reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stopień niepełnosprawności

liliana111

Zaciekawiona BB
Drogie Panie. Mam pytanie czy któraś z Was ma dziecko ze stopniem niepełnosprawności? Jak się to wszystko załatwia? Jak długo się czeka na orzeczenie o stopniu?

reklama
Rozwiązanie
Tak, bo to jest decyzja administracyjna. Zawsze dostaniesz jakąś odpowiedz pozytywną albo negatywną.
P.S. zawsze pod treścią decyzji jest podana droga odwoławcza.
reklama
Jeśli dziecko jest uznane za niepełnosprawne to świadczenie pielęgnacyjne będzie przyznane.

Niestety nie :(
Mogą orzec niepełnosprawność dziecka, ale nie przyznać punktów 7 i 8, czyli świadczenia pielęgnacyjnego, bo według komisji dziecko nie będzie wymagało całodobowej opieki rodzica, czyli dziecko do żłobka/przedszkola, a mamusia do pracy :(

Ja też miałam szczęście do komisji, ale Syn miał wtedy 1,5 roku, więc z góry wiadomo było, że na przedszkole za mały i podejrzewam, że dlatego dostaliśmy świadczenie, natomiast za rok będzie mieć 3,5 roku, czyli do przedszkola będzie mógł pójść, a komisji nie obchodzi, że żadne przedszkole mi Syna nie przyjmie :(

liliana, u mnie były 2 osoby w komisji. A nie chodzicie do żadnego lekarza? Neurologa? Nic? Nam zaświadczenie wystawiał neurolog, w przyszłym roku obwaruję się w zaświadczenia od wszystkich możliwych lekarzy.

Dlatego pytam bo właśnie nie mam przy kim zostawić dziecka, a jest jeszcze malutkie, że względu na napięcie wymaga odpowiedniej techniki noszenia, przebierania itp. chodzimy do neurologa, właśnie jak wypisze mi zaświadczenie to zaraz po nowym roku skladam papiery. Jeszcze za dwa tygodnie jedziemy do Katowic do okulisty, bo wykryty ma oczopląs, zezowanie. Dodatkowy papier będzie .

A jeżeli chodzi o to zaświadczenie z ośrodka to opinia rehabilitanta wystarczy?
Wiesz, ja miałam po prostu zaświadczenie, że dziecko w tym ośrodku jest pod opieką neurologa, logopedy i rehabilitanta.

Niestety nie :(
Mogą orzec niepełnosprawność dziecka, ale nie przyznać punktów 7 i 8, czyli świadczenia pielęgnacyjnego, bo według komisji dziecko nie będzie wymagało całodobowej opieki rodzica, czyli dziecko do żłobka/przedszkola, a mamusia do pracy :(
Fakt. Zasugerowalam się tym co napisała liliana, bo moja dobra znajoma ma podobną sytuację i w jej decyzji te punkty były uwzględnione.

No właśnie jeszcze jedna rzecz, wszystkie dokumenty muszą być skierowane (za wyjątkiem zaświadczeń, które specjalnie dla komisji dostarczasz), ale oryginały musisz mieć ze sobą do wglądu, bo inaczej nie potwierdzą Ci za zgodność z oryginałem.

To w moim przypadku jest tak, że osobno chodzę do lekarzy, osobno na rehabilitację. Myślę, że opinia rehabilitanta o stanie zdrowia dziecka wystarczy, plus myślam jeszcze, żeby podkreślić, że dziecko wymaga stałej opieki. Myślę, że dużo by to dało. :)

Myślę, że opinia rehabilitanta o stanie zdrowia dziecka wystarczy, plus myślam jeszcze, żeby podkreślić, że dziecko wymaga stałej opieki. Myślę, że dużo by to dało. :)
Z dużym prawdopodobieństwem będą Ciebie o to pytać. Mnie pytali jak wygląda codzienna opieka nad dzieckiem i jakie mam problemy.
Córka mojej znajomej ma stwierdzone obniżone napięcie mięśniowe, dostarczała wypisy że szpitala i zaświadczenia od neurologa i rehabilitanta (to na pewno, ale wydaje mi się, że było coś jeszcze). Uznano dziecko za niepełnosprawne, wymagajace całodobowej opieki jednego z rodzicow.

reklama
To podobnie, jak moja dziecko,tylko, że ma wzmożone napięcie mięśniowe, wrodzoną wadę centralnego układu nerwowego i problem z oczkami, ale jeszcze dokaldnie dowiemy się, jaki ten problem.

Do góry