reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopień niepełnosprawności

liliana111

Zaciekawiona BB
Drogie Panie. Mam pytanie czy któraś z Was ma dziecko ze stopniem niepełnosprawności? Jak się to wszystko załatwia? Jak długo się czeka na orzeczenie o stopniu?

reklama
Rozwiązanie
Tak, bo to jest decyzja administracyjna. Zawsze dostaniesz jakąś odpowiedz pozytywną albo negatywną.
P.S. zawsze pod treścią decyzji jest podana droga odwoławcza.
reklama
Jeżeli córka otrzyma to orzeczenie i niepewności i dostanę na nią świadczenie pielęgnacyjne to od razu je muszę załatwiać, czy nie? Bo chodzi o to, że jestem teraz na macierzyńskim i nie wiem, czy muszę rezygnować z tego, czy wystarczy jak macierzyński mi się skończy?

Macierzyński nie jest wymieniony jako przeszkoda w otrzymywaniu pielęgnacyjnego, ale z tego co czytam wynika, że wniosek o sp może zostać odrzucony, bo macierzyński to jak konsekwencja zatrudnienia. Zawsze możesz złożyć po macierzyńskim.

Jest jeszcze taka możliwość, że w momencie składania papierów, jestem na macierzyńskim i świadczenie by mi przyznali kosztem tego, że zrzekam się macierzyńskiego i rezygnuje z pracy?

Może źle się wyraziłam. Czy w momencie jak jestem na macierzyńskim to komisja zaznaczy punktów 7 i 8 , ale jeżeli chodzi o wniosków na świadczenie to muszę skladac po macierzyńskim?

reklama
Ok, rozumiem. Przyznanie tych punktów zależy od stanu dziecka, a nie sytuacji matki. Jeśli dziecko wymaga stałej opieki to nie ma znaczenia czy matka jeszcze pracuje czy jest na macierzyńskim czy jest bezrobotna. Będzie miało to znaczenie tylko przy wniosku o świadczenie pielęgnacyjne. Sprawdzałam wczoraj orzecznictwo i niestety, ale sądy podtrzymują odmowę przyznania zasiłku pielęgnacyjnego, jeśli kobieta jest na macierzyńskim. Moim zdaniem powinnaś zadzwonić do MOPS w swojej gminie i zapytać jak oni się do tego ustosunkowują.
Ale nawet, to decyzja wyglądałaby w następujący sposób: odmowa przyznania z.p. za okres przebywania na macierzyńskim i przyznanie z.p. z dniem zakończenia pobierania macierzyńskiego.

Do góry