reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
@Kasienka3b ja też bałam się 1 klasy. Mój obecnie jest w drugiej. Na początku miał faktycznie dużo szlaczków, ale i od początku były też już literki. Moj Tobiasz wciąż pisze jak kura pazurem :/ ale u nas największym problemem poki co jest ortografia. Maja już dyktanda na ocenę! [emoji24]

reklama
wiecie co zalamalam ssie wczoraj widzac librusa corki.. ona biedna w 4 klassie jest nie ma jeszcze konczonych 9 lat a material tak zaladowany, lektury, wiersze do nauki i piosenki do szkoly... po 3-4 sprawdziany i prace klasowe w tyg. ona placze codziennie... wczoraj Pani na historii a dodam ze historie ma dopiero od wrzesnia zadala im zadanie tylko nie omawiajac nic... i np dzieciak nie ma pojecia co to jest wiek i ile on trwa.... miala w zadaniu ze kalendarzem julianskim polugiwano sie w 46r p.n.e a gregorianskim w 1582r n.e i miala podac w jakich wiekach sie nimi poslugiwwano. ja sie pytam jak ona miala to sobie wyczarowac? jak minela mi ta migrena usiadlam i jej rozpisalam tabelke jak liczy sie wiek p.n.e i n.e.... i dzis patrze a oni maja wpisany sprawdzian z historii w poniedzialek i z tego dzialu... jak? pytam sie jak to mozliwe? jak mozna robic sprawdzian z materialu ktorego nie omowiono na lekcji? ona nie dosc ze nie miala wyjscia musiala isc do 1 klasy wczesniej... do tego z grudnia jest i ma w klasie dzieci starsze od niej o 1.5roku... nauczyciel w 1-3 uwazal ze da sobie rade bo idzie jej bardzo dobrze... a ja widze ze nie jest gotowa... powinnam byla ja w 1 klasie zostawic i nie pozwwolic isc do 2... ona cierpi strasznie i na wszystko potrzebuje wiecej czasu. nauczyciele leca z materialem jak strzala bo program ich goni nie ma czasu wracac do tematu i rodzice musza te luke wypelnic inaczej zostanie brak na kolejne lata i bedzie juz nie do uzupelnienia.
Ja też mam same nerwy że szkola. Córka chodzi do pierwszej klasy mamy dopiero październik a oni już mają czytanki na zadania... Powinni uczyć się literek a nie już płynnie czytać. A co najlepsze córka dostała +4 za czytanie a to dlatego bo na głos literówka litery a miała w myli i na głos mówić co przeczytała. Przecie to pierwsza klasa... Oni są nienormalni. Córka ciągle płacze bo ja zmuszam do czytania wieczne piosenki na pamięć wierszyki non stop coś. Cały weekend spędziłam na nauce czytania uczeniu ja wiersza które dostały w piątek a w poniedziałek mieli zdawać... Przecież w taki sposób zniechęca dziecko ...

No to faktycznie nie fajnie. Ale mialas nacisk od kogos by Julke wyslac rok wczesniej do szkoly?
Ja dlatego wolalam Jaska poslac normalnie choc w przedszkolu mowili ze do szkoly gotow jest.
nasz rocznik 2009 nie mial prawa wyboru ktory maja teraz wszyscy. ty moglas decydowac czy chcesz jako 6 latka czy jako 7 latka... a nam ten wybor w tym jednym roku odebrano. i nie mialymy wyjscia.

Ja chce mojego puścić jak bedzie mial 6lat to do zerówki a potem do 1klasy..

@Maliina wspolczuje twojej córce, jak ja chodziłam do szkoły bylo wlasnie tak samo...nauczyciele byle szybciej i szybciej skończyć rozdział, części nie tlumaczyli wcale i mielismy dobie doczytac i nauczyc w domu... i tak z kilku przedmiotow to jednak dziecko w koncu moze nie mieć siły..[emoji17]

@Kasienka3b ja też bałam się 1 klasy. Mój obecnie jest w drugiej. Na początku miał faktycznie dużo szlaczków, ale i od początku były też już literki. Moj Tobiasz wciąż pisze jak kura pazurem :/ ale u nas największym problemem poki co jest ortografia. Maja już dyktanda na ocenę! [emoji24]
W drugiej klasie juz dyktanda na ocene? Kojarze ze my mielismy w 3kl takie probne a od 4 juz takie konkretne na ocene

Mnie przeraza ze z roku na rok te dzieci na glowie maja coraz wiecej:(
Ja tam boje sie nauki czytania. Bo Jas szlaczki i litery super daje rade ale nie umi ich laczyc. Co do dyktand to byla zawsze moja zmora:/

Ja chce mojego puścić jak bedzie mial 6lat to do zerówki a potem do 1klasy..

@Maliina wspolczuje twojej córce, jak ja chodziłam do szkoły bylo wlasnie tak samo...nauczyciele byle szybciej i szybciej skończyć rozdział, części nie tlumaczyli wcale i mielismy dobie doczytac i nauczyc w domu... i tak z kilku przedmiotow to jednak dziecko w koncu moze nie mieć siły..[emoji17]
nasza szkola w ogole ma jakich chory system... nasze dzieci nie maja szatni.. wiec z klasy do klasy blakaja sie z kurtkami czapkami orkami na wf itp i jak pogoda wymaga to parasolkami. wiecznie co sie gubi... ten przeladowany system dla mnie to za duzo.. ja idac do pierzej klasy mialam 1 zeszyt cwiczenia i elemenatrz. teraz w 4 klasie w poniedzialki plecak wwazy 10kg....

a wyobrazacie sobie ze w 7 klasie dzieciom dochodzi az 5 nowych przedmiotow? naraz 5 nowych do ogarniecia?

reklama
W drugiej klasie juz dyktanda na ocene? Kojarze ze my mielismy w 3kl takie probne a od 4 juz takie konkretne na ocene

Tak, niestety. Z pierwszego dostał 1! Bo on nie rozumie, że się odmienia, wymienia, nie kombinuje jak znaleźć zamiennik słówka. I żeby jeszcze mieli dyktanda ze słówek, które mieli gdzieś na lekcji czy w czytanie, ale przyjdzie co do czego, to babka im wymyśla zupełnie inne słówka. Takie z czapy. No i weź tu dziecko ucz.

Do góry