reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

Ola_Anglia witaj chlop nie Polak tak jak u mnie ;) i tez mam mini zoo w domu

Ja o druga corcie staralam sien3 lata teraz o 3 Malenstwo leci 3cykl

reklama
Zajelam sie czym innym. Szyje, chodze na silownie, jestem w trakcie otwierania wlasnego sklepu wiec mam glowe pelna wszystkiego. Ostatnie dwa miesiace bardziej zaczelam o tym myslec. Ciagle byl nie ostrozny stosunek, i dopiero dzien dwa przed planowana miesiaczka sie zastanaeialam czy moze juz. W tym miesiacu jest inaczej bo zaczelam stosowac ten monitor tak ze mam cicha nadzieje ze sie uda nie dlugo. Nie koniecznie w tym cyklu ale ze nie bede musiala czekac kolejnych 2 lat. Monitor chce bym testowala za tydzien tak ze zobaczymy co mi pokaze.☺ ale dobrze wiedziec ze nie tylko ja jestem osoba ktora ma problemy z zajsciem.

Ola_Anglia witaj chlop nie Polak tak jak u mnie ;) i tez mam mini zoo w domu

Ja o druga corcie staralam sien3 lata teraz o 3 Malenstwo leci 3cykl
O to super ze Twoj tez nie polak a to tez anglik? Powodzenia ci zycze z 3 malenstwem ☺ ja mam nadzieje ze nie bede miala jak moja mama, starala sie dosc dlugo o pierwsze a na koniec tak sie posypala ze ma nas 5 i to same dziewczyny

A czy ktoras z was bada szyjke? Chodzi mi o to jak mam wiedziec czy jest na dole czy na gorze.. czy taka jakby "kulka twarda" wyczuwalna to znaczy ze to szyjka czy nie? Czuje to jest w dole nie czuje to jest w gorze. Tak to jest czy ta "kulka" to calkiem co innego?

Ola_Angkia nie, ja w De mieszkam ;)

Nooo to super ze potem juz bylo latwiej.Ja na trzecim dzieciaczku koncze i to pewne w 100% :)

A czy ktoras z was bada szyjke? Chodzi mi o to jak mam wiedziec czy jest na dole czy na gorze.. czy taka jakby "kulka twarda" wyczuwalna to znaczy ze to szyjka czy nie? Czuje to jest w dole nie czuje to jest w gorze. Tak to jest czy ta "kulka" to calkiem co innego?

Tak, ta "kulka" to końcówka szyjki macicy.

Wklejam mój post, który kiedyś tutaj dodałam:

Przede wszystkim pamiętaj, aby badać ją codziennie o tej samej porze.

Wysoko jest wtedy gdy nie możesz jej palcem dosięgnąć, albo gdy czujesz ją bardzo daleko, ledwo wyczuwalną. Tak na prawdę będziesz to na 100% wiedziała, dopiero po całym cyklu. Wtedy będziesz miała porównanie: w jedne dni będziesz ją szybko wyczuwała, a w inne będziesz musiała sporo dalej sięgać

Stopień twardości porównuje się do:
TWARDA - np jak czubek nosa
ŚREDNIA - np jak broda
MIĘKKA - np jak usta.

Ważne jest aby badać szyjkę delikatnie, wcale nie trzeba jej naciskać, aby poczuć czy jest miękka czy twarda.

Co do tego czy jest otwarta, czy zamknięta, to najłatwiej spóbować wyczuć czy jest na jej środku taki otworek, lub coś na kształt łezki. Jeżeli w tę "wnękę" jesteś w stanie zmieścić delikatnie palec, to znaczy że jest otwarta. Jeżeli czujesz cieniutką łezkę, lub nic to znaczy że jest zamknięta.

Dla przykładu: w czasie dni płodnych moja szyjka jest "daleko" i jest zrównana ze ściankami około, wszystko jest wtedy takie mięciutkie i milutkie

Przed miesiączką np szyjka już znacząco wystaje i robi się twarda jak kołek nie muszę nawet głęboko sięgać, żeby ją wyczuć.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

Dlugo czas bylo u nas ze jak sie uda to bedzie. Ale juz chyba nie potrafie tak zyc jest to dla nas wazne. Boje sie, ze cos moze byc nie tak. Ponad dwa lata a ja nawet nie widzialam II na tescie.. przykro mi ze stravilyscie swoje malenstwa. Tutaj w ogole ciaza zajmuje sie polozna a nie ginekolog wiec jakos tak ciezko mi zaufac im wszystkim...
A czy Twój partner sié przebadaø? Badalißcie jego nasienie?

O to super ze Twoj tez nie polak a to tez anglik? Powodzenia ci zycze z 3 malenstwem ☺ ja mam nadzieje ze nie bede miala jak moja mama, starala sie dosc dlugo o pierwsze a na koniec tak sie posypala ze ma nas 5 i to same dziewczyny
moja też późno została mamą i też nas 5 tylko mamy jednego brata środkowego.
Polecam poczytać blog lub na fb mamaginekolog i namówić swojego chlopa na badanie nasienia, bo to jest częsty powód i badanie łatwe. Po co tracić czas na swoje badania, często niezbyt przyjemne, na monitorowanie cyklu jak problem może być po jego stronie.

reklama
Tak, ta "kulka" to końcówka szyjki macicy.

Wklejam mój post, który kiedyś tutaj dodałam:

Przede wszystkim pamiętaj, aby badać ją codziennie o tej samej porze.

Wysoko jest wtedy gdy nie możesz jej palcem dosięgnąć, albo gdy czujesz ją bardzo daleko, ledwo wyczuwalną. Tak na prawdę będziesz to na 100% wiedziała, dopiero po całym cyklu. Wtedy będziesz miała porównanie: w jedne dni będziesz ją szybko wyczuwała, a w inne będziesz musiała sporo dalej sięgać

Stopień twardości porównuje się do:
TWARDA - np jak czubek nosa
ŚREDNIA - np jak broda
MIĘKKA - np jak usta.

Ważne jest aby badać szyjkę delikatnie, wcale nie trzeba jej naciskać, aby poczuć czy jest miękka czy twarda.

Co do tego czy jest otwarta, czy zamknięta, to najłatwiej spóbować wyczuć czy jest na jej środku taki otworek, lub coś na kształt łezki. Jeżeli w tę "wnękę" jesteś w stanie zmieścić delikatnie palec, to znaczy że jest otwarta. Jeżeli czujesz cieniutką łezkę, lub nic to znaczy że jest zamknięta.

Dla przykładu: w czasie dni płodnych moja szyjka jest "daleko" i jest zrównana ze ściankami około, wszystko jest wtedy takie mięciutkie i milutkie

Przed miesiączką np szyjka już znacząco wystaje i robi się twarda jak kołek nie muszę nawet głęboko sięgać, żeby ją wyczuć.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam :)

Pomoglas mi i to bardzo duzo , dziekuje mialam co prawda wiele watpliwosci co do tego ale wlasnie mi wszystko wyjasnilas. ☺

Do góry