reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania o rodzeństwo

YOUstynka

Aktywna w BB
Dziewczyny, która z Was również zaczyna starania o drugie/ kolejne dziecko? Powiem szczerze, że jestem trochę podekscytowana a trochę przerażona. Decyzja zdecydowanie trudniejsza dla mnie niż ta o pierwszej ciąży. Na pokładzie dwulatek..a jak u Was? Też macie w głowie tyle sprzecznych uczuć? Zapraszam do dyskusji ♥️

reklama
Ja już może nie staraczka - ale z doświadczenia powiem, że potem coraz trudniej jest się zdecydować, więc jak masz chęć, to działaj ;-)

Ja już może nie staraczka - ale z doświadczenia powiem, że potem coraz trudniej jest się zdecydować, więc jak masz chęć, to działaj ;-)
Potwierdzam, drugie chciałam szybko ale nie wszystko zawsze idzie jak się chce i różnica jest cztery lata. Były plany na trzecie ale drugi tak przeczołgał, że ciężko było podjąć tę decyzję i mimo, że im starszy tym łatwiej to jakoś nie umiem się zdecydować. Niby gdzieś tam tli się chęć ale z drugiej strony za dużo jednak obaw, co obecnie wygrywa.

My mieliśmy plany, żeby zacząć starać się po roku od urodzenia o drugie dziecko, ale niestety życie zweryfikowało nasze plany - miałam cesarkę i po niej zalecenie dwóch lat przerwy, po roku od CC pochorowałam się, co wykluczyło mnie ze starań na kolejne 2 lata. Gdy wreszcie zaczęliśmy starania o drugie okazało się, że jak zwykle nic nie idzie po naszej myśli. W marcu minął już rok starań... O pierwsze dziecko staraliśmy się 16 miesięcy. Zawsze chciałam dzieci z małą różnicą wieku. Pragnienia pragnieniami, a życie życiem niestety. ☺️

Decyzję podjęliśmy wspólnie z mężem i powiem szczerze, że nadal mam wątpliwości mimo, iż w ciąży już jestem a na pokładzie córka 15 miesięcy. Z jednej strony zawsze chcieliśmy rodzeństwo dla córki ale z drugiej martwimy się jak to będzie. Świadomość, że jestem w drugiej ciąży znacznie bardziej działa mi na psychikę niż to było w ciąży pierwszej. Boje się jak pogodzę opiekę nad starszym i młodszym, boje się tego czy drugie dziecko będzie bardziej wymagające, czy będzie wymagało więcej energii. Ale z drugiej strony bardzo się cieszę, że córka nie będzie sama.

Ja mam zamiar starać się o drugie dziecko jak córka będzie miała rok i 2 miesiące. Co prawda nie wiem jak szybko uda się zajść w ciążę bo chcę długo karmić piersią. U mnie akurat większy strach czułam przez pierwsza ciąża i porodem. Teraz wiem, że nie było się czego bać i z drugim dzieckiem też sobie damy radę.

My mamy 11 miesieczna wymagajaca corke. Zdecydowalismy sie na drugie dziecko, chociaz watpliwosci czy podolamy byly. Po miesiacu dwie kreski i dla mnie troszkę szok bo wczesniej nam to prawie rok zajelo. Teraz tylko oby wszystko sie dobrze rozwijało a z reszta damy rady :-)

Na pokładzie 11 miesięczna córeczka, gdy skończyła 7 miesięcy zakończyłam kp i zaczęliśmy starania o rodzeństwo. W zeszłym tygodniu potwierdziłam ciążę badaniami krwii - wczesny etap 😊
My już przed pierwszą ciąża wiedzieliśmy, że chcemy jak najszybciej starać się o drugie (starania o pierwszą trwały 1r7m), po porodzie się wahałam, ale ostatecznie się zdecydowaliśmy. Mamy świadomość, że będzie ciężko, na szczęście mamy pomoc w rodzinie. Wiem też, że później bym nie chciała jak dzieci są bardziej odchowane, bo jednak przerwa w pracy, znów zmiana rytmu dnia, itp. to nie dla mnie.

Potwierdzam, drugie chciałam szybko ale nie wszystko zawsze idzie jak się chce i różnica jest cztery lata. Były plany na trzecie ale drugi tak przeczołgał, że ciężko było podjąć tę decyzję i mimo, że im starszy tym łatwiej to jakoś nie umiem się zdecydować. Niby gdzieś tam tli się chęć ale z drugiej strony za dużo jednak obaw, co obecnie wygrywa.
Trzecie to już dla mnie wyższa szkoła jazdy. 😉

reklama
My mamy 11 miesieczna wymagajaca corke. Zdecydowalismy sie na drugie dziecko, chociaz watpliwosci czy podolamy byly. Po miesiacu dwie kreski i dla mnie troszkę szok bo wczesniej nam to prawie rok zajelo. Teraz tylko oby wszystko sie dobrze rozwijało a z reszta damy rady :-)
Powodzenia ♥️ ja najpierw chcialam 2lata różnicy ale jednak wróciłam do pracy i chcialam chociaż chwilkę popracować

Do góry