reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2021

reklama
Dziewczyny czy brała któraś z was duphaston na wywołanie @? Dzisiaj mija 4 doba po odstawieniu a tu ani widu ani słychu zbliżającego się @. Jak brałam anty to 2 dni po odstawieniu przychodził jak w zegarku. Po ilu dniach przychodził u was? Wiem ze norma jest do 10 dni, ale druga strona jest taka działaliśmy z mężem i obawiam się że mogę być w ciąży

U mnie po odstawieniu luteiny ok. 4 dni. Ale tak jak mówisz, może być i 10 dni musisz się uzbroić w cierpliwość a najlepiej zrobić test lub betę jeśli jest możliwość ciąży.

U mnie w poprzednim cyklu niestety się nie udało. Teraz nowy cykl dokladnie 9 dzien z 26 bylam na wizycie u giną powiedział że pecherzyk się rozwija jest 1.05cm jak myślicie jest szansa na urośnięcie do prawidłowych rozmiarów jakie powinien mieć?
Ja bym poszła jeszcze raz za kilka dni do gin żeby sprawdzić czy była owulacja. Szansa jest żeby urosl, a rośnie ok 2mm na dobę, tylko jeszcze nie wiadomo czy pęknie.

U mnie w poprzednim cyklu niestety się nie udało. Teraz nowy cykl dokladnie 9 dzien z 26 bylam na wizycie u giną powiedział że pecherzyk się rozwija jest 1.05cm jak myślicie jest szansa na urośnięcie do prawidłowych rozmiarów jakie powinien mieć?
Jak na cykle 26 dniowe to bardzo mały pęcherzyk. Też mam takie cykle 26/27 dni i owu najczęściej mam 12 dnia, najpóźniej 15/16. U mojej ginekolog jak nie mam w 10dc jakiegoś pęcherzyka na poziomie minimum 15mm to kręci nosem, że owu może nie być 🤷‍♀️ ale zawsze dodaje żeby pamiętać, kobieta to nie maszyna i wszystko się może zdarzyć 😉

Hej!
Mam pytanie, czy któraś doświadczona koleżanka mogłaby mi napisać łopatologicznie w którym dniu cyklu jaki hormon powinnam zbadać i co to dokładnie oznacza? Szukam w necie ale juz wszystko mi się miesza... dziękuję z góry <3

Hej!
Mam pytanie, czy któraś doświadczona koleżanka mogłaby mi napisać łopatologicznie w którym dniu cyklu jaki hormon powinnam zbadać i co to dokładnie oznacza? Szukam w necie ale juz wszystko mi się miesza... dziękuję z góry <3
Między 2 a 5 dc, rano (najlepiej między 8:30-10:00)
TSH, FT3 i FT4 – oznaczanie w godzinach porannych na czczo, w przypadku zażywania np. Euthyroxu należy ustalić z lekarzem, czy dany lek przyjąć przed, czy po wykonaniu badania.

Progesteron – oznaczenie nie wymaga bycia na czczo charakteryzuje się dużą zmiennością stężeń we krwi w ciągu dnia, dlatego też zaleca się co najmniej dwukrotne powtórzenie wyników, u kobiet zaleca się badać jego poziom między 21, a 23 dniem cyklu (przy 28 dniowym cyklu), a w innych przypadkach około 7 dni przed miesiączką.

FSH i LH – nie wymaga bycia na czczo, badanie należy wykonywać w godzinach porannych, u kobiet zazwyczaj warto badać jego poziom między 2, a 5 dniem cyklu miesiączkowego.

Testosteron – oznaczenie należy wykonywać w godzinach porannych, nie wymaga bycia na czczo, kobiety zazwyczaj powinny badać jego poziom między 2, a 5 dniem cyklu lub według zaleceń lekarza.

Prolaktyna – powinna być oznaczana na czczo, rano, najlepiej 2-3 godziny po przebudzeniu, przed badaniem należy zachować wstrzemięźliwość seksualną oraz unikać nadmiernej aktywności fizycznej i stresu, kobietom zwykle zaleca się oznaczać jej poziom w 2-5 dniu cyklu miesiączkowego.

Estradiol – badanie zwykle zleca się między 2, a 5 dniem cyklu, nie wymaga bycia na czczo.

Androstendion i DHEA – nie trzeba być na czczo, oznaczenie w godzinach porannych, przed wykonaniem badania należy unikać aktywności fizycznej, u kobiet badanie warto wykonać zazwyczaj między 2, a 5 dniem cyklu.

Dziewczyny a jak się ma robienie siusiu 30 min po stosunku? Czy to zmniejsza szanse na ciążę? Ja zazwyczaj leżę ok 15-30min ale potem muszę isc do WC bo często mam problemu z pęcherzem i chcąc nie chcąc trochę nasienia wylatuje.
Siku po stosunku jest nawet wskazane by wypłukać bakterie z pęcherza i żeby nie doszło do infekcji. Także myślę że 15-30 minut sobie leż, a później rób swoje i pamiętaj też o dokładnym podmyciu okolic po stosunku i osuszeniem ich :)

Siku po stosunku jest nawet wskazane by wypłukać bakterie z pęcherza i żeby nie doszło do infekcji. Także myślę że 15-30 minut sobie leż, a później rób swoje i pamiętaj też o dokładnym podmyciu okolic po stosunku i osuszeniem ich :)
a mi gin pow że po stosunku broń boże się nie podmywać. Jeśli sex jest wieczorem to umyć się następnego dnia rano 🤔🤔🤔

reklama
Do góry