reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skurcze po orgazmie a zakaz współżycia

darianna1

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny.
Jestem w 8 tygodniu ciąży.
Pewnego razu po orgazmie dostałam mocnego skurczu, zgięło mnie na kilkanaście minut. W innej pozycji za kolejnym razem tego nie było. Ginekolog kazal sie wstrzymać od współżycia na 2 tygodnie. Dodatkowo jestem po poronieniu i mam sporą torbiel na jajniku (piszę to, jednak nie wiem czy mialo to wpływ na zakaz). Po dwóch tygodniach z dzieckiem wszystko dobrze. Mam tylko infekcję. Włączono progesteron bo spadał. I dalej zakaz do kolejnej wizyty 4 tygodnie. Czy ktoś tez tak mial? Czy cala ciaze nas to czeka czy tylko pierwszy trymestr?

reklama
Ja po poronieniu, krwawieniu w ciąży sama postanowiłam, ze nie będę kusić losu.
Ty mając jeszcze torbiel tym bardziej bym uważała. Brak seksu to nie koniec świata.

Przy dużej torbieli jajnika miałam zakaz współżycia do momentu aż pekla. Przy dużej torbieli jest ryzyko skrętu jajnika lub zapalenia otrzewnej (po jej peknieciu), a są to stany zagrażające życiu.

Miałam zakaz jakoś do 14 tc przez wcześniejsze poronienie i właśnie torbiel. Potem się ona wchłonęła i już nie było przeciwwskazań 😉

reklama
A czym właściwie ryzykuję? Nie mówię, że będę tylko chce zrozumieć.
Może dojść do pęknięcia lub skrętu jajnika, tak? Rozumiem, że same w sobie te skurcze mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu, czyli poronienia?
Inne intymności hm.. dla mnie to trochę jak lizanie lizaka przez szybę bez finału 🤣🤣🤣

Do góry