reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania po raz pierwszy :)

fifka: oby nie bo ja chce mieć pączusia córeczkę :-) a mama ma być zgrabna laska, wiec musi zacząć jeść mniej. Mleko i tak mi się kończy, mimo że cały czas małą przystawiam to ona mój cyc traktuje jak syp;iacz nawet jak jest głodna ja ja przystawie do cyca- bo chciałam na głodnego ją zmusić to zasypia i nic jej nie rusza, moze tak półtorej do 3 godzin pać przy moim marnym cysiu

reklama
ja tak czytam czytam i stwierdziłam że nie ma mnie w kameralnych?? hmm czemu?
a poza tym to byłyśmy dzisiaj na szczepieni. Był horror!! Normalnie nawet sie nie spodziewałam, że moja Niunia może tak rozpaczać. Ale ona od kilku dni taka przylepa się zrobiła, ze prawie z rąk nie schodzi a jak zniknę z pokoju albo ją odłożę to taki krzyk, że echo niesie.. Niunia waży 7630 i mierzy 67 cm. Pediatra powiedziała, że niezły kluseczek z niej :-D. I dostaliśmy skierowanie na morfologię, żeby komplet wyników Lilce zrobić. Sumując szykujemy się na ciężką noc bo jak zwykle po szczepieniu pewnie będzie gorączka i płacz nocny. Już 2 razy z drzemki zerwała się z krzykiem.
Zaraz nadrobię co piszecie i postaram się coś odpowiedzieć ;D

Ewika do Magdy musisz się zgłosić to cię doda :tak: Oj biedna Lila... i wcale nie jest duża... Konrad ma 67cm i waży 6.5kg a jest prawie 3 miesiące młodszy :szok: a urodził się z mniejszą wagą nić Lily... A Magdaleny Bartek to już na pewno jest większy od Lili mimo ze ma niecałe 5 miesięcy :-) W którym mała jest centylu wagowym? Bo Konrad mieści się między 3 a 10...

Lam nie wiem co ci poradzić... laktacja to w dużej części psychika... no i niestety jak podaję cię butle to mleko w szybko zanika....

boże zaraz umre... ale brzuch mnie rozbolał..... zaraz mnie pewnie zaleje..... a po porodzie okresy miały nie boleć..........

fifka głupio się przyznać ale centyle to ciemna magia dla mnie, jak to się sprawdza?
a co do okresów to ja mam właśnie 2 i powiem Ci masakra!! Myślałam, że pierwszy taki straszny ale drugi wcale nie lepszy. mam nadzieję, że to minie bo wcześniej miałam nie takie złe

A ja oficjalnie mogę powiedzieć, że mam dość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cały czas jestem sama z Bartkiem!!! Albo mąż jest w pracy albo ma inne zajęcie!! Bierze mi go na parę chwil jak go w konńcu gdzie w biegu złapię i za chwilę oddaje!! Dziś są wielce moje urodziny a siedzę cały czas sama nie licząc godziny kiedy były moja mama z babcią! Fakt, że rano mąż spał po nocnej zmianie ale godzinę temu wstał, ubrał się i wyszedł mówiąc mi tylko, że ma interes do babci! Więc poszłam z małym na moment na dwór a jak wróciłam i poprosiłam go żeby wziął Bartka bo chce zrobić obiad bo od rana oka nie zmrużył to powiedział, że on teraz nie może bo idzie znów do babci! :dry: no i wyszedł i do teraz go nie ma! Ja chłodziłam dziecku wodę na mleko bo ten baran jak wstał to sobie zrobił kawę i mi przegotował na nowo wodę, którą miałam naszykowaną a Tosiek biedny już tak płakał, że nawet trzymanie na rękach nic nie dawało! Nie umiałam nawet zrobić mleka jak już wystudziłam! No i stałam i płakałam razem z nim z bezradności i smutku, że takie łzy mu lecą :-( nie ogarniam sama wszystkiego :-( czuje się jak samotna matka i wszystko byłoby OK gdybym nie musiała wiecznie po kimś sprzątać kogo praktycznie w ogóle przy nas nie ma... je, pije ale naczyń nie zmywał już chyba od 3 miesięcy, wszędzie rozwala swoje ubrania! Mam go naprawdę dość!

Bartek w siatkach centylowych mieści się pomiędzy 90 a 97 centylem :-p czyli najwyżej! Ale mieści się i to jest najważniejsze!!

Ewika szukasz siatki centylowej dla dziewczynek i zaznaczasz sobie wzrost i wagę Twojego dziecka trzymając się lini wieku... waga i wzrost powinny znajdować się pomiędzy tym samym zakresem centylowym! No i nie powinno wychodzić poza ten taki zaznaczony obszar!
http://siatkicentylowe.edziecko.pl/ tu możesz sobie nanieść i zobaczysz ;-)

Ostatnia edycja:
siatkicentylowe.com - Witamy O tu mozesz sprawdzić :tak: Automatycznie ci policzy!

Magdalena ja mam identycznie..... co prawda mój ostatnio wziął się za siebie, ale też ma takie naloty że weźmie małego tylko jak idę siku i już pod drzwiami stoi żeby mi go oddać... ze sprzątaniem to też tak samo... jak go nie opieprze i nie zagonie do roboty to nic nie zrobi.... dobrze ze choć gotuję obiady w domu...

Ostatnia edycja:
ma_gdalena wiem co czujesz. Mój M tylko wpadana obiad i zaraz znowu idzie do pracy. (pracuje 8 godz a później dorabia) i gdyby nie kredyt to może bym narzekała ale cóż pieniadze potrzebne. Tylko szkoda mi Niuni bo aż piszczy gdy tate widzi i tak mało czasu z nim spędza. Dosłownie czasami widzi go pół godz dziennie. Śpi jak M wychodzi, czasami śpi jak wraca na obiad i już śpi na noc wieczorem. Też jest mi żal bo czuję się samotnie ale cóż..

fifka taki wynik: A lekarka powiedziała, że pucia z niej :wściekła/y: Twoje dziecko jest niższe i waży mniej, niż większość rówieśników.
Waga: Około 10. centyla wagowego, wzrost: Między 10. a 25. centylem wzrostowym.

Ostatnia edycja:
wracajac do mojej rodzinki mama nas wychowala skromnie ale porzadnie tez za bardzo nie mogla liczyc na ojca bo czasem pił wiec kolorowo nie było ale jestem jej wdzieczna za wszystko.
Tesciu tez pije chyba bardziej od mojego taty tesciowa dlatego nas wziela do siebie bo duzy dom i trzeba to utrzymac

Ja teraz małego sprawdziłam na tych siatkach to on jest miedzy 10 a 25 centylem wagowym i 25 a 50 centylem wzrostowym :tak: Ale nie wiem jak go liczyć... bo on jest niby z 37 tygodnia... ale pediatra w szpitalu kłóciła się ze mną ze ma 36 tygodni... No ale nie wazne... urodził się wcześniej więc to ze jest nisko w siatkach to akurat nic dziwnego. Mógł się miesiąc później urodzić i wtedy byłaby inna rozmowa.

Kwiatuszku ale jak z teściami żyjesz pod jednym dachem?

Ewika no właśnie tak patrząc na same liczby widzę ze niziutko jest. Ale to nie zonacza nic złego! Te centyle oznaczają ze jeśli miała jest na 10 centylu to 10%dzieci w jej wieku maja wagę równą bądź niższą a 90% dzieci jest cięższych, To samo ze wzrostem. Po prostu taka jej uroda i to wcale nic złego! Mój to też kurdupel i nisko jest w siatce ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Z tesciem w zasadzie nie rozmawiam bo go nie ma cale dnie wraca w nocy spity a rano wychodzi a jak juz jest to on chodzi jak cien oststnio słyszałam nawet od kogos ze am kochanke ale nie wiem jaka by go wziela chyab taka sama jak on.A tesciowa ogolnie ok troche przeszła,czasem mnie wk ale to chyba jak kazda.czasem za duzo ode mnie papuguje i próbuje nas duzo wykorzystywac no ale w koncu moj jej kiedys owiedzial ze nie zarabia tyle zeby sponsorowac jej wszystko.Nachetniej by brala auto bez pytania prała w mojej pralce itd .Na szczescie mamy osobne kuchnie wiec w gary mi nie zaglada ale ciagle pyta co na obiad bo ona pomysłu nie ma i juz papuguje a mnie to wk.Ja do fryzjera ona za 2 dni tez,ja kupie firanki ona tez czasem czuje sie chyba za mloda.Długo by tu opowiadac.

sory za byki ale mam długie pazury jak szybko pisze to byki sa

Ostatnia edycja:
Do góry