dada z Biedronki. Znajomi mówili, że im pasują, że chłoną im dobrze, także mam nadzieję, że nam też się uda ;P

reklama
Juliana Twój dzidziuś na pewno jest zdrowy!!!Badania na Hiv e tej ciąży miałam w poprzedniej nie

Ja mam gr krwi 0 rh- a M. ma AB rh+ i badań na przeciwciała nie robili mi chyba...może temu ze po pierwszej ciąży miałam podaną surowicę?..

Edit to ten odczyn coombasa to ten konflikt? to mam że nie stwierdzono(jedno badanie miałam)

Ostatnia edycja:
weszłam na stronę z grupami krwi dziecka i jestem trochę w szoku:szok:
Myślałąm że dziecko odziedziczy albo moją albo ojca gr krwi,a się okazuję ze jak ja ma 0rh- a on ab rh+ to nasze dziecko będzie miało albo A (+lub-) ablo B (+ lub-) ma któraś podobne połączenie? (może któraś już obecna mamusia?)

Aj chciałam się rozpisać ale patrzę Konrad wstał a mąż już zrobił obiad - jest sałatka gyros z bagietkami czosnkowymi. :tak: głodna jestem jak nie wiem...

Zaraz wrócę :-D

to ja dzisiaj łosos, kulki ziemniaczane, salatka lodowa z sosem vinegret. A bagietki z maslem czosnkowym uwielbiam, robie do tego taki dip albo grecka saltake i jestem w siodmym niebie.

fifka smacznego!!!:-)

Sylka - ja co prawda macierzyńskiego nie mam, bo wcześniej pracowałam tylko na zlecenia albo wstyd się przyznać, ale też bez umowy, bo by mi rentę po ojcu pomniejszyli o jakąś tam kwotę za przekroczenie jakiegoś progu zarobku. Więc tak naprawdę wejdę na nowo na rynek pracy (będę próbować) aniżeli wrócę do pracy :) A kiedy? No u nas przyjmują od 20 tygodnia do żłobka, wszędzie chyba takie przepisy zresztą są, a kiedy się na to zdecydujemy? Nie wiem, najchętniej byłabym cały czas z dzidziolem, przez rok, ale jestem taki typem osoby, że nie wytrzymam długo będąc cały czas w domu z dzieckiem i kto wie, myślę o czerwcu, lipcu. Wcześniej raczej nie. Chociaż i tak już słyszę sprzeciwy ze wszystkich stron, że takie dziecko to za małe na żłobek.

reklama
weszłam na stronę z grupami krwi dziecka i jestem trochę w szoku:szok:
Myślałąm że dziecko odziedziczy albo moją albo ojca gr krwi,a się okazuję ze jak ja ma 0rh- a on ab rh+ to nasze dziecko będzie miało albo A (+lub-) ablo B (+ lub-) ma któraś podobne połączenie? (może któraś już obecna mamusia?)

Milusia, tak to już jest z tymi grupami, a dokładniej z tzw krzyżówkami genetycznymi :)

Jeśli ktoś ma grupę AB, a druga osoba 0 (a dokładniej jest to 00 - tak dla ułatwienia) to dziecko może mieć tylko A0 (czyli A) lub B0 (czyli B) - Dzieje się tak dlatego, że każda grupa krwi składa się z dwóch rodzajów antygenów (tu A i B oraz 0 i 0 ). A każdy antygen może łączyć się z albo z jednym albo z drugim antygenem grupy krwi partnera. Czyli A od partnera może połączyć się z 0 tym na pierwszym miejscu twoim lub z 0 tym drugim (gdybyś np zamiast grupy 0 miała A - mógałbyś mieć AA lub A0 i wtedy dziecko miało by albo A, albo AB).

Dobra, koniec wymądrzania... plasiam... po prostu genetyka i krzyżówki genetyczne to mój konik... i tak jakoś mi się włączyło "nauczanie"

Do góry