reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2013 :))

Gizmowa, Kropka nie przejmowałam się wcześniej tymi bokami, ale ostatnio "życzliwa i mądra" osoba jakieś dziwne historie zaczęła mi wkręcać i chyba mi na mózg padło :-)

Flamandka Witaj. Widzę, że też nie jesteś w PL. Powiedz też masz wyznaczone tylko 2 usg i położną?

reklama
Współczuję dziewczyny tych dolegliwości, u mnie na razie spokój, mdłości nie mam, humorki raczej w normie, cieszy mnie że nie puchnę jak w poprzedniej ciąży (masakra była te popuchnięte nogi, ręce), przytyłam tylko 1 kg, tylko jestem bardziej zmęczona ale daję radę:tak:

Hej dziewczyny nie bylo mnie tu wieki :tak: ale a to mialam remont a to jakas depreche a to zle sie czulam itd. Mam nadzieje ze juz wiecej z nas nie stracilo swoich fasolek.

Co do glukozy mialam to w pierwszej ciazy.Kazda z nas powinna miec takie badanie w celu wykrycia ewentualnej cukrzycy ciazowej.Wykonuje sie to badanie kolo 6 msc (dokladnie nie pamietam) nie wspominam milo. Trzeba byc na czczo pobieraja krew tak jak zwykle a pozniej trzeba wypic caly kubek rozrobionej z woda glukozy (masakra) strasznie slodkie nie moglam tego pokonac probowalam jednym duszkiem bo smakowac jeszcze gorzej i czulam jak to wszystko zaczyna mi sie cofac ale jakos wypilam.Po godzinie pobieraja krew ponownie (sa 2 rodzaje tych badan jedno ze pobiera sie krew tylko po godzinie a drugi wariant pobiera sie krew po godzinie i dwoch godzinach) ja mialam niestety drugi wariant i musialam siedziec tam 2 godz.Po glukozie bylo mi strasznie niedobrze mdlilo i cofalo mnie na wymioty a jak zwymiotujesz badanie przepada i trzeba jeszcze raz robic tak wiec po godzinie mi pobrali ale juz drugiej nie wytrzymalam i zwymiotowalam 15 min przed koncem 2 godz naszczescie zaliczyli mi to i pobrali drugi raz od razu po moim nieszczesnym zwymiotowaniu. Lekarz przed badaniem kazal mi wcisnac do tej glukozy polowke cytryny myslalam ze zartuje i nie zrobilam tego ale teraz na pewno skorzystam :sorry: juz na sama mysl o tym badaniu mnie skreca tym bardziej ze rano ciagle mnie mdli i jeszcze wymiotuje a z ta glukoza to juz calkiem.

A co jesli chodzi o mnie to tak jak pisalam ciagle mi sie zdarzaja wymioty mdli mnie szczegolnie rano do tego mam nadcisnienie :-( potwornie sie czuje w te upalne dni glowe mi rozsadza wstac nie moge chcial mnie do szpitala polozyc bo nadcisnienie w ciazy niebezpieczne ale naszczescie leki pomogly i teraz biore takie na zbijanie cisnienia jakby tego bylo malo mam jakies uczulenie nie wiem co to ale mam czerwone plamy na brzuchu i piersiach bylam z tym u ogolnego i u gina i niby niegrozne ale ciagle tego przybywa i jutro mam wizyte u dermatologa.Czulam ze ta ciaza nie bedzie kolorowa :crazy:

Mialam w tym czasie juz 2 razy usg na jednym kruszynka miala zaledwie 1.3 cm a juz na drugim bylo widac cale malenstwo baaardzo ruchliwe ciagle widac bylo jak macha raczkami nozkami i obraca glowke ciezko bylo je zlapac do zdjecia w normalnej pozycji :tak:

Badania krwi mam co jakies 3-4 tyg w tym wlasnie mialam pobierane na te anty hiv itp teraz moj gin idzie na urlop caly sierpien wiec mam spokoj ;-)

Brzuch mam ogromny !!! co najmniej 7 msc :) a schudlam 4 kg tak wiec waze mniej niz przed ciaza na razie waga leci w dol

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, ja wlasnie dzis dostalam skierowanie na glukoze, lekarz mi mowil ze beda mnie tam 2 godziny trzymac :-( i zebym wziela sobie tez z dwie cytryny podobno pomaga, ale ja mam tak wrazliwy zoladek ze nie wiem jak to bedzie ;/ dobrze ze za 3 tygodnie dopiero to sie jakos psychicznie musze nastawic ;/

Hej dziewczyny :) Czytam was od dawna kiedyś cos tam napisałam na jednym z forów, ale mam nadzieje, ze moze teraz sie wbiję w wasze towarzystwo :) Bo czasem przydają sie rady od kogoś kto nie jest z rodziny :) Wszystkiego mi zabraniaja najlepiej jak bym tylko odpoczywała i nic nie robiła :) Czytam tak jak piszecie o wymiotach czy zatkanym nosie, ja ani nie wymiotowałam nie miałąm rzadnych zachcianek ani nic, najgorszy z moich objawów to HUMORKI... Teraz wszyscy nie wiedzą jak się do mnie odzywać, bo podobno jestem bardzo bojowa, staram sie trochę opanowywać, ale coś mi nie wychodzi :) Bardzo często się denerwuje z byle powodu. Ja byłam na dwóch USG, jednym w Polsce (4tydzień), a drugie (12 tydzień) w Anglii. Teraz czekam po ok 1,5 miesiąca przerwy na spotkanie z położną, mam 7 sierpnia, mamy słuchać bicia serduszka pierwszy raz więc idzie ze mna mój K. USG mamy na 21 sierpnia nie mogę się już doczekać, troszkę się martwię bo jednak w Polsce, to więcej jest USG a to moja pierwsza ciąża, więc obawiam się czy wszystko dobrze. Brzuch mam wielki przytyłam już chyba ok 10kg, a zawsze byłam szczuplutka i nie za wysoka :) Propo spania ja czasami się budzę bo śpię na brzuchu, staram się pilnować tego, ale narazie jest ciężko. Ogólnie strasznie się nie wysypiam, nie wiem jak mam spać, a też mam tą długą ciążową poduszkę. Przy spaniu mam jeszcze, że gdy rano się budze to tak mnie bolą nogi jakbym chodziła całą noc i wogóle nie czuje się wypoczęta, nie mam pojęcia czemu.

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego dnia :)

Witam dziewczęta po krótkiej nieobecności;-)

Oczywiście witam na forum,te które powróciły i te,które dołączyły do nas:happy:

Ja niestety nie mam się wcale lepiej, choć upały się u mnie skończyły. Dziś mam kolejny dzień bólu głowy:eek: No wykończyć się idzie. Nie pamiętam,żebym w którejkolwiek poprzedniej ciąży tak miała. Apetytu dalej zero:no: Jem, bo muszę. Najlepiej słone i kwaśne, wyraziste w smaku. Żadnych słodyczy, kanapek, czy dań na słodko. Owoce tylko kwaskowe. Jak najmniej węglowodanów, typu ryż, ziemniaki, czy makaron, bo nie smakują mi. I jedyne, co mnie zaskakuje, to od czasu do czasu chęć na loda truskawkowego...a przecież ja nienawidzę lodów truskawkowych:szok:

Waga nadal stoi w miejscu. Z jednej strony dobrze, z drugiej mam nadzieję,że położna się nie będzie mnie czepiała:baffled:

Najchętniej bym gdzieś zwiała:-pKocham moje dzieci ponad wszystko i lubię swoje życie,ale teraz mi jest źle. Mam ochotę uciec gdzieś. Żeby nic nie musieć robić, z nikim rozmawiać, nigdzie chodzić...Ech...kiedy to wreszcie minie?

Co do spania na lewym boku nigdy się tym nie przejmowałam. Ani raz w poprzednich ciążach nie zmuszałam się do spania w innych pozycjach, niż te co lubię,czyli często na lewym boku. Bywa i tak,że ból głowy jest tak silny,że nie jestem w stanie usnąć inaczej,niż właśnie w tej pozycji. I choć wiem,że zalecane jest spanie w innej pozycji,jakoś moim dzieciom to nie zaszkodziło.

USG połówkowe mam na 29.08. Jak dla mnie,to jeszcze dłuuuugo,a już tak bardzo bym chciała wiedzieć,kogo noszę pod sercem. Być może moja położna mnie skieruje na dodatkowe USG w przyszłym tygodniu,ale pewnie płci się nie dowiem.Jak już pisałam marzy mi się synek, zresztą mąż od początku twierdzi,że on robił synka,ale czas pokarze;-)Dzień po USG mamy z mężem rocznicę ślubu i tak bym chciała,żeby to był taki jego prezent:tak:

Ruchy maluszka już odczuwam. Póki co bardzo delikatne,ale to na pewno to.Zwłaszcza po jedzeniu.

Póki co pozdrawiam wszystkie serdecznie i spadam, do moich małych diabełków:evil:

Magda z uk My usg mamy 28.08 ;-) także musimy się naczekać prawie tyle samo. A czemu mowisz, że położna może skieruje Cie na dodatkowe usg? Po jutrze mam spotkanie z położną, więc chciałabym wiedzieć czy jest jakaś szansa na takie skierowanie.

Jej ja myślałam, że w Krakowie dzisiaj chłodniej będzie... a tu lipa. 30st mam na termometrze. Do teraz siedziałam u moich rodziców, bo oni w domu klimatyzację mają... i przynajmniej można wysiedzieć. A u mnie w mieszkaniu nie wiele mniej jak na zewnątrz :/

Ale widzę, że Wy też ledwo żyjecie w takie upały. Jak jestem w domu to przeważnie siedzę w samej bieliźnie na przeciwko wiatraka :p

Kaja28 fajnie, że nam się tak zbiegły daty;-)

Ja również prowadzę ciąże w UK, tyle,że ja w 8tc. miałam wypadek samochodowy i od tamtej pory, co 3-4 tygodnie moja położna kieruje mnie na taki szybkie, kontrolne USG. Ostatnie miałam 4 tyg. temu, więc pewnie w przyszłym tygodniu na kolejnej wizycie znów mnie tam wyśle (ja mam spotkania z nią w szpitalu),żeby sprawdzić,czy aby na pewno nic maleństwu nie dolega. Także mój przypadek jest taki.

Powiem Ci jednak coś jeszcze. Moja koleżanka bliżej końca ciąży bardzo się martwiła o dziecko.Powiedziała o tym położnej i ta bez problemu skierowała ją na dodatkowe USG. Jak zapewne wiesz tu w UK ostatnie, to właśnie połówkowe. Masakra:eek:

Myślę,że gdybyś miała dobry argument, bez problemu dadzą Ci USG. Oczywiście należy prosić o wizytę z lekarzem,a oni decydują o USG. Spotkanie jest zazwyczaj w antenatal clinic w szpitalu i tam tez od razu maja dostęp do usg.Na te spotkania nie czeka się długo.Jak masz fajną położną,to wystarczy pogadać. Powodzenia Ci życzę i już siedzę jak na szpilkach w oczekiwaniu na USG połówkowe:-)

Ah mialam nadzieje, ze dzisiaj bedzie chlodniej bo tak sie milo zapowiadalo rano a tu znowu cieplo za cieplo cale szczescie od czsu do czasu w cieniu zawieje troszke jakims wiaterkiem delikatnie.
Mnie lekarz zalecil spanie na lewym boku najpierw w 8 tyg wyladowalam u kardiologa gdyz mialam dziwne dusznosci,skoki serca,nawet ciezko mi wytlumaczyc co sie ze mna dzialo(dzieje do dzis czasami)stwierdzil ,ze z sercem wporzadku i to najprawdopodobniej nadkwasota no i chyba mial racje bo kilka tyg.stosowalam diete bez tluszczu i owocow ale za to z duza iloscia warzyw w zamian no i co mnie zdziwilo zalecil spanie na lewym boku i faktycznie dolegliwosc ustapila. A ostatnim razem przed wizyta znow mnie zaczelo troche meczyc powiedzialam o tym gin. i mowil ze tak to moze byc refluks tzw.jednym z objawow jest wlasnie cos co moze byc troche odczowane jakby stan przedzawalowy,ale ze nic mi nie bedzie bo to nie zawal napewno i rowniez zalecil spanie na lewym boku, faktycznie od kiedy proboje spac w tej pozycji czesciej zaowazylam,ze np lepiej mi sie oddycha. Ale kazda z nas oiczywiscie odczowa ciaze inaczej i wiele osob nie zaowaza roznicy.
A jesli chodzi o glukoze jak narazie tez mialam tylko cukier z krwi i tyle.

[FONT=&quot][/FONT]

Ostatnia edycja:
reklama
Magda Dzięki. My codziennie zastanawiamy się cóz tam się w brzuszku chowa :tak: A tu jeszcze miesiąc do rozstrzygnięcia zagadki. Zgładając oczywiście, że dzidzia się pokaże z tej właściwej strony.

Współczuję cI wypadku. Mam nadzieję, że nie ma to jakichś poważnych skutków dla Ciebie, choć pewnie strach był.

Co do usg to tak sobie myślę, że ostatnie w 20 tyg. to trochę mało. Zastanawiamy się nad jeszcze jednym, ale prywatnie, ok 30 tyg. Jest gdzieś blisko polska przychodnia z ginekologiem, ale tam wizyta z usg kosztuje 100Ł. Podobno w angielskiej klinice ceny są między 60a 80 Ł, ale to za sam scan, także pomyślimy jeszcze. We wrześniu sie przeprowadzamy, więc będę miała nową położną i nowego GP, więc może uda się pójść na dodatkowe usg ;-)

Do góry