reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Spłaszczona główka

KASBOV

Początkująca w BB
Czy któraś z zmagała się że spłaszczoną główką u swojego niemowlaka? Jeśli tak, to czy dało się to wypracować? Syn ma 4 miesiące, od urodzenia miał lekko spłaszczona główkę ale wszyscy mówili, że to się unormuje, a jednak nie. Jesteśmy umówieni do fizjoterapeuty, ale czy sama w domu mogę mu jakoś pomóc?
Dziękuję za każdą radę. i proszę nie oceniajcie mnie,że tak późno się za to zabrałam, ale po porodzie przeszłam silną depresję więc tak naprawdę teraz dopiero doszłam do siebie

reklama
Fizjoterapeuta zmierzy symetrycznosc glowki. Do kilku milimetrow roznicy nic sie z tym nie robi. Na pewno opowie ci o pielegnacji i jak obchodzic sie z maluchem, aby ta asymetria byla jak najmniejsza. Jesli bedzie duza to na pewno pokieruje ciedalej.

Są specjalne poduszki, wiec jeżeli spłaszczenie jest duze, to fizjo Ci poleci konkretny model i rozmiar.
U mnie syn miał odwrotny problem, miał bardzo wydatny tył głowy przez długie leżenie w inkubatorze, gdzie kładli go tylko na bokach dla bezpieczeństwa. Syn nie był w stanie lezec z głową na prosto, bo miał wtedy brodę przygiętą do klatki piersiowej.

Używaliśmy poduszek kilka miesięcy, aż sytuacja się naprawiła i teraz już nie ma problemu.

To, co bym Ci doradziła, to spotkanie z fizjoterapeutą prywatnie jak najszybciej.

Moja córka miała spłaszczoną główkę z jednej strony, bo uparcie na niej leżała. Nic nie pomagało, dopiero poduszka headc.re. Używała do końca rozmiarowki, czyli L. Ja polecam z czystym sercem.

Czy któraś z zmagała się że spłaszczoną główką u swojego niemowlaka? Jeśli tak, to czy dało się to wypracować? Syn ma 4 miesiące, od urodzenia miał lekko spłaszczona główkę ale wszyscy mówili, że to się unormuje, a jednak nie. Jesteśmy umówieni do fizjoterapeuty, ale czy sama w domu mogę mu jakoś pomóc?
Dziękuję za każdą radę. i proszę nie oceniajcie mnie,że tak późno się za to zabrałam, ale po porodzie przeszłam silną depresję więc tak naprawdę teraz dopiero doszłam do siebie
Moja córka miała straszna deskę z tyłu. Mamy head care ale ona kręci się, tu śpi na brzuchu to tu i mało na niej śpi. Ma 8 miesięcy prawie i w sumie coś jej tam zaczyna już odstawać. Ale wygląda jakby miała taka urodę po prostu

Moja córka miała straszna deskę z tyłu. Mamy head care ale ona kręci się, tu śpi na brzuchu to tu i mało na niej śpi. Ma 8 miesięcy prawie i w sumie coś jej tam zaczyna już odstawać. Ale wygląda jakby miała taka urodę po prostu
Dokładnie ten sam problem jest u nas. Poduszka nie zdała egzaminu, bo młody bardzo się wierci w nocy. Wywaliłam ją z łóżeczka po tym jak raz spał z nią na twarzy. Jest jak jest, mi tam płaska główka synka nie przeszkadza jakoś szczególnie.

Synek miał spłaszczoną głowę z prawej strony. Długa fizjoterapia i używanie specjalistycznej poduszki zaokrągliły mu ją. Bez fizjo nic by się nie udało ponieważ miał kręcz szyi i nie mógł ułożyć głowy inaczej niż na prawej stronie. Wciąż widzę, że glowka nie jest symetryczna ale tylko ja to zauważam:)

Dokładnie ten sam problem jest u nas. Poduszka nie zdała egzaminu, bo młody bardzo się wierci w nocy. Wywaliłam ją z łóżeczka po tym jak raz spał z nią na twarzy. Jest jak jest, mi tam płaska główka synka nie przeszkadza jakoś szczególnie.
Ja nigdy nie używałam poduszki w nocy. Ale duzo przez dzień i na spacerach w gondoli zawsze miał i wystarczyło :)

Synek kuzynki miał bardzo nierówna główkę, spłaszczoną po jednej stronie. U nich było to spowodowane tym że obracał głowę tylko w jedną stronę, w drugą miał jakby zablokowaną.
Zaczęli wizyty u fizjo ok 4 miesiąca. Szybko udało się to poprawić. Wiem że mieli zalecane ćwiczenia do domu i chodzili na kontrolę. Dziś mały ma ładną równą główkę.
Najważniejsze że idziecie do specjalisty. Główka szybko przyrasta do 6 miesiąca życia, po 6 miesiącu ten przyrost również jest ale nieco mniejszy, więc to dobry czas żeby się tym zająć, zwłaszcza że maluszek będzie coraz więcej przybywać na brzuszku i to tez pomoże. Trzymam kciuki, będzie dobrze :)

reklama
U nas był taki problem, ale że 100 lat temu i jedyną metodą były "kaski", które odradził nam wtedy bardzo znany fizjo to nie używaliśmy. Dziś syn jest nastolatkiem i ma normalną, równą głowę - sama się wyrównała

Do góry