reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopień niepełnosprawności

liliana111

Zaciekawiona BB
Drogie Panie. Mam pytanie czy któraś z Was ma dziecko ze stopniem niepełnosprawności? Jak się to wszystko załatwia? Jak długo się czeka na orzeczenie o stopniu?

reklama
Rozwiązanie
Tak, bo to jest decyzja administracyjna. Zawsze dostaniesz jakąś odpowiedz pozytywną albo negatywną.
P.S. zawsze pod treścią decyzji jest podana droga odwoławcza.
Komisja prawie o nic nie pyta.Decyduje na podstawie dokumentów jakie przedstawiamy na komisji,historie choroby zaświadczenia od specjalistow itp.

reklama
Wydaje mi się, że trzeba odebrać osobiście, też dostałam kartkę z datą i godziną odebrania decyzji, ale nie pamiętam kiedy ją dostałam czy po komisji czy przyszła listem.

Tak, bo to jest decyzja administracyjna. Zawsze dostaniesz jakąś odpowiedz pozytywną albo negatywną.
P.S. zawsze pod treścią decyzji jest podana droga odwoławcza.

Rozwiązanie
liliana, to wszystko zależy, co lekarz wypisze, niestety komisje mają cudowny dar uzdrawiania dzieci, które praktycznie nie funkcjonują bez rodziców :(
Twój maluszek i tak wymaga Twojej opieki przez całą dobę, więc pewnie świadczenie dostaniesz, pytanie, na jak długo, czasem dają tylko na rok i za rok znowu zabawa w zbieranie papierków i komisje :(
Można wiedzieć jaka Pani dziecko ma wadę wrodzona?

Moje dziecko ma 8 miesiecy i wadę wrodzoną oraz napięcie mięśniowe, co powoduje u niego późniejszy rozwój ruchowy. Lekarz, powiedział, żeby się starać o tą niepełnosprawność i i nasz rehabilitantka. A co ze świadczeniem pielęgnacyjnym? Jest szansa, że mogę coś takiego dostać?
Witam można wiedzieć jaka wadę wrodzona ma Pani dziecko?

reklama
reklama
Do góry