reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Starania o pierwsze dziecko. Co i jak?

Witam serdecznie, jestem nowa na grupie. Dodaje post ponieważ nie mam kogo nie poradzić. Mam 27 lat i wraz z narzeczonym chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko. W przyszłym miesiącu wybieram się do ginekologa
- czy powinnam wiedzieć o jakiś dodatkowych badaniach np na ktore ginekolog mnie nie skieruje?
-Czy posiadacie sprawdzone aplikacje w których można obliczać dni płodne?
- Koleżanka poleciła mi zacząć zażywać kwas foliowy już w momencie starań. Czy takie suplementy powinien przepisać
lekarz czy rzeczywiście powinnam ten kwas foliowy już kupić?
- jak wyglądały wasze starania ( o ile ktoś wiekowo w podobnym czasie się starał) .
Bardzo chętnie przyjmę wszelakie informacje i złote rady jeśli macie coś do dodania od siebie. Pozdrawiam serdecznie:)

reklama
Witam serdecznie, jestem nowa na grupie. Dodaje post ponieważ nie mam kogo nie poradzić. Mam 27 lat i wraz z narzeczonym chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko. W przyszłym miesiącu wybieram się do ginekologa
- czy powinnam wiedzieć o jakiś dodatkowych badaniach np na ktore ginekolog mnie nie skieruje?
- Koleżanka poleciła mi zacząć zażywać kwas foliowy już w momencie starań. Czy takie suplementy powinien przepisać
- jak wyglądały wasze starania ( o ile ktoś wiekowo w podobnym czasie się starał) .
Bardzo chętnie przyjmę wszelakie informacje i złote rady jeśli macie coś do dodania od siebie. Pozdrawiam serdecznie:)
Witaj, kwas foliowy możesz już zacząć brac i możesz kupic go w aptece.
Ja używałam testów owulacyjnych.

Ja mam 27 lat starałam się z moim partnerem od roku, osobiście miałam bardzo duże problemu hormonalne i inne (dużo torbieli na jajnikach i złe wyniki cytologi)
ale co mi osobiście pomogło, jak przyszedł moment w moim życiu w którym przestałam z Partnerem o tym myśleć .. naprawdę to była niecała dwu miesięczna przerwa i tu proszę bardzo teraz jestem w 12 tygodniu ciąży.

Idź sobie do lekarza na badania, porozmawiaj z nim, ale dajcie sobie pewny czas Np. Rok, jeżeli nic się nie wydarzy to w tedy robić różne badania i szukać przyczyn. Mówi się ze zdrowa para stara się o koło roku o dziecko.

Trzymam kciuki 🍀

Koleżanka poleciła mi zacząć zażywać kwas foliowy już w momencie starań. Czy takie suplementy powinien przepisać
Kwas foliowy powinno się zażywać już 3 miesiące przed rozpoczęciem starań. Możesz sobie kupić sam kwas lub gotowe suplementy dla kobiet planujących ciążę. Co do samych starań - nie mam doświadczenia, bo w obie ciąże zaszłam w pierwszym cyklu starań. Jedyna moja rada, to żeby uprawiać regularnie seks. W pierwszej ciąży owulacja przesunęła mi się o tydzień i gdybym opierała się tylko na kalendarzyku i po domniemanej owulacji zmniejszyła częstotliwość stosunków, to mogłabym przegapić faktyczną owulację.

Kwas foliowy powinno się zażywać już 3 miesiące przed rozpoczęciem starań. Możesz sobie kupić sam kwas lub gotowe suplementy dla kobiet planujących ciążę. Co do samych starań - nie mam doświadczenia, bo w obie ciąże zaszłam w pierwszym cyklu starań. Jedyna moja rada, to żeby uprawiać regularnie seks. W pierwszej ciąży owulacja przesunęła mi się o tydzień i gdybym opierała się tylko na kalendarzyku i po domniemanej owulacji zmniejszyła częstotliwość stosunków, to mogłabym przegapić faktyczną owulację.
Bardzo dziękuje Ci za wszelkie informacje. Dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa:)

Ja w pierwsza ciaze zaszłam jak miałam 25 lat, starałam się 6 miesięcy. Teraz jestem w drugiej mam 27 lat, starania trwały 5 miesięcy.
Ogólnie jeśli idziesz do ginekologa warto w zależności oczywiście od tego ilu dniowe masz cykle wybrać się w momencie okoloowulacyjnym, wtedy ginekolog może podejrzeć czy np. owulacja jest blisko.
Testy owulacyjne też stosowałam, ale na początku staran ich bym nie polecała, nie są też w 100% potwierdzeniem czy do owulacji dochodzi.
Kalendarzyk oczywiście też nie jest, bo to tylko statystyka. Ogólnie uprawiać seks co 2 dni najlepiej :)
U mnie osobiście pomógł monitoring u gina i wskazówka kiedy będzie owu I kiedy uprawiać seks. Do roku czasu zdrowa para ma czas w teorii zajść w ciążę.

*Kwas foliowy powinno sie zacząć brać kilka miesięcy przed planowaną ciążą.
*Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań w wieku 30 lat.
*Polecam ci kupić testy owulacyjne. Ja pół roku przed staraniami śledziłam swój cykl.
*Warto sobie zrobić podstawowe badania krwi, morfologia, ob, glukoza, TSH, Ft3, ft4, badanie na toksoplazmozę (igm+igg) no i oczywiście wizyta u ginekologa :)
Powodzenia!

Dużo już zostało napisane. Faktycznie kwas foliowy najlepiej 3 miesiące przed lub już jak zaczniesz starania (zmniejsza ryzyko przepukliny oponowo-rdzeniowej u maluszka i kilka innych, dlatego warto 🙂). Teraz dużo kobiet ma stwierdzane patologie w przyswajaniu kwasu, dlatego uderzyłabym w metylowany lub właśnie gotowe witaminy 🙂.
Z seksem...niby co drugi dzień ale to jest idealna recepta na psucie relacji 🤷 kochajcie się jak będziecie mieć ochotę, dbajcie o siebie, róbcie sobie romantyczne wieczory. Nie zmuszajcie się do seksu, bo "owulacja, owulacja" ... To nie jest zdrowe, bo zaczynamy się bardzo szybko fiksować. Przez pierwsze 3 miesiące można sobie totalnie dać na luz i zwyczajnie nie używać prezerwatyw 🙂. Z badaniami na 100% warto zrobić cytologię 🙂 Trzymam kciuki, żeby szybko się udało 🙂 u nas to było 2,5 roku, poronienie po drodze i dużo badań (wyszły tylko drobiazgi) . Mam nadzieję, że Ciebie ominie tą droga 🙂 powodzenia 😘

reklama
Dużo już zostało napisane. Faktycznie kwas foliowy najlepiej 3 miesiące przed lub już jak zaczniesz starania (zmniejsza ryzyko przepukliny oponowo-rdzeniowej u maluszka i kilka innych, dlatego warto 🙂). Teraz dużo kobiet ma stwierdzane patologie w przyswajaniu kwasu, dlatego uderzyłabym w metylowany lub właśnie gotowe witaminy 🙂.
Z seksem...niby co drugi dzień ale to jest idealna recepta na psucie relacji 🤷 kochajcie się jak będziecie mieć ochotę, dbajcie o siebie, róbcie sobie romantyczne wieczory. Nie zmuszajcie się do seksu, bo "owulacja, owulacja" ... To nie jest zdrowe, bo zaczynamy się bardzo szybko fiksować. Przez pierwsze 3 miesiące można sobie totalnie dać na luz i zwyczajnie nie używać prezerwatyw 🙂. Z badaniami na 100% warto zrobić cytologię 🙂 Trzymam kciuki, żeby szybko się udało 🙂 u nas to było 2,5 roku, poronienie po drodze i dużo badań (wyszły tylko drobiazgi) . Mam nadzieję, że Ciebie ominie tą droga 🙂 powodzenia 😘
Zgadzam się ze wszystkim i dodam, ze naprawdę warto zadbać o ogólny stan zdrowia. Wyleczyć, co zaniedbane, odwiedzić stomatologa. Jak w ciąży odezwie się zapomniany ząb, albo zaniedbane zatoki, albo niedoleczona kontuzja, to tylko niepotrzebny bol i stres.

reklama
Do góry