liliana111
Zaciekawiona BB
Drogie Panie. Mam pytanie czy któraś z Was ma dziecko ze stopniem niepełnosprawności? Jak się to wszystko załatwia? Jak długo się czeka na orzeczenie o stopniu?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Jeśli dziecko jest uznane za niepełnosprawne to świadczenie pielęgnacyjne będzie przyznane.
Wiesz, ja miałam po prostu zaświadczenie, że dziecko w tym ośrodku jest pod opieką neurologa, logopedy i rehabilitanta.A jeżeli chodzi o to zaświadczenie z ośrodka to opinia rehabilitanta wystarczy?
Fakt. Zasugerowalam się tym co napisała liliana, bo moja dobra znajoma ma podobną sytuację i w jej decyzji te punkty były uwzględnione.Niestety nie
Mogą orzec niepełnosprawność dziecka, ale nie przyznać punktów 7 i 8, czyli świadczenia pielęgnacyjnego, bo według komisji dziecko nie będzie wymagało całodobowej opieki rodzica, czyli dziecko do żłobka/przedszkola, a mamusia do pracy
Z dużym prawdopodobieństwem będą Ciebie o to pytać. Mnie pytali jak wygląda codzienna opieka nad dzieckiem i jakie mam problemy.Myślę, że opinia rehabilitanta o stanie zdrowia dziecka wystarczy, plus myślam jeszcze, żeby podkreślić, że dziecko wymaga stałej opieki. Myślę, że dużo by to dało.