reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sterydy donosowy, np Nasometin w pierwszych tygodniach ciąży

Rabatka

Fanka BB :)
Witam, piszę ponieważ mam straszny problem z zatokami. Jeszcze przed ciąża tylko sterydy donosowe pomagały mi udroznic nos i normalnie oddychać. Teraz jestem w 7tc i praktycznie od samego początku mam zatkany nos, a w nocy nie da się spać, dlatego chciałam spytać, czy któraś z Was stosowała lub ma wiedzę na temat stosowania takich prepereatow w ciąży? Dodam że lekarza mam dopiero za kilka dni, nie chce zaszkodzić dziecku, ale muszę przecież normalnie funkcjonować..

reklama
Rozwiązanie
Czy pytalas o to bedac w ciazy? Jestem w 22tc i wlasnie dostałam te krople wzielam 2 dawki w koncu moge oddychac chociaz jeszcze mam zablokowany nos. Czytałam ze sa zabronione znowu alergolog stwierdzil ze moge ( bez badan)
Tak, pytalam będąc już w ciąży. Cały czas mam problem z zatkanym nosem. Niestety bez kropli nie jestem w stanie spać i do tego co kilka dni przez parę dni stosuję nasometin
Niestety ciąża jest to stan, gdzie niektóre leki są niewskazane. Podejrzewam, że lekarz wyrazi zgodę na ich doraźne zastosowanie. Wiele leków po prostu jest nieprzebadanych na kobietach w ciąży i nie ma informacji dotyczących niebezpieczeństwa ich stosowania.
Dodatkowo dość długo Ci się ciągnie ten katar, więc może warto by było zrobić posiew z antybiotykogramem, by w razie czego wdrożyć od razu leczenie dobranym antybiotykiem?
Myślę że u mnie problemem jest właśnie krzywa przegroda nosa, zabieg bardzo by mi pomógł, ale że jestem w ciąży to muszę na razie odpuścić. Żałuję tylko że wcześniej się za to nie zabrałam. Co do antybiotyków, to czytałam że ich bardziej trzeba się wystrzegać. Sterydy donosowe działają niby miejscowo, tak jak xylometazolina zresztą

reklama
Też mam problemy z oddychaniem przez nos z powodu opuchniętych małżowin nosowych. Ja jak byłam w ciąży to stosowałam Naso drill i laryngolog i ginekolog potwierdził mi, że jest to bezpieczne. Xylometazoliny bym nie stosowała przewlekle, bo możesz sobie dużo szkody narobić i w ciaży nie jest wskazana
Jest bezpieczne bo to roztwór izotoniczny, tylko że z siarką.

Hej dziewczyny, ja również mam chore zatoki, do tego stopnia jestem zatkana, że momentami popadam w panikę 😣 Do lekarza idę w poniedziałek, nie goraczkuje, natomiast martwi mnie ten zatkany nos, ponieważ przez to nie śpię i nie funkcjonuje.... Wiem, że nie zalecają ale stosuje w najgorszych momentach xylometazolin. Martwi mnie to, ponieważ wiem, że nie powinnam ale gdyby nie to to bym się dusila... Staram się w ciągu dnia oddychać buzia, ale na noc muszę się ratować kroplami. Dziś przeplakalam cały dzien praktycznie z bezsilności... Dramat

W ciągu całej ciąży byłam chora chyba ze dwa razy i za każdym stosowałam krople. Tylko w najgorszych momentach. Córka urodziła się zdrowa.
Dziękuję za odpowiedź, jestem pierwszy raz chora w ciąży i stosuje xylometazolin na noc, bo inaczej bym nie spała, mimo to martwiłam się, że je stosuje. Dziękuję, dziękuję, ulzylo mi trochę po tej odpowiedzi

Ja czytalam sporo o stosowaniu xylometazoliny w ciąży, wiele dziewczyn pisało że przez całą ciążę stosowało i dzieci urodziły się zdrowe.
Nie powinno się stosować xylo, ponieważ nie robiono badań na kobietach w ciąży.
A ponieważ działa miejscowo, nie powinno to mieć wpływu na dziecko
Ja też stosuje na noc, bo bez tego nie da się spać

Ja czytalam sporo o stosowaniu xylometazoliny w ciąży, wiele dziewczyn pisało że przez całą ciążę stosowało i dzieci urodziły się zdrowe.
Nie powinno się stosować xylo, ponieważ nie robiono badań na kobietach w ciąży.
A ponieważ działa miejscowo, nie powinno to mieć wpływu na dziecko
Ja też stosuje na noc, bo bez tego nie da się spać
Byłam dziś w aptece, bo już nie daje rady i farmaceutka powiedziała mi dokładnie to samo co piszesz. Jeszcze idę jutro do lekarza, bo mam wrażenie, że te zatoki po prostu mam chore i do podleczenia się nadają.
Natomiast wyczytałam taka ciekawostkę na stronie apteki Gemini, że można stosować oxylometazoline dla obkurczenia naczyń krwionośnych. Więc kupiłam dziś nasivin w dawce 0,5 mg. Pani w aptece powiedziała mi, że to lżejsza wersja xylo.
A jak radzisz sobie w ciągu dnia? Bo mi już aż słabo od oddychania ustami i czekam z utęsknieniem na noc, żeby sobie zakropic nos. Stosujesz krople w dawce 1mg xylo czy mniejszej?
Powiem szczerze, że jeszcze w życiu tak zatkane go nosa nie miałam...

Byłam dziś w aptece, bo już nie daje rady i farmaceutka powiedziała mi dokładnie to samo co piszesz. Jeszcze idę jutro do lekarza, bo mam wrażenie, że te zatoki po prostu mam chore i do podleczenia się nadają.
Natomiast wyczytałam taka ciekawostkę na stronie apteki Gemini, że można stosować oxylometazoline dla obkurczenia naczyń krwionośnych. Więc kupiłam dziś nasivin w dawce 0,5 mg. Pani w aptece powiedziała mi, że to lżejsza wersja xylo.
A jak radzisz sobie w ciągu dnia? Bo mi już aż słabo od oddychania ustami i czekam z utęsknieniem na noc, żeby sobie zakropic nos. Stosujesz krople w dawce 1mg xylo czy mniejszej?
Ja nawet w ciągu dnia zakrapialam. Miałam xylometazolin 0,1.

reklama
Ja na razie używam nasivin Kids, to jest dawka 0.25 mg. W ciągu dnia psikam woda morską żeby jakoś nawilzyc nos. Staram się stosować tylko raz dziennie, ponieważ używam też nasometin rano 1x1, choć nie wiem czy można. Ale z tego co czytalam tez działa miejscowo. Lekarza mam za kilka dni to wypytam o wszystko

Do góry