reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słabe bicie serca 8 tyg płodu 60/min- co oznacza?

Miasto
Łódź
Witam
Piszę pierwszy raz i proszę Was o pomoc.
Jestem w 8.5 tyg ciąży i byłam dzisiaj na pierwszym USG, niestety lekarz bardzo mnie zmartwił mówiąc że płód jest mały 0,68mm oraz praca serca wynosi 60/min.
Jestem załamana i nie wiem co robic, czy są jakieś szanse na przeżycie mojego dziecka, dostałam leki na podtrzymanie, za 2 tyg mam sie zgłosic na kolejną wizytę gdzie wszystko ma się wyjaśnic.
Czy któraś z Was miała podobną sytuacje, czy fakt że płód jest za mały jak na 8.5 tyg może powodowac że serduszko tak wolno bije? Według kalendarzyka płód ma 8.5tyg a rozmiarowo wygląda na 6tyg gdyż ma 0,68mm.
Martwi mnie słabo bijące serduszko jak i jego niewielki rozmiar,czy są jakieś szanse na powodzenie.

reklama
Witaj. Wiesz powinnaś być teraz dobrej myśli i przede wszystkim dużo odpoczywać i dbać bardzo o siebie. Spróbuj jakoś przetrwać te 2 tygodnie i uwierz, że musi być dobrze. Trzymaj się ciepło.

ale te 8,5 tyg to od ostatniej miesiączki liczone? Bo jak tak, to lekarz wykazał się brakiem profesjonalizmu, bo serduszko zaczyna bić około 6 tyg, ale od dnia zapłodnienia a nie od miesiączki. I przy tak młodziutkim płodzie czasem nie można nawet jeszcze usłyszeć serduszka. Trzymam za Was kciuki i mam nadzieję, że jest tak, jak ja piszę ;)

ale te 8,5 tyg to od ostatniej miesiączki liczone? Bo jak tak, to lekarz wykazał się brakiem profesjonalizmu, bo serduszko zaczyna bić około 6 tyg, ale od dnia zapłodnienia a nie od miesiączki. I przy tak młodziutkim płodzie czasem nie można nawet jeszcze usłyszeć serduszka. Trzymam za Was kciuki i mam nadzieję, że jest tak, jak ja piszę ;)

akurat lekarze maja wszystkie normy dla terminow wedlug ostatniej miesiaczki... a liczac wedlug ostatniej miesiaczki bicie serca mozna zobaczyc w 6/7 tygodniu czyli od zaplodnienia w 4/5tym.. (tego jestem pewna na 200% ) a jak to jest 8 tydzien od ostatniej miesiaczki to serduszko niestety bije za słabo i to bardzo za słabo :-( mozna brac na rozrzedzenie krwi i dokrwienie maluszka acard (bez recepty) ale najlepiej jak to lekarz zleci...

nie pozostaje nic innego jak wirzyc i miec nadzieje ze wszystko skonczy sie dobrze.. moze byc tak ze byla późna owulacja i dopiero co zaczelo bic serduszko wiec głowa do góry jeszcze serduszko przyspieszy ;-)

Ostatnia edycja:
"...Serce zaczyna bić dwudziestego ósmego dnia od zapłodnienia. Ok. drugiego miesiąca serce bije z szybkością sześćdziesięciu pięciu uderzeń na minutę i pompuje krew. Embrion ma kształt ziarenka fasoli i rośnie bardzo szybko (ok. jednego milimetra dziennie)..."
TO JEST CYTAT Z KSIAŻKI "ETAPY ROZWOJU CZŁOWIEKA"
WIĘC NIE SĄDZĘ ,ŻE BICIE SERCA JEST DUZO NIZSZE OD STANDARDOWEGO....u mnie fakt faktem serce maluszka biło 82/min ale nie sądze ,aby 60/min miało wpływ na dalszy rozwój ciąży...pozatym może nie jesteś w 9 tygodniu tylko w 7...zawsze jest +/- dwa tygodnie :))))

ja nie chce tutaj nikogo straszyc... u mnie serce mojego dziecka w 7 tygodniu i 2 dniu bilo 155 uderzen na minute... a u dziewczyn z grudniowek praktycznie u wszystkich jest powyzej 100 najczesniej miedzy 130 a 185... jak bilo ponizej 100 to dla lekarzy bylo to za malo; dorosli maja tetno okolo 80-90 czasem wieksze a malutkie dzieci maja duzo wyzsze tetno niz dorosli bo dopiero pozniej ono zaczyna spadac... ja mam nadzieje ze waszym dzieciom dopiero co zaczely bic serduszka i dopiero przyspieszaja ;-) trzymam za was kciuki i życze wam powodzenia i milego przebiegu ciazy ;-)

dzięki wielkie za wsparcie
Staram się być dobrej myśli, lekarz przepisał mi acard i duphaston mam nadzieje, że mi to pomoże.
Bardzo się martwię zarówno tym, że mój dzidziuś jest taki mały a jednocześnie jego serduszko tak wolno bije, oby wszystko wróciło do normy.
Jak, jeszcze któraś z was miała taką sytuacje, to proszę o wpis, teraz wszystkie informacje są dla mnie cenne.

U mnie serce mojego dziecka biło w 8 tygodniu ponad 180 uderzeń na minute no i lekarz stwierdził ze go to bardzo nie pokoi. Jutro mam wizyte i siedze jak na szpilkach, bardzo się boje o dzieciątko. Dzidek rozumiem cię co przeżywasz ja przez dwa dni cały czas płakałam ale teraz wzielam się w garść i czekam do jutra.

U mojego maleństwa serduszko w 6tc biło 110/min. Lekarz mi powiedział że jak by było poniżej 80/min to jest źle rokujące. W tej chwili serduszko bije 150/min może i Twojego maluszka przyspieszy. Tego Ci serdecznie życzę.

reklama
witam
jestem najszczęśliwszą kobietą na ziemi
miałam czekać 2 tygodnie, ale nie wytrzymałam i poszliśmy wczoraj do drugiego lekarza
i nie uwierzycie, ale stał się CUD:)
moje maleństwo ma już 14mm a jego serduszko bije 148min
tak więc są dwie opcje, albo w poniedziałek było coś nie tak ze sprzętem, albo stał się cud
nie interesuje mnie to najważniejsze, że wszystko jest ok a ja jestem taka szczęśliwa, że brak mi słów

Do góry