reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2022

Witam, chciałabym dołączyć :) Mam 28 lat, staraliśmy się z mężem 2 cykle, niestety poroniłam tydzień przed świętami... Najprawdopodobniej ciąża biochemiczna, mialam niską betę i progesteron, a "okres" opóźnił się ponad 2 tygodnie 🤷🏻‍♀️ Teraz jest 6 dzień od zakończenia krwawienia, ale w tym cyklu robimy sobie przerwę, żeby wszystko się unormowało. Chce poobserwować ten cykl, ile będzie trwał czy będzie owu itd. Ale jak tylko przyjdzie następna miesiączka to zaczynamy ponownie starania oby tym razem owocne ☺️
Ogólnie mam nadwagę, leczę się na niedoczynność tarczycy i Hashimoto, mam IO, za wysoką prolaktynę i wysoki testosteron, więc może być trudno, ale skoro już raz się udało zobaczyć dwie kreski to może 2022 rok okaże się tym szczęśliwym 🤞 Od 10 miesięcy mierze temperaturę i wg wykresów większość moich cykli jest owulacyjnych więc coś tam działa :) Ginekolog każe schudnąć, jako lek na wszystkie moje hormonalne problemy, tylko jakoś brakuje silnej woli 🤷🏻‍♀️ biorę Euthyrox 125, dostinex i siofor. Poza tym Miovellia, witamina D, omega-3.

Ostatnia edycja:
reklama
Witam, chciałabym dołączyć :) Mam 28 lat, staraliśmy się z mężem 2 cykle, niestety poroniłam tydzień przed świętami... Najprawdopodobniej ciąża biochemiczna, mialam niską betę i progesteron, a "okres" opóźnił się ponad 2 tygodnie 🤷🏻‍♀️ Teraz jest 6 dzień od zakończenia krwawienia, ale w tym cyklu robimy sobie przerwę, żeby wszystko się unormowało. Chce poobserwować ten cykl, ile będzie trwał czy będzie owu itd. Ale jak tylko przyjdzie następna miesiączka to zaczynamy ponownie starania oby tym razem owocne ☺️
Ogólnie mam nadwagę, leczę się na niedoczynność tarczycy i Hashimoto, mam IO, za wysoką prolaktynę i wysoki testosteron, więc może być trudno, ale skoro już raz się udało zobaczyć dwie kreski to może 2022 rok okaże się tym szczęśliwym 🤞 Od 10 miesięcy mierze temperaturę i wg wykresów większość moich cykli jest owulacyjnych więc coś tam działa :) Ginekolog każe schudnąć, jako lek na wszystkie moje hormonalne problemy, tylko jakoś brakuje silnej woli 🤷🏻‍♀️ biorę Euthyrox 125, dostinex i siofor. Poza tym Miovellia plus, witamina D, omega-3.
Ja schudłam przed pierwsza ciąża 10 kg, teraz w sumie już jestem -25kg od wagi wyjściowej przed staraniami. Mam już dwójkę dzieci ale długie starania były o pierwsze bo dwa lata. Ostatnio oglądałam live u mamy ginekolog z lekarzem od niepłodności i dietetykiem (jest zapisany na ig) i tam mówili właśnie jak ważna jest odpowiednia waga nie tylko przy planowaniu ciąży ale również później przy porodzie bo jak jest więcej tkanki tłuszczowej to dziecko ma utrudnione wyjście z kanału rodnego. Oglądnij sobie. Pij więcej czystej wody, jedz więcej warzyw, ogranicz cukier, małymi krokami i uda Ci się trochę schudnąć na pewno.

Ja schudłam przed pierwsza ciąża 10 kg, teraz w sumie już jestem -25kg od wagi wyjściowej przed staraniami. Mam już dwójkę dzieci ale długie starania były o pierwsze bo dwa lata. Ostatnio oglądałam live u mamy ginekolog z lekarzem od niepłodności i dietetykiem (jest zapisany na ig) i tam mówili właśnie jak ważna jest odpowiednia waga nie tylko przy planowaniu ciąży ale również później przy porodzie bo jak jest więcej tkanki tłuszczowej to dziecko ma utrudnione wyjście z kanału rodnego. Oglądnij sobie. Pij więcej czystej wody, jedz więcej warzyw, ogranicz cukier, małymi krokami i uda Ci się trochę schudnąć na pewno.
No właśnie dzisiaj oglądałam tego live bo gdzieś tutaj o nim wyczytałam. To mi dało trochę do myślenia. Wiem, że powinnam schudnąć i bardzo możliwe, że unormowało by to moja gospodarkę hormonalna ale przy tarczycy i IO jest mi bardzo ciężko zrzucić nawet 2 kg 😩

Najważniejsze to zmienić dietę, możesz zerknąć na akademię płodności. Nawet jak kg będą schodzić wolniej to wszystkie parametry Ci się poprawią :)

Ja mam dwójkę dzieci z pierwszych cykli starań. A teraz zaczynam 14 czy 15 miesiąc staran. Nie mówię o ilości cykli bo tutaj przez ten czas nie udało się osiągnąć żadnej regularności... Chłopcy mają już 9 i 7 lat i bardzo by chcieli mieć rodzeństwo, a mi się to wydaje coraz mniej prawdopodobne po takim czasie. Kompletnie się tego nie spodziewałam... W tym cyklu prawdopodobnie będę mieć drożność...może to jakoś pobudzi jajniki do pracy.

Nie wiem ile w tym prawdy, ale tonący brzytwy się chwyta....

Załączniki

• Screenshot_2021-12-27-21-21-09-838_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-12-27-21-21-09-838_com.android.chrome.jpg
    374,8 KB · Wyświetleń: 98
  • Screenshot_2021-12-27-21-21-37-704_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-12-27-21-21-37-704_com.android.chrome.jpg
    389,5 KB · Wyświetleń: 100
  • Screenshot_2021-12-27-21-21-52-380_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-12-27-21-21-52-380_com.android.chrome.jpg
    354,4 KB · Wyświetleń: 85
  • Screenshot_2021-12-27-21-22-08-919_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2021-12-27-21-22-08-919_com.android.chrome.jpg
    354,2 KB · Wyświetleń: 100
Dziewczyny, a jest tu któraś z Was na glucophage? Skracały się Wam po nim cykle? Teraz 3 cykl na tym leku leci. Zawsze miałam je bardzo nieregularne. Od dwóch miesięcy jak w zegarku trwają 20 dni. Czy któraś z Was przy tak krótkich cyklach w ogóle miała owulację?

No właśnie dzisiaj oglądałam tego live bo gdzieś tutaj o nim wyczytałam. To mi dało trochę do myślenia. Wiem, że powinnam schudnąć i bardzo możliwe, że unormowało by to moja gospodarkę hormonalna ale przy tarczycy i IO jest mi bardzo ciężko zrzucić nawet 2 kg 😩
Ja też mam IO i z wagi 96 kg w 8 miesięcy spadłam do 70. Ogólnej przy IO powinnaś przejść na dietę cukrzycową,
jak piszą dziewczyny ogranicz cukier, regularność posiłków też jest ważna.

Ja mam też problemu ze stawami, jedno kolano po 4 operacjach, za nastolatki problemy z biodrami, te 26 kg na minusie podziałało jak lek na moje stawy, już tak nie bolą.

reklama
Dziewczyny, a jest tu któraś z Was na glucophage? Skracały się Wam po nim cykle? Teraz 3 cykl na tym leku leci. Zawsze miałam je bardzo nieregularne. Od dwóch miesięcy jak w zegarku trwają 20 dni. Czy któraś z Was przy tak krótkich cyklach w ogóle miała owulację?
Ja biorę glucophage od marca z przerwą w lipcu żeby sprawdzić jak ma się sprawa mojej insuliny. Od sierpnia znów biorę i cykle mam bez zmian.

Do góry