Hej!
Mam pytanie, czy któraś doświadczona koleżanka mogłaby mi napisać łopatologicznie w którym dniu cyklu jaki hormon powinnam zbadać i co to dokładnie oznacza? Szukam w necie ale juz wszystko mi się miesza... dziękuję z góry <3
Między 2 a 5 dc, rano (najlepiej między 8:30-10:00)
TSH, FT3 i FT4 – oznaczanie w godzinach porannych na czczo, w przypadku zażywania np. Euthyroxu należy ustalić z lekarzem, czy dany lek przyjąć przed, czy po wykonaniu badania.
Progesteron – oznaczenie nie wymaga bycia na czczo charakteryzuje się dużą zmiennością stężeń we krwi w ciągu dnia, dlatego też zaleca się co najmniej dwukrotne powtórzenie wyników, u kobiet zaleca się badać jego poziom między 21, a 23 dniem cyklu (przy 28 dniowym cyklu), a w innych przypadkach około 7 dni przed miesiączką.
FSH i LH – nie wymaga bycia na czczo, badanie należy wykonywać w godzinach porannych, u kobiet zazwyczaj warto badać jego poziom między 2, a 5 dniem cyklu miesiączkowego.
Testosteron – oznaczenie należy wykonywać w godzinach porannych, nie wymaga bycia na czczo, kobiety zazwyczaj powinny badać jego poziom między 2, a 5 dniem cyklu lub według zaleceń lekarza.
Prolaktyna – powinna być oznaczana na czczo, rano, najlepiej 2-3 godziny po przebudzeniu, przed badaniem należy zachować wstrzemięźliwość seksualną oraz unikać nadmiernej aktywności fizycznej i stresu, kobietom zwykle zaleca się oznaczać jej poziom w 2-5 dniu cyklu miesiączkowego.
Estradiol – badanie zwykle zleca się między 2, a 5 dniem cyklu, nie wymaga bycia na czczo.
Androstendion i DHEA – nie trzeba być na czczo, oznaczenie w godzinach porannych, przed wykonaniem badania należy unikać aktywności fizycznej, u kobiet badanie warto wykonać zazwyczaj między 2, a 5 dniem cyklu.