reklama
paulineczka1989
Czerwiec 2011
pabana... u nas się przydawał tylko do spania.. I ja tylko słyszałam opinie, ze smoczek szkodzi.. Ale już odrzuciłyśmy smoka z rok temu.. dla mnie śmiesznie dziecko wygląda gdy ma 2-3 lata a jeszcze smoka ciągnie...
Jordgubbe
Fanka BB :)
Ortodonta powie, że szkodzi. Psycholog powie, że nie szkodzi.
Zależy co uznamy za szkodę.
Ja starszej dawać nie chciałam, w 3tyg życia dałam i tak go miała aż do 20.msc. gdzieś tak od 10msc już jedynie do spania. Z oduczeniem nie było problemu większego.
Młodszej dawać chciałam, 2 msc próbowałam ją nauczyć bezskutecznie, bo ona smoka nie chce i już. I nie daję i też jest OK.
Ile matek / ojców / lekarzy / specjalistów tyle opinii. Ja się już nad tym nie zastanawiam
Zależy co uznamy za szkodę.
Ja starszej dawać nie chciałam, w 3tyg życia dałam i tak go miała aż do 20.msc. gdzieś tak od 10msc już jedynie do spania. Z oduczeniem nie było problemu większego.
Młodszej dawać chciałam, 2 msc próbowałam ją nauczyć bezskutecznie, bo ona smoka nie chce i już. I nie daję i też jest OK.
Ile matek / ojców / lekarzy / specjalistów tyle opinii. Ja się już nad tym nie zastanawiam
Justys84
Ja mojemu synusiowi dawalam smoczus ale zazwyczaj mial go do zasypiania i tylko w domu jak byl malusi to smoczus byl zawsze z nami w razie co ale jak juz podrosl to smoczka z domu nie bral sam nie chial,ja napisze tak co do smoczka nic nie mam moj syncio zabki ma proste,mowi wyraznie i czasami do tej pory musi go miec w zasiegu reki i mi to nie przeszkadza ( tzn.nie uzywa go tylko nie dal wyrzucic)
Na pewno pomaga rodzicom w uspokojenia dziecka. Taka jego rola U nas się przydał, ale nie dawałam na siłę, tylko raczej jak dzieci były niespokojne np. przy ząbkowaniu albo przed snem. Czy szkodzi? Nie sądzę.Ostatnio mieliśmy takie uspokajacze z aventu i z chęcią je synek cyckał Miały fajny miękki ortodontyczny smoczek, i długo nam służyły, więc jakość pierwsza klasa. A co do odstawienia smoka, to albo przyjdzie czas na odstawienie, albo rodzic w pewnym momencie podejmie decyzję za dziecko i wtedy smok zniknie, odjedzie, zabierze go jakaś wróżka smokowa jak sobie przypomnę historie koleżanek o ich chowaniu smoków, to przyznam, że mam naprawdę kreatywne koleżanki
kasia-matiy
ogólnie to lepszy smok niż cmokanie paluszka, łatwiej odzwyczaić ... ale tak naprawdę wszytko zależy od wieku dziecka, w wieku niemowlęcym smoczek to nic strasznego ale później trzeba się go pozbyć ;-) u nas ni było z tym kłopotu bo synek bardzo szybko sam odrzucił smoczek i nie chciał już więcej, dawałam mu a on wypluwał ;-) stosowanie smoczka u dziecka po 12 m-cu życia to już szkoda dla zębów oraz dla nauki mowy maluszka, tak samo picie z butelki ze smoczkiem!!!
reklama
reklama