reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Ja to rozumiem tak, że jeśli kwalifikujesz się do otrzymania płatnego macierzyńskiego to mozesz też ubiegać się o FIS ale musisz spełnić warunki dochodowe takie jakie są wyszczególnione dla Twojego statusu rodzinnego.

reklama
tez tak to zinterpretowalam, tylko nie wiem czy jezeli partner pobiera JA, fis sie nalezy czy nie? przy obliczaniu wtedy biora pod uwage moje zarobki przed pojsciem na macierzynskie z 26 tygodni + macierzynskie 262*26tyg/52 plus zasilek partnera? nie spotkalam sie jeszcze z taka sytuacja, rzadna ze znajomych nie miala podobnej sytuacji, dlatego zapytalam czy ktoras z Was slyszala o czyms takim.

Nigdy nie bralam fisu, ale wychodzi na to, ze skoro nalezy Ci sie macierzynski i spelniasz warunki do otrzymania owego [czyli niejako jestes 'pracujaca' ;-) ], to jesli caly dochod [cala rodzina, czyli i meza zasilek tez] nie przekracza progu dochodowego to fis sie Wam nalezy.
Najlepiej pojdz do citizen information i sie dpoytaj, tam Ci powiedza co i jak.

marcysia ty możesz złożyc o FIS;
You cannot get FIS and Jobseeker’s Allowance at the same time. However your partner can get FIS while you are getting Jobseeker's Allowance. You can visit your Social Welfare Local Office or Citizens Information Centre to work out which payment would be of greater benefit to you.

Work and Jobseeker's Allowance

a tak po za tematem..
Jestem w szoku,ale tutaj można nawet dostac zapomogę na komunię/bierzmowanie:
http://www.indcatholicnews.com/news.php?viewStory=19778

Ostatnia edycja:
u mnie w citizen to nic nie wiedza niestety na ten temat - nie wiem, kogo oni zatrudniaja ;/ sprobuje zlozyc, najwyzej odmowia :) tylko nie wiem, czy pracowadca musi wypelnic ta czesc dla pracodawcy czy nie. dzieki dziewczyny :)

Hej dziewczyny :) Mam pytanie jezeli na dzien dzisiejszy nie dostaje zadnej pomocy pienieznej z panstwa irlandzkiego.. a jestem tutaj prawie rok juz na stale maz juz tutaj pracowal 7 miesiecy ale ze 2 lata temu mamy roczna coreczke ja chodzilam na program za ktory mi placili ale nic mi sie nie nalezalo nawet child benefit czy teraz mozemy sie o jakies dodatki czy cokolwiek starac ?? Moj maz narazie nigdzie nie pracuje troszke nam ciezko bylo a teraz mam prace od jakis 2 tygodni ale stawka najmniejsza 8.65 na godz moze ktoras z was sie orietuje fgdzie isc co zlozyc itd ?? a i czy oprocz A12 cos jeeszcze mam zlozyc bo to moja pierwsza praca tutaj wiec nie iwem nic ...

agnesfox z postu Twojego zrozumiałam,że mąż dwa lata temu zakończył pracę?I pracował tylko 7 miesięcy? A co przez 2 lata robił? Jak się utrzymywał?
Jak argumentowali nieprzyznanie Child Benefitu?
Jeśli pracujesz możesz się starac o FIS.

dziewczyny od stycznia 6do 8marca byłam na zwolnieniu lekarskim , wysłaliśmy papiery do socjala i odesłali mi ze nei mam oplaconych skladek , mam tylko polowe z tego co musi byc oplacone . I teraz mam pytanie czy to mozliwe zebym miala oplacone tylko 26skladek prsi jesli pracuje tutaj od czerwca 2008 r?? zawsze okolo 35 h tyg dopiero od listopada 2011 pracowalam tylko 3dni w tyg , chcieli p60 za 2010 rok ale pracodawca takiego mi nigdy nie dał ,i teraz za 2011 tez nei mam p60 a jest juz połowa marca!!! czy jesli od stycznia nie mam dochodów a mąż zarabia 400e tyg mozemy sie starac o medical card i jakies dodatki?? niby wiele jest te 400e ale po oplaceniu mieszkania biletów i wizyt u lekarza naprawde nei wiele zostaje ,nie że głodujemy ale qrcze skoro tyle tu pracowałam to chyba nalezy mi sie ilness benefit?? teraz jestem na bezplatnym urlopie do połowy kwietnia

reklama
dziewczyny od stycznia 6do 8marca byłam na zwolnieniu lekarskim , wysłaliśmy papiery do socjala i odesłali mi ze nei mam oplaconych skladek , mam tylko polowe z tego co musi byc oplacone . I teraz mam pytanie czy to mozliwe zebym miala oplacone tylko 26skladek prsi jesli pracuje tutaj od czerwca 2008 r?? zawsze okolo 35 h tyg dopiero od listopada 2011 pracowalam tylko 3dni w tyg , chcieli p60 za 2010 rok ale pracodawca takiego mi nigdy nie dał ,i teraz za 2011 tez nei mam p60 a jest juz połowa marca!!! czy jesli od stycznia nie mam dochodów a mąż zarabia 400e tyg mozemy sie starac o medical card i jakies dodatki?? niby wiele jest te 400e ale po oplaceniu mieszkania biletów i wizyt u lekarza naprawde nei wiele zostaje ,nie że głodujemy ale qrcze skoro tyle tu pracowałam to chyba nalezy mi sie ilness benefit?? teraz jestem na bezplatnym urlopie do połowy kwietnia

maja16- po 1- jak bylas na zwolnieniu lekarskim nie pobieralas pieniedzy z socjala??lekarz nie wypelnil ci papierow na zwolnienie?? skoro pracowalas caly czas to Ci sie nalezalo :)) po 2- dostawalas od pracodawcy payslipy?? jezeli tak to powinnas miec tam wyszczegolnione skladki PRsi,jezeli nie masz payslipu to jedynie mozesz udac sie do urzedu podatkowego i tam starac sie o dokumenty. pracodawca jest zobowiazany wystawic Ci P60 bo jest to twoje rozlicznie roczne. A o medical card mozecie zlozyc wniosek skoro teraz nie masz dochodow :)

Do góry