Co do żeberek - kupiłam pierwszy raz boczkowe, było bardzo dużo mięsa na dwa dni nam starczył jeden pas (ok.1kg), gdzie normalnie dwa pasy normalnych żeberek muszę kupić na jeden obiad
A dla Marty:
Pulpeciki w sosie koperkowym:
- mięso 0,5 kg (ja miałam szynkę)
- czerstwa bułka
- mleko
- 1 jajo
- mąka, sól, kostka rosołowa (wg uznania),
- woda lub wywar
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- ok.150ml śmietany
Bułkę namaczasz w mleku, odciskasz, dodajesz do mięsa i mielisz dwukrotnie. Do zmielonego mięsa z bułką dodajesz jajo, sól. Mieszasz i formujesz ok.10 klopsików, obtaczasz w bułce tartej i trochę rumienisz z każdej strony na patelni.
Przekładasz do rondla, zalewasz wodą lub wywarem i dusisz pod przykryciem 20-30 minut. Ja zwykle 25
Po tym czasie wyciągnąć pulpety na talerz, a sos zaprawić mąką, zagotować, dodać pó ł kostki rosołowej jeśli jest potrzeba i posolić (ja tylko lekko solę), zagotować, dodać śmietanę z koperkiem, zagotować.
Można ew. jeszcze zaprawić mąką.
Dodać pulpeciki i smacznego!
PYCHA!
Tak samo sos pomidorowy - z tymże zamiast koperku koncentrat pomidorowy lub uduszone pomidory:-) Zresztą zajrzę w domu do ksiązki to napisze czy coś jeszcze.
A dla Marty:
Pulpeciki w sosie koperkowym:
- mięso 0,5 kg (ja miałam szynkę)
- czerstwa bułka
- mleko
- 1 jajo
- mąka, sól, kostka rosołowa (wg uznania),
- woda lub wywar
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- ok.150ml śmietany
Bułkę namaczasz w mleku, odciskasz, dodajesz do mięsa i mielisz dwukrotnie. Do zmielonego mięsa z bułką dodajesz jajo, sól. Mieszasz i formujesz ok.10 klopsików, obtaczasz w bułce tartej i trochę rumienisz z każdej strony na patelni.
Przekładasz do rondla, zalewasz wodą lub wywarem i dusisz pod przykryciem 20-30 minut. Ja zwykle 25
Po tym czasie wyciągnąć pulpety na talerz, a sos zaprawić mąką, zagotować, dodać pó ł kostki rosołowej jeśli jest potrzeba i posolić (ja tylko lekko solę), zagotować, dodać śmietanę z koperkiem, zagotować.
Można ew. jeszcze zaprawić mąką.
Dodać pulpeciki i smacznego!
PYCHA!
Tak samo sos pomidorowy - z tymże zamiast koperku koncentrat pomidorowy lub uduszone pomidory:-) Zresztą zajrzę w domu do ksiązki to napisze czy coś jeszcze.