reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skutki delegalizacji aborcji w Polsce

Smutne to. I przerażające. Z jaką łatwością lekarz, osoba poniekąd wysokiego zaufania publicznego skazuje innych na ciężki kawałek chleba. Bo niestety dziecko chore/niepełnosprawne to spore wyzwanie i obciążenie, z którym rodzice zostają sami. Brak pomocy finansowej, pomocy psychologicznej i odpowiedniej opieki medycznej... Ale co tam, komuś kto dzieci nie ma lub ma je zdrowe i w pełni sprawne łatwo "zakazać" diagnostyki. W końcu to nie na jego życie taki zakaz będzie rzutował.
Ja bym wysłała zawiadomienie do Izby Lekarskiej po takiej akcji. Chyba że ma zaznaczone, że mu po drodze z klauzulą i tylko takie klientki obsługuje. Bo on nie jest od tego, żeby dzielić się swoim światopoglądem.

reklama
Ja bym wysłała zawiadomienie do Izby Lekarskiej po takiej akcji. Chyba że ma zaznaczone, że mu po drodze z klauzulą i tylko takie klientki obsługuje. Bo on nie jest od tego, żeby dzielić się swoim światopoglądem.
Klauzula klauzulą ale co ona ma do np zdiagnozowania wad serca przez co dziecko ma większe a nie mniejsze szanse na przeżycie?

Facet powinien stracić prawo do wykonywania zawodu.

Klauzula klauzulą ale co ona ma do np zdiagnozowania wad serca przez co dziecko ma większe a nie mniejsze szanse na przeżycie?

Facet powinien stracić prawo do wykonywania zawodu.
Tez tak uważam, dlatego mówię o zgłoszeniu do IL, ale sądząc z jego wypowiedz on w ogóle nie bierze pod uwagę, że kobiety robią badania z różnych względów.

to jeden z artykułów…

tu kolejny.
Panstwa ościenne oferują Polkom pomoc. Jest tez organizacja. Kobiety sobie radzą. Szkoda tylko, ze musza…
Dzięki, te dane już znałam, ale to, co udostępniają fundacje to jedyne co można znaleźć. Czekam aż ktoś opisze sytuację wieloaspektowo - jak jest z nielegalnymi aborcjonisty w Polsce, z diagnostyką, z klauzulami sumienia i że świadomością. Czy faktycznie aborcja jest teraz dla zamożnych? Czy podziemie kwitnie - czy może Polki paradoksalnie zyskały dostęp do aborcji w cywilizowanych warunkach za granicą?
Może po prostu ten wyrok usankcjonował funkcjonujący od dawna stan rzeczy i uświadomił Polakom, że nie ma co liczyć na zabiegi w Polsce i dzięki temu korzystamy z lepszej opieki zagranicą? Nie wiem…

Lekarze, którzy powołują się na tzw. klauzulę sumienia powinni mieć to wypisane wielkimi literami na drzwiach gabinetu, żeby pacjentki mogły omijać takich oszołomów.
Ja uważam że powinno im zostać odebrane prawo do wykonywania zawodu. Sorry ale Pani w sklepie ma odmówić sprzedaży np miesa bo klauzula sumienia ?

Zawsze można zmienić zawód.

Dzięki, te dane już znałam, ale to, co udostępniają fundacje to jedyne co można znaleźć. Czekam aż ktoś opisze sytuację wieloaspektowo - jak jest z nielegalnymi aborcjonisty w Polsce, z diagnostyką, z klauzulami sumienia i że świadomością. Czy faktycznie aborcja jest teraz dla zamożnych? Czy podziemie kwitnie - czy może Polki paradoksalnie zyskały dostęp do aborcji w cywilizowanych warunkach za granicą?
Może po prostu ten wyrok usankcjonował funkcjonujący od dawna stan rzeczy i uświadomił Polakom, że nie ma co liczyć na zabiegi w Polsce i dzięki temu korzystamy z lepszej opieki zagranicą? Nie wiem…

Tylko, ze przy dzisiejszym panującym prawie, kto ci się do czegokolwiek przyzna? Przecież nikt nie powie „tak, jasne wykonałam skrobanke w 6 tygodniu w Czechach. Było swietnie.” bo będzie się bal, żeby go nie skuto i nie wrzucono do lochu. Tak wiec nie wiem kto się pokusi o oficjalne badania w tym temacie.
Dodatkowo mam wrażenie, ze zmierzamy w kierunku negacji w ogóle istnienia zjawiska aborcji. Rząd zrobi statystyki, z których wyniknie, ze ilość zabiegów spadła o 99% z czego można wywnioskować, ze „problem w Polsce nie istnieje”. Aborcje? Jakie aborcje? Nie istnieją, oficjalne dane mówią zero zabiegów. O czym tu dyskutować? 🤷🏼‍♀️
Tak robiono już wcześniej…

Dodam dla porównania statystyki mówiące o tym, ze 95% bodajże populacji w Polsce to katolicy. Napewno..?

Ja poszłam do niego tylko po skierowanie ponieważ mój lekarz złamał nogę. Jeśli nawet złożę skargę to będzie jego słowo przeciwko mojemu... Marne widzę szanse. No ale odnośnie lekarzy... Przepisali mnie do innego ginekologa na czas nieobecności mojego. Byłam na wizycie. Pierwsze pytanie jakie padło to czy jestem zaszczepiona. Po mojej odp, że nie jestem, pan doktor wielkimi literami napisał Nieszczepiona p/covid na przedniej stronie mojej karty ciąży. Nieważne jakie kto ma nastawienie do szczepień, ale póki co nie są one obowiązkowe a właśnie poczułam ogromną presję z jego strony... Dodam, że 20 min wizyty upłynęło pod znakiem wykładu o szczepieniu, ani usg nie wykonał ani badania palpacyjnego.

reklama
Tylko, ze przy dzisiejszym panującym prawie, kto ci się do czegokolwiek przyzna? Przecież nikt nie powie „tak, jasne wykonałam skrobanke w 6 tygodniu w Czechach. Było swietnie.” bo będzie się bal, żeby go nie skuto i nie wrzucono do lochu. Tak wiec nie wiem kto się pokusi o oficjalne badania w tym temacie.
Dodatkowo mam wrażenie, ze zmierzamy w kierunku negacji w ogóle istnienia zjawiska aborcji. Rząd zrobi statystyki, z których wyniknie, ze ilość zabiegów spadła o 99% z czego można wywnioskować, ze „problem w Polsce nie istnieje”. Aborcje? Jakie aborcje? Nie istnieją, oficjalne dane mówią zero zabiegów. O czym tu dyskutować? 🤷🏼‍♀️
Tak robiono już wcześniej…

Dodam dla porównania statystyki mówiące o tym, ze 95% bodajże populacji w Polsce to katolicy. Napewno..?
Wykonanie aborcji zagranicą nie jest karalne w naszym kraju. Jeszcze.

Do góry