reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Słaba biochemia, Amniopunkcja

Dziewczyny, odzywam się. Dziękuję za ciepłe słowa, dzisiaj przyszły wyniki Nifty - wszystkie ryzyka niskie 💗 w tej sytuacji chyba na razie odpuścić temat amniopunkcji? Bo jestem ba jakiejś Facebookowej grupie, mój błąd, że dużo w tym okresie czytałam różnych historii, a tam w kółko pojawiają się komentarze, żeby tym niptom nie ufać. Ja jednak się uspokoiłam i nie wiem, czy jest sens ryzykować, bo ryzyko małe, ale jest zawsze. Obraz usg był ok :)
Też robiłam nifty pro, miałam dobre wyniki I potem się naczytałam, że zdarzają się błędy. Czy to prawda nie wiem..Mojego lekarza wynik nifty pro uspokoil pod kątem wad genetycznych, mnie też, a robiłam test, bo mimo słabej biochemii badania 1 trymestru wyszły ok, natomiast w 16tc lekarz zobaczył nieprawidłowości w obrazie usg. Urodziłam zdrową córkę.

reklama
Dziewczyny, odzywam się. Dziękuję za ciepłe słowa, dzisiaj przyszły wyniki Nifty - wszystkie ryzyka niskie 💗 w tej sytuacji chyba na razie odpuścić temat amniopunkcji? Bo jestem ba jakiejś Facebookowej grupie, mój błąd, że dużo w tym okresie czytałam różnych historii, a tam w kółko pojawiają się komentarze, żeby tym niptom nie ufać. Ja jednak się uspokoiłam i nie wiem, czy jest sens ryzykować, bo ryzyko małe, ale jest zawsze. Obraz usg był ok :)
Ja przy dobrym USG, cukrzycy ciążowej bym już była spokojna. :) Ale nieważne jest, co my uważamy i czujemy... Najważniejsze jest, czy Ty jesteś spokojna czy jednak nie i wolisz mieć 100 procent pewności. :)

byłam też na tej grupie… wypisz się z niej. Szkoda Twoich nerwów. Jeśli miałaś USG u dobrego specjalisty i wyniki nifty są dobre to moja rada jest, aby odpuścić amio :) aktualnie masz większe ryzyko negatywnych powikłań po amio niż ryzyko nieprawidłowości.

Super !
Cieszę się, pisałam wcześniej że będzie wszystko dobrze 😉chodź pewna osoba skomentowała że cytuje Niezbyt mądre nooo alee No comment 🙄
Jeżeli wyszło z wyników że masz niskie ryzyko to ja odpuściłabym Amino
Zdróweczka i dla dzidzi i dla Ciebie ❤️
Teraz skomentowalam, ze haha. Lepiej Ci?
Możesz spokojnie mnie oznaczac zamiast pisać "pewna osoba". Nie gryzę 🤷‍♀️

A dalam Ci taką a nie inną reakcję z jednego konkretnego powodu - nie mialas wtedy żadnej pewności, zeby pisać komuś, ze na pewno będzie wszystko dobrze 🤷‍♀️ dla mnie to najmniej wspierający tekst i tyle. Za duzo widzialam, żeby komuś bez zastanowienia tak pisać. Wspierac można na inne sposoby. No chyba, że masz szklaną kulę i faktycznie potrafisz komuś przewidzieć, ze NA PEWNO będzie dobrze, to wtedy ok, zwracam honor

Mam prawo do takiej reakcji, a Ty masz prawo do pisania gdzie chcesz. Ale jeżeli nie chcesz reakcji, ktore Ci nie pasują i masz zamiar potem do nich glupio nawiazywac, to moze lepiej nie pisać wcale?

Ja miałam ryzyko 1:4 ZD. Niw robiłam amniopunkcji. 4 grudnia cięcie. Nie radzę nikomu robic. Nie jeden Lekarz mnie przed tym ostrzegał i opowiadał straszne historie. .... pozdrawiam 🙂

Cześć dziewczyny!
Jestem w drugiej, upragnionej ciąży z kolejną córeczką. Usg 1. trymestru bez zastrzeżeń, NT 2 mm, CRL 72 mm. Kość nosowa obecna, przepływ w zastawce trójdzielnej prawidłowy.
Niestety, moja radość skończyła się, gdy wpisane zostały parametry krwi. Pappa 0,445 MoM, wolna beta 2,02 MoM. Automatycznie ryzyko dla ZD 1:209, wskazanie do amniopunkcji.
Jestem załamana i nie wiem, czego potrzebuję, chyba trochę wsparcia. Mam wrażenie, że mój świat się skończył, nic mnie nie cieszy, co chwila chodzę i płaczę. Wiem, że to 99,5% szans na zdrowe dziecko, ale w głowie mam też najczarniejsze scenariusze.
Mam 31 lat, cukrzycę ciążową i nadciśnienie, więc marzę, że słaba biochemia jest spowodowana właśnie tym. Czy któraś z Was miała podobne wyniki, a mimo to dzieckiem urodziło się bez wady?
1:32 zD
Zdrowy dwulatek właśnie śpiewa w wanience o śniegu 🙂

reklama
Ja miałam ryzyko 1:4 ZD. Niw robiłam amniopunkcji. 4 grudnia cięcie. Nie radzę nikomu robic. Nie jeden Lekarz mnie przed tym ostrzegał i opowiadał straszne historie. .... pozdrawiam 🙂
A jakie to straszne historie? Takie straszenie z lekka godzi mi w etykę lekarską, bo to chyba diagnostyka powinna być jednym z priorytetów.

Do góry