reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

dzisiaj uzupełnie spis smaków ehh ale jak młody pojdzie spac bo on szybki jak przeciąg i nie usiade na chwile ;/ juz go nie ma w pokoju i nie wiem co broi :D
 
reklama
Dziewczyny robiłyście może kiedyś naleśniki amerykańskie ?
Ja wczoraj próbowałam robić z tego przepisu: PANCAKES - Przepisy
z maślanką i zupełna kicha. Wyszły w miarę może dwa, reszta do kitu.

Z wierzchu już zaczynały się robić bardzo brązowe i przypalone a po naciśnięciu łopatką ze śodka wypływalo surowe ciasto. Bleee... W dodatku strasznie je czuć sodą i proszkiem do pieczenia.

Generalnie - paskudna surowizna. Jednego (tego który akurat nie był surowy) zjadłam z Alutką na spróbowanie, a reszta wylądowała w koszu.
 
Agrafka jeżeli lubisz naleśniczki polceam naleśniki suzette, smazy je sie z syropem pomaranczowym ktory sie robi, są przepyszne. Przeisow jest wiele wiec trzeba poszukac i zmodyfikować. Ja kiedys modyfikowalam przepis z ksiązki kucharskiej z przepisem ze strony pascala poprostugotuj.pl z tej strony link mi sie wykrzacz wiec podalam stronę glowną. wyszukaj naleśników. Tak naprawdę polecam wszytsko :)
 
Dziewczyny mam 2 pytania:
1 - juz po fakcie bo ciasto w piecu :), co to mznaczy zeby meiszać tylko do połączenia skladników ? Tylko tyle, zeby mąka połączyła się z mokrym ? Bo przy cieście jogurtowym zawsze przestrzegają żeby nie mieszac za długo, a ja nie wiem czy nie przesadziłam w drugą stronę.
2 - po upieczeniu - wyjmujecie ciasto od razu czy zostawiacie w piekarniku uchylonym ?
 
ad. 1. ja bym mieszala do polaczenia skladników ale zeby tez grudek nie było
ad. 2. po upieczeniu wyłączam piekarnik i lekko uchylam drzwiczki (tak moja mama zawsze robila) na jakies 3-5 minut (podobno zbyt duza roznica temperatur moze spowodowac opadniecie ciasta) potem wyjmuję na blat i jeszcze chwilę czekam ale nie za dlugo i wyciągam na sciereczke z blaszki (moja mama mowi ze wtedy nie zaparuje). Czy to dobre teorie nie wiem. Ciasto Dziunkowe czasami pięknie urośnie duzo ponad blachę i zdarza sie ze nie opadnie wcale, a czasami lekko opadnie. Serniki zawsze opadają mi.
 
agrafko jak ciasto? jak dobre to wrzuc prosze linka a mama niech doda do spisu :) Dziękuję :)

Ula wyszło bardzo smaczne, ale następnym razem dam mniej cukru i kruszonkę muszę odoskonalić bo za słodka i za tłusta mi wyszła.
Wieczorem wrzucę przepis, jest bardzo szybki i prosty.

EDIT:
Przepis jest z tej strony: http://zapraszamnaciasto.blox.pl/2007/06/CIASTO-JOGURTOWE-Z-OWOCAMI.html

Składniki:
2 szklanki mąki
2 duże jajka
Niecałe 0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
300g jogurtu

Kruszonka


Wykonanie:
Ciasto natychmiast po zamieszaniu trzeba włożyć do pieca, wiec najpierw trzeba poczynić pewne przygotowania:
- nagrzać piekarnik do 170-180 stopni
- natłuścić tortownicę i wysypać bułką tartą (forma musi być spora, żeby ciasto nie było za grube, ja piekłam w standardowej dużej okrągłej tortownicy)
- przygotować owoce

Rozmieszać/ubić jajka z cukrem. Dolać olej i jogurt. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zamieszać. Trzeba mieszać tylko do połączenia składników (nie wiem dokładnie co to znaczy :) – ja mieszałam tylko tyle, żeby nie było już widać suchej mąki i po upieczeniu wyszło ok).
Przelać ciasto do tortownicy, położyć na wierzchu owoce, posypać kruszonką.
Piec ok. 50-60 minut (bez termoobiegu piekłam godzinę). Po upieczeniu zrobiłam tak jak Ula mówiła - wyłączyłam piekarnik i potrzymałam jeszcze z 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


ale mam parę swoich uwag :)
1. co do mieszania "do połączenia skladników". Ja mieszałam tylko tyle, żeby zniknęła sucha mąka, ale ciasto nie było gładkie. Po upieczeniu wyszło ok.
2. jogurty mogą być różne – naturalne albo owocowe. Ja dodałam truskawkowy i bananowy. Ale jeżeli dodajemy jogurty słodzone to trzeba dodać mniej cukru (myślę że ¼ szklanki w zupełności wystarczy). Moje z 0,5 szklanki i słodką kruszonką wyszło za słodkie.

3. następnym razem spróbuję dodać mniej oleju, wydaje mi się że 0,5 szklanki to za dużo


I pytanie: dziewczyny jak robicie kruszonkę ? Ja zrobiłam teraz 50g masła, pól szklanki mąki, pól szklanki cukru i nie smakowała mi :(. Słodka, tłusta i bardzo sypka. Wolę taką z grudkami.
 
Ostatnia edycja:
Dziewczyny mam 2 pytania:
1 - juz po fakcie bo ciasto w piecu :), co to mznaczy zeby meiszać tylko do połączenia skladników ? Tylko tyle, zeby mąka połączyła się z mokrym ? Bo przy cieście jogurtowym zawsze przestrzegają żeby nie mieszac za długo, a ja nie wiem czy nie przesadziłam w drugą stronę.
2 - po upieczeniu - wyjmujecie ciasto od razu czy zostawiacie w piekarniku uchylonym ?

troche pozna odpowiedz ale:

do polaczenia skladnikow czyli bez grudek wszystko pieknie sie polaczy i koniecznie nie dluzej;)
ja zostawiam tylko sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, wtedy nie opada, wszystko inne wymuje od razu i stygnie albo w formie albo bez albo na kratce etc

wszystkiego nauczylo mnie Moje wypieki :)
 
reklama
Do góry