reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Stosunek przerywany, a ciąża

Witam. Mam taki problem, a mianowicie uprawiałam stosunek z moim chłopakiem. Okres mam bardzo nieregularny więc ciężko mi stwierdzić czy to były dni płodne czy nie, ale nie miałam okresu pięć miesięcy, miesiąc temu miałam i byłam u ginekologa który przepisał tabletki na miesiączke. Tak to był pierwszy raz i tylko na próbę. Jak zachciało mu się, to szybko wyciągnął, zrobił co trzeba, wytarł porządnie i nadal to robiliśmy, ale niedługo. Dodam, że powinnam mieć w ten dzień okres. Dzień potem pojawił mi się brązowy śluz który wieczorem zaczął jaśnieć, a w południe zwymiotowałam (prawdopodobnie przez ten stres związany z ciążą). Czy możliwe, że może coś z tego być i czy warto wziąć tabletkę "po".

reklama
Witam. Mam taki problem, a mianowicie uprawiałam stosunek z moim chłopakiem. Okres mam bardzo nieregularny więc ciężko mi stwierdzić czy .... być i czy warto wziąć tabletkę "po".

Marysiu, zasadnicze pytanie to kiedy do stosunku doszło, bo "tabletka po" ma sens jeśli jest podana w jak najkrótszym czasie po stosunku. Jeśli zdarzyło się to kilka dni temu, to nie ma sensu jej brać.

Skłaniam się ku tezie, że przy problemach z okresem miałaś teraz mniejszą szansę, aby zajść w ciążę. Dla świętego spokoju zrób sobie test tzw. beta hcg, test z krwi. Jeszcze tego samego dnia co badanie możesz mieć wynik i prawdopodobnie uzyskać spokój ducha.

No i postawa twojego partnera pozostawia wiele do życzenia.... Niech na drugi raz pomyśli głową, zanim zaproponuje stosunek przerywany i będzie narażał Cię na stres i inne konsekwencje. Przerwanie stosunku nie jest żadnym zabezpieczeniem, bo sperma może się w niewielkiej ilości "wyrwać" jeszcze przed finiszem.

Stosunek odbył sie dokładnie 25 godzin temu. Jako, że to był ten pierwszy raz zachowywaliśmy ostrożność i on dobrze wiedział jakie mogą być tego konsekwencje dlatego bardzo uważał.

Marysiu, czy slyszeliscie o czyms takim, jak prezerwatywa ?
Zadne "porzadne wytarcie" nie pomoze, bo, jak pisaly Dziewczyny, sperma moze wyplynac wczesniej.
Na przyszlosc- uzywajcie prezerwatyw. to tani, dostepny i w miare skuteczny sposob . Nie ryzykuj, Dziewczyno.
Nieregularny okres nie jest przeszkoda do obserwacji swojego organizmu i okreslenia dni plodnych. Poczytaj o metodzie Billingsow, obserwacji sluzu. To moze ci pomoc w okresleniu swoich dni plodnych, nawet przy bardzo nieregularnych miesiaczkach.
Z tego, co piszesz, wynika, ze jestes mloda osoba i cale zycie przed toba- zabezpieczaj sie , by ciaza, w ktora kiedys zajdziesz, byla chciana i planowana.

Marysiu, czy slyszeliscie o czyms takim, jak prezerwatywa ?
Zadne "porzadne wytarcie" nie pomoze, bo, jak pisaly Dziewczyny, sperma moze wyplynac wczesniej.
Na przyszlosc- uzywajcie prezerwatyw. to tani, dostepny i w miare skuteczny sposob . Nie ryzykuj, Dziewczyno.
Nieregularny okres nie jest przeszkoda do obserwacji swojego organizmu i okreslenia dni plodnych. Poczytaj o metodzie Billingsow, obserwacji sluzu. To moze ci pomoc w okresleniu swoich dni plodnych, nawet przy bardzo nieregularnych miesiaczkach.
Z tego, co piszesz, wynika, ze jestes mloda osoba i cale zycie przed toba- zabezpieczaj sie , by ciaza, w ktora kiedys zajdziesz, byla chciana i planowana.
Ja wiem, to było nieodpowiedzialne i nie powinno sie to wydarzyć jednak ciekawość nas poniosła, jednak nadal nie wiem co mam zrobic, minęło 32 godziny i zastanawiam sie nad tą tabletka, teraz po tym brunatnym śluzie mam sucho w pochwie, susza. Proszę o szybka wypowiedz.

Jeśli jesteś w ciąży i masz juz objawy to musiało by dojsc do stosunku wcześniej niz dwie doby temu.
Ja byłym stawiala ze sluz był bo było jakieś otarcie czy podraznienie podczas stosunku.

Doczytaj tez o skutkach ubocznych leku na wywolanie okresu.

Jeśli jesteś w ciąży i masz juz objawy to musiało by dojsc do stosunku wcześniej niz dwie doby temu.
Ja byłym stawiala ze sluz był bo było jakieś otarcie czy podraznienie podczas stosunku.

Doczytaj tez o skutkach ubocznych leku na wywolanie okresu.
m
Jestem 32 godziny po stosunku, wczoraj miałam brunatny śluz który na wieczór zjasnial, a w południe wymiotowałam

reklama
reklama
Do góry