reklama
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Ja kupuję zawsze gdańską
ot lokalny patriotyzm 
E
etna36
Gość
ja tez mam dobra make tortowa, tez zwracam uwage na rodzaj maki. Wiec to nie to. Ja wlozylam ciasto na goracy piekarnik na 200stopni i 45 min, moze na mierjsza temperature i na dluzej, albo na zimny piekarnik nie wiem?
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
ja tez wkladam na gorący piekarnik na 45 minut, jak jest upieczone pęka az takie wyrosnięte. Wyłączam piekarnik, otwieram lekko drzwiczki od piekarnika i stoi tak z parę minut, potem wyjmuję z blachy.
E
etna36
Gość
musze koniecznie jeszcze jedno podejscie zrobic do ciasta i zobacze co mi wyjdzie
AniaSm
Fanka BB :)
etna ja robię coś takiego i nie ma siły żeby nie wyszedł
aha dodaję od siebie pół szkalnki oleju
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki:
1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru (może być więcej, jak ktoś lubi słodsze ciasto albo doda kwaśne owoce), 4 jajka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia (nie musi być), owoce (jabłka, banany, truskawki itp.), tłuszcz do wysmarowania formy
Jak przyrządzić?
Ubić białka z odrobiną soli. Jak już będą sztywne, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy cały cukier będzie dodany, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać. Przenieść masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką. Na wierzchu umieścić owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach
Uwagi:
Biszkopt można upiec bez owoców, a następnie przeciąć, przełożyć masą, udekorować owocami i galaretką owocową. Można też zrobić biszkopt kakaowy. Należy wtedy odjąć tyle łyżek mąki od podstawowego przepisu, ile da się kakao.
BISZKOPT Z OWOCAMI
Składniki:
1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru (może być więcej, jak ktoś lubi słodsze ciasto albo doda kwaśne owoce), 4 jajka, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia (nie musi być), owoce (jabłka, banany, truskawki itp.), tłuszcz do wysmarowania formy
Jak przyrządzić?
Ubić białka z odrobiną soli. Jak już będą sztywne, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy cały cukier będzie dodany, dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie zamieszać. Przenieść masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą albo mąką. Na wierzchu umieścić owoce. Piec około 45 minut w 180 stopniach
Uwagi:
Biszkopt można upiec bez owoców, a następnie przeciąć, przełożyć masą, udekorować owocami i galaretką owocową. Można też zrobić biszkopt kakaowy. Należy wtedy odjąć tyle łyżek mąki od podstawowego przepisu, ile da się kakao.
agrafka80
etna ja robię coś takiego i nie ma siły żeby nie wyszedł
BISZKOPT Z OWOCAMI
Spróbuję popełnić ten biszkopt w weekend..
Aniu jakiej wielkości forma ?
AniaSm
ja robię w tortownicy o średnicy ok 24cmSpróbuję popełnić ten biszkopt w weekend..
Aniu jakiej wielkości forma ?
Pyszna pasta
4 jajka
20 dag sera żółtego w kostce
szczypiorek
koperek
majonez
masło
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać(ucieram na tarce jak ser). Ser zetrzeć na tarce na drobnych ostrzach. Szczypiorek i koperek posiekać (dałam pół pęczku szczypiorku,koperku nie miałam). Doprawić solą, pieprzem. Dodać łyżeczkę-dwie miękkiego masła i doprawić majonezem do smaku i odpowiedniej konsystencji.
Pasta jest kaloryczna, sycąca i ma dużo wartości odżywczych dla mam w ciąży i karmiących - witaminy, żelazo (żółtka jaj) i wapń (ser).
Ostatnia edycja:
reklama
agrafka80
ja robię w tortownicy o średnicy ok 24cm
Pyszna pasta
4 jajka
20 dag sera żółtego w kostce
szczypiorek
koperek
majonez
masło
sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać(ucieram na tarce jak ser). Ser zetrzeć na tarce na drobnych ostrzach. Szczypiorek i koperek posiekać (dałam pół pęczku szczypiorku,koperku nie miałam). Doprawić solą, pieprzem. Dodać łyżeczkę-dwie miękkiego masła i doprawić majonezem do smaku i odpowiedniej konsystencji.
Pasta jest kaloryczna, sycąca i ma dużo wartości odżywczych dla mam w ciąży i karmiących - witaminy, żelazo (żółtka jaj) i wapń (ser).
Dobry pomysł z tym serem żółtym, do tej pory robiłam podobną bez. Może w ten sposób Alicji przemycę ser do menu