reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

starania się - watpliwości..

A moze jutro nam napiszesz jakies dobre wiesci!trzymam kciuki kochana!:tak::-):tak::-)
oby.. bo panicznie sie boje.. oczywiscie nie igiel ale wyniku..z jednej strony jakos wierze ze cos jest a z drugiej niedowierzam bo ponoc nie mozliwe..

No to i ja sie witam!niestety tak samo objedzona jak wiekszosc z was.ja czekam na @.ma przyjsc w czwartek.poki co to nie mam zadnych przeczuc,ale brzuszek pobolewa jak na @ juz od 4 dni,a tempka po przebudzeniu 37,2.w czwartek mamy jechac na pare dni troszke odpoczac nad morze,wiec chyba jeszcze przed wyjazdem zrobie tesciora,no chyba ,ze @ przylezie.sama nie wiem co o tym wszystkim myslec.te zawroty glowy troszke zelzaly,ale moze dlatego,ze duzo odpoczywalam w te swieta.co do ktosiowej,to tez jej nie bardzo wierze,ale jesli to prawda,to jej gratuluje,nie mozna przeciez tak od razu kogos skreslac.no coz tym czasem trzeba sie przygotowac psychicznie na wspaniale powitanie z praca jutro rano.przesylam pozdrowionka i buziaki.PA!PA!:-):-):-):-):-):-);-);-);-);-);-);-);-);-):laugh2::laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:
kochana oby nie przylazla.. zeby nie popsula wyjazdu..

mnie z rana prawy jajnik napazal teraz lewy.. i cos sennie mi sie zrobilo.. pewnie odplyne o 23.. chociaz zawsze po polnocy czasem okolo 1 chodze spac..

reklama
Hej babeczki tak do poczytania a i moze na sprobowanie. Chyba pojde na konsultacje w srode i zobacze co mi powie. Trza sie zrelaksowac :-)
Akupunktura wywodzi sie z tradycyjnej medycyny chinskiej. Zaklada ona, ze sily witalne czlowieka (qi) przeplywaja przez cialo wzdluz okreslonych szlakow zwanych meridianami. Zyla plodnosci przebiega przez centralna czesc naszego ciala.
Prowadzone od wielu lat badania wskazuja, ze akupunktura ma bardzo dobry wplyw na plodnosc w szczegolnosci i na zdrowie czlowieka w kazdym jego wymiarze – bo zabiegi pomagaja/wspomagaja leczenie wielu dolegliwosci. W medycynie chinskiej, a wiec i w akupunkturze, czlowieka leczy sie jako calosc – na poziomie fizycznym i psychicznym/emocjonalnym. Dlatego leczenie powinno byc poprzedzone doglebna analiza stanu zdrowia pacjenta i jego stanu psychicznego. Jesli szukacie dobrego akubnkturzysty, to warto pytac o takiego, ktory ma doswiadczenie we wspomaganiu leczenia nieplodnosci i przygotowywaniu pacjentek do ivf/icsi.

W tematach plodnosci akupunktura wspomaga leczenie :
- bolesnych @,
- nieregularnych @ lub braku,
- zespolu napiecia przedmiesiaczkowego
- nierownowagi hormonalnej,
- braku owulacji,
- endometriozy (szerszy opis, patrz str 24 watku)
- wlokniakow,
- bolesnosci piersi,
- bolow pecherza i drog moczowych,
- menopauzy.

U mezczyzn pomaga na bole prostaty i slabe wyniki nasienia. Przeprowdzono badania (ich wyniki opublikowano w magazynie "Fertility and Sterility", Lipiec 2005; vol 84: str 141-147). z ktorych jasno wynika, ze akupunktura wplywa pozytywnie na poprawe wynikow nasienia mezczyzn u ktorych problemem jest jakosc nasienia (liczebnosc, ruchliwosc i morfologia plemnikow).
28 mezczyzn z w/w problemami poddano seansom akupunktury przez 5 tygodni, 2 razy w tygodniu. 12 mezczyzn stanowilo grupe porownawcza. Badacze przeanalizowali probki nasienia na poczatku i na koncu eksperymentu. Wynik wskazal na znaczaca poprawe w jakosci spermy u mezczyzn, ktorzy byli poddani akupunkturze (w porownaniu do grupy kontrolnej). Poprawa polegala na mniejszej ilosci defektow strukturalnych oraz na wzroscie liczby plemnikow w ejakulacie.
Akupunktura nie przyniosla zadnych rezultatow jedynie w takich tematach jak niedojrzale plemniki i niezywe plemniki.
Tutaj link to tekstu oryginalnego

W przypadku akupunktury wspomagajacej ivf/icsi zabiegi maja na celu: usprawnienie krazenia krwi, odzywienie krwi, ukrwienie endometrium, produkcje jajek, a po transferze embrionkow – wspomaganie ich implantacji i utrzymanie ciazy. Igly powinny byc przykladane w akupunktach odpowiadajacych za te czynnosci, czyli glownie meridiany watroby, nerek no i plodnosci. W oczach laika wyglada to tak, ze igly masz: na brzuchu (od 1 do 3 igiel), na nadgarstkach, miedzy kciukiem i palcem wskazujacym, na stopach, ponad kolanami i czasem tez na czole miedzy brwiami.. W zaleznosci od sytuacji igly wbija sie takze w akupunkt na glowie (przeciw poronieniom), na uszach i za uszami.

Czestotliwosc zbiegow - raz w tygodniu lub inaczej - w zaleznosci od indywidualnych wymagan pacjenta, zalecen lekarza i/lub sytuacji.

Ponadto akupunktura swietnie relaksuje, wycisza i minimalizuje stres, co nie jest bez znaczenia podczas zmagan z leczeniem nieplodnosci.

A tu troche dowodow na skutecznosc aku w IVF (w duzym skrocie, a TUTAJ link do oryginalu tekstu). Dane sa przytoczone za magazynem medycznym “Fertility and Sterility” (maj 2006), ktory publikowal wyniki serii badan nad wplywem akupunktury na sukces ivf i icsi. Prowadzono je w oparciu o standardowa procedure: grupa kobiet, ktora zostala poddana prawdziwej akupunkturze i grupa kontrolna, ktora byla poddana ‘udawanej’ akupunkturze. Wynika z nich ze:
• akupunktura w przygotowaniach do zabiegu wplywa pozytywnie na efekt koncowy: (33.6% pacjentek zaszlo w ciaze, z czego 28.4% ja utrzymalo) w porownaniu do wynikow w grupie, ktora poddana byla udawanej aku: (15.6% i 13.8%).
• akupunktura w dniu transferu znacznie zwieksza szanse sukcesu zabiegu (39% w porownaniu do 26% w grupie kontrolnej) i sukcesu w utrzymaniu ciazy (36% vs. 22%)

Prosze pamietac, ze nie ma jednego wzorca na stawianie igiel, wszystko zalezy od indywidualnej sytuacji pacjenta i jego stanu psychofizycznego!! Ponizej podane niektore akupunkty stosowane w przygotowaniach do IVF to nie "jedyna recepta na sukces" a jedynie luzno zebrane uwagi (na podstawie rozmow z moja lekarka, ktora ma dlugoletnie doswiadczenie w leczeniu nieplodnosci i przygotowywaniu do IVf)
Stymulacja wybrane (nie wszystkie!!) akupunkty: LU7, KD6, H7, SP6, ST36, Ren 6, KD3, DU20, moxa.
Po transferze na zabiegi aku warto chodzic raz w tygodniu przez caly pierwszy trymester. Bezposrednio po transferze (do 24 godz) igly stawiane sa m in na ST36, SP6, SP10, LI4, DU20, wi2cej niz 2 dni po transferze to np: DU20, H7...
Wazna jest igla na czubku glowy, wlasnie w miejscu, ktore odpowiada za 'ochrone przed poronieniem" (DU20), warto ja stawiac juz podczas stymulacji, zeby przyzwyczaic organizm!

Warto pamietac, ze na pierwszym etapie ciazy igly pomagaja takze uwolnic sie od niepotrzebnego stresu, ktory tez przyczynia sie (posrednio lub bezposrednio) do poronien .

AKUPUNKTURA W CIAZY :
Akupunktura zalecana jest w ciazy przez caly jej przebieg - od poczatku do konca oraz podczas pologu. Tylko z rozna czestotliwoscia i w roznych miejscach przyklada sie igly. W ciazy zakazane sa igly w tych miejscach, w ktorych je sie podaje podczas przygotowan do ciazy i stymulacji - czyli w okolicach lona. Tam igly mozna postawic znowu dopiero pod koniec ciazy, jesli termin porodu sie opoznia... - chodzi po prostu o wywolanie akcji porodowej.

W pierwszym trymestrze akupunktura pomaga utrzymac ciaze oraz swietnie potrafi ulzyc na mdlosci. W przypadku ciaz po in vitro aku pomaga zmniejszyc ryzyko poronienia nawet o polowe!!

Na pozniejszych etapach ciazy aku potrafi swietnie ulzyc na typowo ciazowe dolegliwosci - bole krzyza, zaparcia... i cala ich lista. Z reguly na tym etapie ciazy zaleca sie zabiegi raz na 3-4 tygodnie.. Pod koniec ciazy zaleca sie stosowanie aku raz na tydzien.
Akupunktura bardzo pomaga tez zahamowac ewentualne plamienia i krwawienia wystepujace podcas ciazy!!
Po porodzie aku wspomaga szybkie gojenie i powrot do formy.

Swietny artykul na temat aku w ciazy - TUTAJ (po polsku). I jeszcze tutaj i tutaj (po angielsku)
Jest cala masa ksiazek poswieconych akupunkturze w ciazy. NA TEJ LISCIE sa pozycje wraz z ich kodami ISBN, tu akurat do kupienia w UK, ale po kodzie ISBN mozna je takze wyszukac w innych krajach, jak sadze.
Co do publikacji (mam tylko angielskie), zapraszam do lektury na przyklad: tutaj i tutaj

OGOLNE UWAGI NA TEMAT AKU :

Prosze pamietac, ze jesli idziecie pierwszy raz do speca od aku, ktorego nie znacie - nalezy o wszystko wypytac.. czy ma doswiadczenie w zabiegach wspomagajacych leczeni eproblemu, z jakim sie do niego zglaszacie. Wazne, by spec przeprowadzil dokladny wywiad.. co boli, gdzie, co i jak.. co jemy, cala historia. Jest bardzo wazne, zeby wszystko lekarzowi mowic, takze na biezaco, jak sie przychodzi na kolejne zabiegi - mowic, jak sie czujesz, jaki stan ducha itp. Od tego b. wiele zalezy dlatego, ze w leczeniu akupunktura pacjenta traktuje sie jako 'calosc', a nie jego 'macice' 'watrobe' itp. Leczy sie cala ciebie, a nie twoje poszczegolne organy.

EFEKTY UBOCZNE AKUPUNKTURY:
Po akupunkturze mozna odczuwac czasem efekty uboczne. Zalicza sie do nich: siniaczki w miejscach wklucia, lekki bol w miejscu wklucia, uczucie ciezkosci w miesniach po zabiegu. Niektorzy moga miec reakcje alergiczne na igly, zwlaszcza te ze stali nierdzewnej. Stach przed wkluciem tez sie zdaza; takim osobom poleca sie zamknac oczy i gleboki WYDECH. Igla wbita podczas wydechu jest nieodczuwalna (acz to jest raczej psychologiczne)

Ja mam nadzieję,że te testy są dobre bo też je kupiłam. Nie na tamtej aukcji, ale dokładnie takie same. Będę więc się uczyć na twoich błędach:-)
.
powiem ci tak : mam te testy co widzialas i mialam kilka jeszcze z innej aukcji od kogos innego mi moj przemek kupil z miesiac temu. Roznia sie one opakowaniem i ciut kolorem , wprawdzie obydwa sa zielone ale jednak odcienie ciut inne. W kazdym razie te co ty chcialas kupic , te co ja sama sobie kupilam wydaje mi sie ze sa jakies nie zbyt trafne, otoz jak je zaczelam robic jakos w 8dc to widzialam taka bladziutka kreseczke... na drugi dzien to samo.... a jak zrobilam test ten co mi malz kupil to nie byla tylko jedna i ani cienia drugiej... przyjrzalam sie im i wydaje mi sie ze tam gdzie wyszla mi bladziutka kreseczka sa jakies takie cienkie ze tak czy siak i tak zawsze przeswituje ta druga kreseczka to jest poprostu przeswit...... te co wczesniej mi malz kupil sa chyba lepsze ...

CDN
Wielu ludzi patrzy na akupunkturę i niepłodności i sądzisz, że to po prostu alternatywny sposób leczenia niepłodności kwestii. Jest to również głównie jako komplement tylko regularnych medycyny zachodniej i innych płodność leczenia. Prawda jest to, że akupunktura może być skutecznie wykorzystywane w leczeniu niepłodności sam. Jest to najbardziej skuteczna u ludzi, którzy mają jakiś rodzaj problemu funkcjonalne, takie jak zaburzenia owulacji, a nie jak niektóre strukturalne problem spermy kanały są zasłonięte.

Można też wziąć chińskich ziół jako dodatek do acupuncture tyle acupuncturists polecam tego, gdyż może poprawić wyniki leczenia. Jeśli jesteś także niepłodności narkotyków, należy skontaktować się z lekarzem i upewnij się, że zioła nie będzie kolidować z innych procedur lub narkotyków może być z natury.

Dokładny powód dlaczego akupunktura jest skuteczna w odniesieniu do niepłodności nie jest znana. Większość osób zgadza się jednak, że to pomaga, poprzez zwiększenie przepływu krwi do najważniejszych organów i regulacji poziomu hormonów w organizmie. To nie tylko pomaga funkcji jajników u kobiet, ale wyjście pomocy nasienia u mężczyzn.

Jak wspomniano wcześniej, akupunktura jest często postrzegany jako uzupełnienie leczenia i okazał się bardzo pomocny także dla osób poddawanych nowoczesnych procedur. Jednym z powodów jest to, że akupunktura często relaksuje pacjenta podczas sesji płodności i badania pokazują, że większość zdecydowanie zwiększa ciąży stawek osób poddawanych IVF (zapłodnienie in vitro).

Ostatnie badania pokazują, że 34 z 80 kobiet, które dostał IVF leczenia i akupunkturę późniejszym czasie ciąży. Jest to bardzo udany stawkę prawie 50% w porównaniu do zaledwie 26%, którzy nie otrzymują leczenia akupunktura wraz z IVF. Jest to bardzo istotne różnice i wydaje się udowodnić skuteczność tych dwóch procedur stosowanych razem. Ponadto, badanie wykazało, że jedynie 8% kobiet, które dostał acupuncture miscarried w porównaniu do ponad 20%, którzy przeszli tylko IVF.

Najważniejsze jest to, że akupunkturę do niepłodności jest okazały się skuteczne leczenie oparte na badaniach zrobienia. Jest to całkowicie bezpieczne i bezbolesne ogólnie procedury, które mogą zwiększyć prawdopodobieństwo uzyskania ciąży. Jeśli występują problemy z płodnością, możesz skontaktować się z lekarzem i sprawdzić, czy byłby dobrym kandydatem na akupunkturę.

dziewczynki a ja mam do was pytanko z calkiem innej beczki...
macie moze namiary na jakas fajna stronke z fryzurkami...? ogladam juz od ponad godz rozne stronki ale taka lipa ze szok....(dodam moze ze jestem wybredna w tej kwestji..:zawstydzona/y:)

Witam porannie przy kawce...
niestety romka - niestety nie znam zadnej takiej stronki a kiedys tez probowalam znalezc jakas fajna fryzurke...
a u mnie dzis skoczyla temperatura z 36,59 na 36,69 wiec moze wczoraj czy przedwczoraj byla owu...i jajo peklo...:-):-):-)

Witam sie poświątecznie! :tak::tak::tak:
tez przy kawusi i rogaliku :-D to bedzie ciezki dzien :confused2: mimo ze przerwy od pracki bylo malo! :confused2:
ale powiem wam ze sie tak napatrzylam na mojego chrzesniaka 4,5 miesiaca! taki slicznt slodziak maly! :laugh2: juz sie w glos smieje mam super filmik!!! :tak: i skubaniec juz zaczyna sie podciagac do siadania! :szok:
a jeszcze do tego moj P. rwal sie do noszenia nosidelka - ale slodko z nim wygladal! :tak::tak::tak:
jak tam swita wam minely! tu widze spokoj byl! :sorry:

Cześć Króliczki:):-)
Witam sie poświątecznie 2 kilo cięższa:-)
Jak po świętach??
Spróbuje Nadrobić to co naskrobałyście od piątku... Miłego dnia:happy:

Witajcie dziewczynki!

Powiedzcie mi, co sie ze mna dzieje? :eek: Wczoraj wieczorem przyszla @, tempki byly >37 przez caly poprzedni cykl (spadek do 36.6 w dzien @ w zeszlym cyklu, a juz nastepnego dnia tempki skoczyly w gore), przedwczoraj spadla mi z 37.4 do 36.9 (juz wiedzialam, ze @ przyjdzie, ale pojawila sie tylko pomaranczowa plamka), wczoraj 37.1 i wieczorem i w nocy krwawienie, dzisiaj rano juz znowu 37.4... :-( Trace wiare w to mierzenie tempki, skoro non stop mam taka wysoka, ze ona nic nie oznacza :baffled::wściekła/y:

No i i tak nie wiem czemu nam sie w tym cyklu nie udalo, staralam sie pilnowac zeby przytulanki byly czesto, lezalam po nich itd. itp... Jestem zniechecona i wystraszona, bo czuje, ze powinnam umowic nas na wizyte do publicznej poradni leczenia bezplodnosci, szkoda czasu tak na wlasna reke... w koncu robie co moge, a nie wychodzi, wiec cos musi byc bardzo nie tak :no::eek::no: Moze naprawde mam niedrozne jajowody albo pcos albo cos z tarczyca albo wrogosc sluzu... tyle opcji... a moze to M ma slabe zolnierzyki... eh.... zalamac sie mozna :baffled:

EDIT:
najdziwniejsze jest to, ze wyszedl mi test owu 11dc i to sie idealnie zgadza z tym, ze 14 dni pozniej dostalam @... Jak ja mam to rozumiec? Co jest nie tak?
:eek::baffled:

Ostatnia edycja:
reklama
Witajcie dziewczynki!

Powiedzcie mi, co sie ze mna dzieje? :eek: Wczoraj wieczorem przyszla @, tempki byly >37 przez caly poprzedni cykl (spadek do 36.6 w dzien @ w zeszlym cyklu, a juz nastepnego dnia tempki skoczyly w gore), przedwczoraj spadla mi z 37.4 do 36.9 (juz wiedzialam, ze @ przyjdzie, ale pojawila sie tylko pomaranczowa plamka), wczoraj 37.1 i wieczorem i w nocy krwawienie, dzisiaj rano juz znowu 37.4... :-( Trace wiare w to mierzenie tempki, skoro non stop mam taka wysoka, ze ona nic nie oznacza :baffled::wściekła/y:

No i i tak nie wiem czemu nam sie w tym cyklu nie udalo, staralam sie pilnowac zeby przytulanki byly czesto, lezalam po nich itd. itp... Jestem zniechecona i wystraszona, bo czuje, ze powinnam umowic nas na wizyte do publicznej poradni leczenia bezplodnosci, szkoda czasu tak na wlasna reke... w koncu robie co moge, a nie wychodzi, wiec cos musi byc bardzo nie tak :no::eek::no: Moze naprawde mam niedrozne jajowody albo pcos albo cos z tarczyca albo wrogosc sluzu... tyle opcji... a moze to M ma slabe zolnierzyki... eh.... zalamac sie mozna :baffled:
Słonko a moze wstaw tu wykresik to cosik wspolnie wydumamy! :sorry:

Do góry