reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słaby przyrost masy dziecka

Nalia91

Fanka BB :)
Cześc, zewzgledu na podejrzenie sączenia wód, muszę chodzić co tydzień do lekarza ginekologa na kontrolę dobrostanu płodu + crp. Wyniki są w normie, afi 12-14, ale , no właśnie... W zeszłym tygodniu dziecko miało szacowana wagę 1620g i wymiary:
- bpd 7.73
- hc 28.15
- AC 26
- FL 5.59 / 5.71 (dwa pomiary)

Natomiast dzisiaj waga 1690g i wymiary:
- bpd 8.01
- hc 29.31
- AC 26
- FL 5.91

Martwi mnie, że dziecko tak mało urosło przez tydzień , choć mój lekarz uspokaja, że jak się robi USG co tydzień, to właśnie może tak być, bo dziecko skokowo rośnie. Tydzień temu na patologii ciazy miałam Dopplera przepływów i były prawidłowe, bez cech centralizacji.
Dzisiejsze przepływy pępowinowej:
PI = 1
RI = 0.65
S/d 2.87
D/s 0.35
Ktg również prawidłowe.

Jaka.moze być przyczyną takiego zahamowania wzrostu? Czy może rzeczywiście tak być, że w tydzień dziecko mało rośnie, a potem.nadrabia?
:/ Trochę się martwię.

reklama
Cześc, zewzgledu na podejrzenie sączenia wód, muszę chodzić co tydzień do lekarza ginekologa na kontrolę dobrostanu płodu + crp. Wyniki są w normie, afi 12-14, ale , no właśnie... W zeszłym tygodniu dziecko miało szacowana wagę 1620g i wymiary:
- bpd 7.73
- hc 28.15
- AC 26
- FL 5.59 / 5.71 (dwa pomiary)

Natomiast dzisiaj waga 1690g i wymiary:
- bpd 8.01
- hc 29.31
- AC 26
- FL 5.91

Martwi mnie, że dziecko tak mało urosło przez tydzień , choć mój lekarz uspokaja, że jak się robi USG co tydzień, to właśnie może tak być, bo dziecko skokowo rośnie. Tydzień temu na patologii ciazy miałam Dopplera przepływów i były prawidłowe, bez cech centralizacji.
Dzisiejsze przepływy pępowinowej:
PI = 1
RI = 0.65
S/d 2.87
D/s 0.35
Ktg również prawidłowe.

Jaka.moze być przyczyną takiego zahamowania wzrostu? Czy może rzeczywiście tak być, że w tydzień dziecko mało rośnie, a potem.nadrabia?
:/ Trochę się martwię.
Który masz tydzień ciąży ?

Twój lekarz ma rację - dzieci rosną skokowo, a patrząc po wymiarach i wadze, to Twój maluszek przecież cały czas rośnie :) do rozwiązania jeszcze dużo czasu, a przecież niektóre dzieci rodzą się mniejsze po prostu.
najważniejsze, ze jesteś pod stałą opieką lekarzy i przepływy są w porządku. spokojnie, gdyby było coś niepokojącego na pewno lekarze zauważą i zadziałają.

Dziewczynka ?
Dziewczynki są bardziej narażone na hipotrofię. Czasami przyczyny nie są znane. Ile ważyłaś jak się urodziłaś ?
Wymiary odpowiadają jakim tygodniom ciąży ?
Ja bym się jeszcze nie stresowała, tylko poczekała na kolejne usg, które na pewno już wszystko wyjaśni.
Urodziłam córkę hipotroficzkę 2360, 52 cm długości w 37 tc, również zahamowany wzrost, przepływy w normie. Dziecko zdrowe tylko malutkie. Czasami po 30 tygodniu dochodzi do zahamowania wzrostu u dziecka...przyczyn może być cała masa. Ja swojej nie poznałam niestety. No i najważniejsze,każde dziecko rośnie swoim tempem. Oczywiście są normy do statystycznego dziecka, ale wiele ma tutaj do powiedzenia cecha osobnicza. Więc głowa do góry :)

Ostatnia edycja:
Dziewczynka ?
Dziewczynki są bardziej narażone na hipotrofię. Czasami przyczyny nie są znane. Ile ważyłaś jak się urodziłaś ?
Wymiary odpowiadają jakim tygodniom ciąży ?
Ja bym się jeszcze nie stresowała, tylko poczekała na kolejne usg, które na pewno już wszystko wyjaśni.
Urodziłam córkę hipotroficzkę 2360, 52 cm długości w 37 tc, również zahamowany wzrost, przepływy w normie. Dziecko zdrowe tylko malutkie. Czasami po 30 tygodniu dochodzi do zahamowania wzrostu u dziecka...przyczyn może być cała masa. Ja swojej nie poznałam niestety.
Tak, dziewczynka.
Jeśli chodzi o wymiary, to
bpd i hc wcyhodz na 32+2
Ac na 30+2
Hc na 30+5.
Ja urodziłam.sie 17 dni po terminie i ważyłam chyba około 3.5kg.

Tak, dziewczynka.
Jeśli chodzi o wymiary, to
bpd i hc wcyhodz na 32+2
Ac na 30+2
Hc na 30+5.
Ja urodziłam.sie 17 dni po terminie i ważyłam 3060g.
No to norma :) Odchylenia 2 tygodniowe w obie strony są normą :)
Cukier, tarczycę masz w normie ?
Anemia ?

No to norma :) Odchylenia 2 tygodniowe w obie strony są normą :)
Cukier, tarczycę masz w normie ?
Anemia ?
Właśnie nie mam żadnych takich chorób. ;) Od ostatniej morfologii hemoglobina mi się podniosła. ;) Cukry w normie, tarczyca kontrolowana (biorę eutyrox 100 i TSH mam 1.2).

reklama
Do góry