reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

@marc widać tu cien zdecydowanie, za kilka dni będą już dwie grube krechy ! ;)

Ja kilka lat leczylam się natradzik, był wszędzie na plecach, klatce, ramionach o twarzy nawet nie chce wspominać. Ktoregos dnia stwierdziłam że spróbuję odstawić nabiał i gluten, okazało się to było najlepsze lekarstwo przez rok trądzik jak ręka odjal. Teraz co prawda mam lekki nawrót ale to prawdopodobnie po duphastonie, który brałam na podtrzymanie ;) teraz jest duży dostęp do jedzenia bez laktozy i glutenu nawet w marketach można sporo produktów dostać

Naciia a korzystałas z jakiejś diety ?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
A co jesz kochana? [emoji38] chętnie tez spróbuje

No ja od ponad roku jestem na bardzo kontrowersyjnej dla wielu diecie wegańskiej. Wyniki mam dobre. Wczoraj przy wypisie lekarka nawet powiedziała, że mimo braku mięsa w diecie nie mam niedoborów i o dziwo żelaza też mi ne brakuje. Mnie to nie dziwi. Przed przejściem na weganizm baardzo dużo czytaliśmy i w sumie ciągle się coś edukujemy w sprawach żywienia.

Ja nikomu nie polecam weganizmu bo bez grama wiedzy i suplementacji, badań można wpaść w niedobory i krzywdę wyrządzić.

Ale gorąco polecam małe kroki jak odstawienie przenicy. Spróbuj odczekaj kilka tygodni. Zobaczysz czy będzie zmiana. Często problemem jest też mleko i sery żółte. Ale to wymaga większej determinacji i samozaparcia.

Naciia a korzystałas z jakiejś diety ?

Z żadnej konkretnej diety nie korzystałam, poprostu odstawialam stopniowo zwykły pszenny chleb i bolki, zwykłe mleko zastąpiłam roślinnym ( ale tu radze wnikliwie sprawdzać skład, ponieważ niektóre mają zabójcze składniki ) z serów na początku całkowicie zrezygnowałam po jakimś czasie zaczęłam próbować różnych bez laktozy i tak właściwie metodą prób i błędów sprawdzałam co mi szkodzi ;)

Byłam raz u dietetyczki ale jak w diecie uwzglednila mi "chleb pszenny bezglutenowy" to prawie mi oczy na wierzch wyskoczyly, także zdałam się na siebie ;) radze też uważać na wszelkie kupne wędliny, parówki itp. One bardzo często zawierają gluten i laktoze. Ja odstawiłam przetworzone mięso całkowicie ale to dlatego że mnie odrzuca. Kupując najlepiej sprawdzac składy ;)

@Spark, tak to powinno wyglądać. Tylko on uważa, że ze mną jest coś nie tak, skoro ja nie chce pomóc kumplowi, który chce się zabić, bo był na torach...:| i nie rozumie, że o ile można komuś pomagać w różny sposób, to rozdawanie kasy bez konsultacji wcale nie jest w porządku. Co innego, gdybyśmy spali na pieniądzach, ale tak nie jest...

Co do diety, kurde dziewczyny będzie ciężko. Nie wyobrażam sobie zupełnie odstawić serów, czy mleka... Ciężko mi się za to wziąć, bo nawet nie wiem jak taka dieta miałaby wyglądać.

relgx1hpw702se3x.png

@Spark, tak to powinno wyglądać. Tylko on uważa, że ze mną jest coś nie tak, skoro ja nie chce pomóc kumplowi, który chce się zabić, bo był na torach...:| i nie rozumie, że o ile można komuś pomagać w różny sposób, to rozdawanie kasy bez konsultacji wcale nie jest w porządku. Co innego, gdybyśmy spali na pieniądzach, ale tak nie jest...

Co do diety, kurde dziewczyny będzie ciężko. Nie wyobrażam sobie zupełnie odstawić serów, czy mleka... Ciężko mi się za to wziąć, bo nawet nie wiem jak taka dieta miałaby wyglądać.

Kochana wcale nie musisz z tego rezygnować całkowicie w naszych czasach już w sklepach typu biedronka, Tesco, chata Polska są dostpne zarówno sery jak i mlego bez laktozy smakują identycznie a i ceny są podobne ;) jeżeli trochę się rozejrzysz to napewno znajdziesz tak samo z wedlinami musisz szukac produktow ze znaczkiem takiego przekreslonego kloska ;)
relgx1hpw702se3x.png

Byłam raz u dietetyczki ale jak w diecie uwzglednila mi "chleb pszenny bezglutenowy" to prawie mi oczy na wierzch wyskoczyly, także zdałam się na siebie ;) radze też uważać na wszelkie kupne wędliny, parówki itp. One bardzo często zawierają gluten i laktoze. Ja odstawiłam przetworzone mięso całkowicie ale to dlatego że mnie odrzuca. Kupując najlepiej sprawdzac składy ;)

No właśnie szkoda, że niektórzy tak rozumieją dietę bezglutenową, a te wszystkie cuda nie raz jeszcze gorsze niż zwykły chleb, ale fakt glutenu brak :D

relgx1hpw702se3x.png

Faktycznie to jest duża zmiana, ale po czasie można się przyzwyczaić i już nawet w tym momencie nie myślę nawet o chlebie czy nabiale. Zamiast chleba można robić sałatki, omlety, placuszki ;) W necie jest też sporo przepisów na chleby bezglutenowe np. z kaszy gryczanej, więc można kombinować.

Kurcze ucielo mi. Kochana wcale nie musisz rezygnować z nich całkowicie teraz nawet w sklepach typu biedronka, Tesco czy chata Polska dostaniesz mleko czy ser bez laktozy tak samo z wedlinami. Smakuja niemal identycznie i ceny rowniez sa podobne przy produktach bezglutenowych musisz poszukac takich ze znaczkiem przekreslonego kloska ;) kiedy ktos do mnie przychodzi na kawe i dostaje z mlekiem bezlaktozy bo w moim domu juz tylko takie i roślinne się znajduje to nawet nie czuję różnicy ;)

No właśnie szkoda, że niektórzy tak rozumieją dietę bezglutenową, a te wszystkie cuda nie raz jeszcze gorsze niż zwykły chleb, ale fakt glutenu brak :D

Często bywa tak że wszelki produkty bezglutenowe czy bez laktozy to czysta chemia taki chwyt marketingowy, bo teraz mamy modę na taką dietę ale wystarczy odrobinę poczytać i zwracać uwagę na skład produktów ja mam troszkę łatwiej, ponieważ konczylam technologie żywienia więc co nieco już wysnioslam ze szkoły ale ogólnie to nic trudnego jak się bardzo chce

reklama
Do góry