reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania po raz pierwszy :)

Miss witaj i czuj się jak u siebie ale ja również nie do końca rozumię stwierdzenie, że starasz się o córeczkę... :confused: chyba, że znasz swoje cykle bardzo dobrze i będziecie kochali się z partnerem tylko na kilka dni przed owulacją... wtedy może Ci się uda ale to też nie jest metoda 100%

reklama
Atan - cykle mam 28 dniowe, ostatni tylko był 26 dniowy. Testy zaczęłam robić w 9 dc i pokazała się baaardzo jaśniutka druga kreseczka, w 10 dc tylko jedna kreska ale wtedy było przytulanko i dzisiaj w 11 dc znowu to samo ci przedwczoraj i do tego jakiś dziwny ból d dole brzucha całe popołudnie i wieczór..

Dziękuję za miłe przyjęcie dziewczynki:-)

Własnie po to robię testy owu żeby wycelować w dziewczynkę... a jeśli wyjdzie chłopak to będzie równie mocno kochany jak wymarzona Zuza :)

Udzielam sie na forum dotyczącym planowania płci i tam są dziewczyny którym udało się zaplanować płeć swojego dziecka...

Ostatnia edycja:
Dokładnie tak jak pisze Mineralna. MissBella nie nakręcaj sie na dziewczynkę podczas starań bo później jak zajdziesz w ciąże z chłopcem możesz się bardzo rozczarować. Ja akurat wierzę w to ze dziecko w łonie mamy czuję czy jest chciane czy nie... ale celować możecie jak najbardziej! Ja z drugim też będę starała się w córe strzelić :-D A tak poza tym to witam serdecznie na forum! Czuj się jak u ciebie i pytaj o co tylko chcesz :tak:

nalaa pokaz zdjecie brzuszka choc wydaje mi sie ze chlopaka masz ale nie dam glowy to tylko moje przypuszczenia ;-) tzn odczucia ;-)

znalazlam co musze do szpitala zabrac ;-)

Co należy zabrać do szpitala?
  • dokumenty
  • dowód osobisty
  • legitymację ubezpieczeniową (lub druk RMUA)
  • grupę krwi - wynik oryginalny
  • w przypadku czynnika RH(-) wynik przeciwciał
  • wyniki badań laboratoryjnych: morfologia, mocz, HBS, WR
  • badania USG
  • książeczkę przebiegu ciąży
  • wypisy szpitalne w przypadku hospitalizacji w okresie ciąży
Walizka rodzącej:

• przybory toaletowe
  • ręczniki (2szt.)
  • skarpetki
  • koszule nocne rozpinane od góry (2-3 szt.)
  • kapcie oraz klapki pod prysznic
  • szlafrok
  • figi jednorazowe lub higieniczne połogowe (siateczka)
  • biustonosz i wkładki laktacyjne
  • chusteczki nawilżające, może być woda w sprayu
  • woda niegazowana + suchy prowiant (dla męża)

Ostatnia edycja:
Atan to powiem Ci, ze jestes niesamowita ;-)ja choc bardzo bym chciała dziewczynke, w głebi serca i duszy mysle ze to chłopczyk, jutro postaram sie wrzucic zdjęcie w takim razie, bo dzisiaj juz padam na twarz:-pa zdjecie ma byc od przodu czy z boku, bo nie wiem jakie zrobic

Nala to masz tak jak ja... ja też chciałam córeczkę ale od początku czułam, ze będzie chłopak i tak się już potem nastawiłam na chłopca, że jak szłam na USG, an którym mieliśmy poznać płeć to powiedziałam mężowi, że jak teraz mi lekarz powie, że będzie córa to się troszkę rozczaruję ale jednocześnie też bardzo ucieszę. W każdym bądź razie lekarz tylko potwierdził moje przeczucia :-)

nala od przodu z boku tez moze byc chetnie popatrze jak rosniecie ;-) powiem ci ze moj maz chcial chlopaka a ja od poczatku czulam ze to dziewczynka i bylam zla jak mi lekarz nie powiedzial a jak w koncu potwierdzil ze sie nie myle to sie cieszylam jak glupiA ;-)
wiec powiem ci ze przeczucie kobiety robi tez swoje ;-) sprawdz sobie testem z sody oczyszczonej jak sie bedzie pienic to chlopak jak nie to dziewczynka mi sie sprawdzilo ;-) wsypujesz sode do kubeczka i poranny mocz tak lyzeczke wsyp i troszke moczu by przekrylo ;-)

Hehe ciekawe zrobie sobie jutro ciekawe czy sie pokryje :)

Ale naprawde nie nakrecaj sie ja sie na synka nakręciłam i miałam ogromne problemy z tym by sie przestawic że jednak dziewczynka nawet dopóki nie zobacze że to dziewczynka to ciągle mam nadzieje że zobacze siusiaka :) a na usg zawsze pytam czy cos tam nie wyrosło

reklama
Nala ja miałam tak samo jak Magdalena :-D niby w głębi duszy marzyła mi sie dziewczynka, ale od początku ciąży wiedziałam ze to jednak chłopak a USG tylko to potwierdziły :tak: Jakoś odruchowo mówiłam do brzucha "On" albo "mały"

Atan umarłam przy ostatnim punkcie - prowiant dla męża :-D w sumie racja... Ja mam o wiele dłuższą listę...

Dokumenty do szpitala:
- dowód
- ksiązeczka ubezpieczeniowa
- karta ciaży
- grupa krwi
- badania USG, HBS inne badania wazne dla ciązy i porodu

Rzeczy do porodu:

- koszulka T-shirt lub krótka koszula nocna (jesli nie chce się korzystać ze szpitalnej)
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- skarpety
- gumka do włosów
- woda niegazowana

Rzeczy dla męża do porodu:

- lekki wygodny strój
- buty na zmianę np. kapcie, klapki
- picie, kanapki, batoniki itp.
- aparat/kamera
- duza rekalmówka na zmianę ubrania

Połóg/pobyt w szpitalu:

- podpaski duże np bella
- przybory toaletowe, kosmetyki do podmywania krocza (np. tantum rosa, kora dębu)
- szare mydło
- ręczniki duży i mały
- koło dmuchane do siedzenia
- 3 koszule rozpinane do karmienia
- biustonosz do karmienia
- wkładki laktacyjne
- laktator
- majtki siateczkowe lub jednorazowe
- ręczniki papierowe (podobno dobrze służa do wycierania krocza - czytałam że pepier toaletowy nie spełnia swojej roli!)
- chusteczki higieniczne do nosa (na wypadek zmiennych nastrojów :) )
- podkłady higieniczne na deskę sedesową
- sztućce, talerzyk, kubeczek

Ubranka i art. dla dziecka:

- pakiet do pierwszego ubrania: koszulka, kaftanik, spioszki, czapeczka, pampers, kocyk lub rożek, rękawiczki żeby dzidzia sie nie drapała)
- 3 koszulki lub body
- 3 kaftaniki i śpiochy lub pajacyki
- 2 czapeczki - cienka i grubsza w chłodniejszych miesiącach
- skarpetki
- rekawiczki niedrapki
- pieluchy jednorazowe, 1 pielucha flanelowa, 3 tetrowe lub mały ręcznik
- ubranko na wypis - cieplejsze
- spirytus 70%
- jałowe gaziki
- krem do smarowania pupci niemowlaczka aby była gładziutka
- chusteczki do pielęgnacji niemowląt

Niedawno byłam w szpitalu to się nieco zorientowałam... w szpitalu nie dają tobie praktycznie nic... niby masz jakieś podkłady porodowe... ale jak leci z ciebie mocniej to więcej ci nie dadzą... masz wydzielane wszytko.... Ubranka w które ubierają dziecko to jakiś dowcip... nie wspominając o rzeczach do przewijania itp...

Do góry