reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczen 2011

ribi - a czemu wymaz na gronkowca? Nie wiedzialam nic o tym...
Tak racja siedz w domu i odpoczywaj :-)
KTG - to o serce chodzi tak?

Kochana KTG czyli słuchasz serduszka czy wszystko jest ok. U nas w klinice tak robią już w ostatnim okresie ciąży.
Co do wymazu to u nas we Wro jest on obowiązkowy (zależy też od szpitala) bo jeżeli się okaże że masz gronkowca to w czasie porodu podają Ci antybiotyk żeby dziecko nie złapało wychodząc z Ciebie...Moja koleżanka nie zrobiła wymazu i w szpitalu przez to potrzymali ją kilka dni bo dzidzię trzeba było obserwować. Ale wiesz to chyba zależy od szpitala...

reklama
Hej mówie wam dzis;]
Ja wczoraj wizyte miałam;]
Wszystko Ok dzisia jest tylko o Tydzien mniejsza ale lekarz mowi ze to nic złego, przepisał mi Furagin i fenoterol zaby zapobiec przedwczesnemu porodowi bo juz mam skurcze.
Zdjęcie mam znowu ślicznej małej buzki^^
Następna wizyta 20 grudnia ale juz mam na 17, akurat mój K wróci juz z pracy i bedzie mógl dzidzie pooglądac ze mną;]
Juz doczekac sie nie moge^^;]

Kochana KTG czyli słuchasz serduszka czy wszystko jest ok. U nas w klinice tak robią już w ostatnim okresie ciąży.
Co do wymazu to u nas we Wro jest on obowiązkowy (zależy też od szpitala) bo jeżeli się okaże że masz gronkowca to w czasie porodu podają Ci antybiotyk żeby dziecko nie złapało wychodząc z Ciebie...Moja koleżanka nie zrobiła wymazu i w szpitalu przez to potrzymali ją kilka dni bo dzidzię trzeba było obserwować. Ale wiesz to chyba zależy od szpitala...

no właśnie - chyba zależy od szpitala... ja w sumie bym chciała, ale mój ginek nie praktykuje czegos takiego.

katka - super, że dzidzia zdrowa!

ja też robiłam ostatnio wymaz, badanie nazywało sie GBS, drugi raz juz robiłam.

jeśli gin nie chce dac skierowania to można samemu iść prywatnie na takie badanie, u nas koszt to 16zł plus w razie jak coś wyjdzie to dodatkowo płaci sie za każdą bakterię. Mi na szczęście nic nie wyszło ale pierwszym razem wyszedł mi gronkowiec naskórkowy.

A KTG u nas robią od ok 39 tyg ciąży, a prędzej tylko jeśli taka konieczność.

Ostatnia edycja:
I ja sie witam,
dzisiaj czeka nas ciezki dzien, jutro ostateczna przeprowadzka, wiec trzeba wszystko juz spakowac i przygotowac do przewiezienia.
Po poludniu juz internetu nie bede miala, wiec odezwe sie jakos sobota/niedziela juz od tesciow jak tylko bede miala wolna chwile, bo tam tez czeka nas duzo pracy.

Monciaa duzo zdrowka dla Ciebie!

Blondii , Gabriela mam nadzieje, ze wyniki badan beda dobre :)

Biala Tomus przyzwyczai sie do lozeczka, trzeba tylko czasu. Moze faktycznie ochraniacz sie przyda, zeby glowki nie obijal /moj synek tez czasem sie uderza/, albo tez przezywa zmiany. W kazdym razie na pewno za jakis czas juz bedzie dobrze :tak:

Ribi
a ten wymaz co ginek Ci robil to na pewno na gronkowca? A nie na paciorkowca z grupy B /tzw. GBS/ ?
Ja bede na pewno robila te badanie na paciorkowca /tylko jeszzce nie wiem gdzie mi to zrobia, z racji przeprowadzki/ gdyz ja mialam w poprzedniej ciazy robione to badanie i mialam pozytywny wynik /ponoc 1/3 kobiet to ma/ i mialam antybiotyk podany przy porodzie. Takze na pewno nie bede ryzykowala. Wiem ze niektorzy lekarze nie zlecaja tego badania, ale ja jestem jak najbardziej ZA.

Witam Brzuchatki:-)

Pogoda bez zmian a więc paskudna - szaro buro i jeszcze pada coś, jakby deszcz ze śniegiem;-( Już sie nie moge wiosny doczekać i żeby z maleństwem, wozeczkiem na spacerki drałować:-)
Pewnie kazda z Was o tym juz marzy...:-)

Od rana jeszcze mnie nic nie kłuło w podbrzuszu więc się ciesze bo czeka mnie wyjazd weekendowy i byłby problem:-(

Dzisiaj jedziemy z moimi chlopakami do Koszalina, do rodzinki mojego M:-) Ma tam swojego chrzesniaka, który ma urodzinki a do tego , przy okazji zorganizujemy sobie małą imprezkę andrzejkową:-)

Mam nadzieję ze weekend sie uda:-) Tylko ta pogoda mnie męczy i nie nastraja dobrze:-(

Miłego więc weekendu Wam życze i udanych Andrzejek:-)

Malden... wiem własnie ze to wszystko przezywa na swój sposób.. i tak sie z M cieszymy ze nie wychodził z łózeczka. i ogolnie mu sie w nim podobało :)

oo z tym wymazem.. na gronkowca.. to i u mnie tez robi lekarz normalnie profilaktycznie .. zeby pózniej dziecka nie zarazic ( madlen i na tego paciorkowca tez... bo to przy jednym pobraniu wymazu sie robi.. ( Ribi chyba sie zbliznasz do porodu ) bo z tego co pamietam to ja miałam robiony w 36 tyg ) .. moja Kolezanka własnie miała robiony wymaz.. i okazało sie ze ma gronkowca i miała wypisane to w karte ciazy ( chodziła prywatnie do lekarza ) a rodziła w panstwowym szpitalu... i wiecie co .. nikt nie sprawdził jej karty ( a ona nie powiedziała ze ma gronkowca) i przy porodzie SN.. dziecko sie zaraziło.. :( biedaczek.. zaczeły mu wychodzic wrzody na nosku:( jedne sie goił to drugi wychodził... ) a mozna było tego uniknąc...

Moncia - ale cię dopadło!! kuruj się i wracaj szybko do zdrowia!! Jak mnie brało przeziębienie to oprócz domowych sposobów, wit. c to jeszcze wapno piłam - z polecenia gin

Biala - dzielny ten twój mały, na pewno kolejną nockę lepiej zniesie..

Muszę się dowiedzieć jak to u nas z tym gronkowcem jest.. wolałabym wiedzieć czy nie jestem chora i w razie czego nie zarazić Kamila..

Czesc dziewczyny u NAs tez dzisiaj -5 ale JA na szczescie nigdzie sie nie ruszam bo siedze z synem w domu zeby przez te 4 dni sie troche podleczyl.I tak sobie mysle ile w Polsce dzieci siedza na atybiotyku w domu bo tutaj to dla nich nie problem moze chodzic do przedszkola.A JA za bardzo nie wiem bo w Polsce to mialam dobrego lekarza ktory zawsze go leczyl bez antybiotyku na robionych na zamowienie syropach i naprawde skutkowaly.A pierwszy antybiotyk wzial dopiero tutaj. A co do tego jak sie odnalesc na naszym forum JA np nie wiem gdzie mamy ten zamkniety i chyba sie juz nie dowiem bo kiedys o tym pislam i nawet chcialam zeby mnie dolaczono no ale coz niechcecie mnie tam to nie:)) JA mam cos dzisiaj dzien na kichanie no doslownie co chwila mnie kreci a i zdarza mi sie ze po kichnieciu lapia strasznie bolesne skurcze ale w pachwinach ze sie wyprostowac nie moge musze je przeczekac i to po obu stronach rownoczesnie. To milego dnia dla wszystkich dla tych czekajacych na wyniki samych dobrych wiesci i zdrowka wszystkim mamom i maluchom.

reklama
a to nie wiedzialam, ze na gronkowca tez sie robi... ja slyszalam tylko o paciorkowcu i takie akurat badanie mialam. Dopytam ginka na wizycie o to, ale to tez pozniej.
Ja mialam to badanie robione wlasnie po 36/37 tygodniu, bo tak naprawde ten paciorkowiec moze sie pojawic w kazdej chwili i powinno sie go w miare na biezaco robic, zeby wynik byl aktualny. Natomisat nie wiem czy w ciazy tez sie to jakos leczy? tzn antybiotykami? Dlatego moze niektorzy lekarze wczesniej robia... Tego nie wiem wlasnie...

Do góry