reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skrócone kości długie u dziwcka na usg w 32 tygodniu ciąży.

Martka2468

Początkująca w BB
Dzień dobry! Trafiłam na forum, gdyż zauważyłam, że są tutaj rodzice dzieci z niskorosłością. Mam pytanie, pytania. W 32 tygodniu ciąży i 4 dni na usg okazało się, że kości długie u dziecka są skrócone o ok. 4 tygodnie. Zadając pytanie, co to oznacza dla dziecka, nie otrzymałam odpowiedzi. Postanowiłam poszerzyć diagnostykę u ginekologa genetyka i zasugerował karłowatość przysadkową. Nadal nie wiem, czego się spodziewać? Czy karłowatość i niskorosłość, to to samo? Czy u Pań mam dzieci z niskorosłością też było tak, że kości długie były za krótkie w życiu płodowym? Czy jest szansa, ze nic mojej córce nie będzie? 32 tydz, 4 dni FL 51,6😥

reklama
Rozwiązanie
Jeżeli chodzi o nas. Mała kest zdrowa. Przynajmniej na chwilę obecną. Ale jakiego wzrostu będZie to jest akurat zagadka. Tak mi się przypomnialo, ze moja koleżanka urodziła zdrową córkę, tzn objawy niskoroslosci dopiero w szkole podstawowej byly widoczne. Ma.zespół turnera. Moja akurat ma po kim być niskorosla ;/ Chociaż skoro nie ma achondroplazji to niska może być, byleby wszystko inne miała zdrowe.
I tego Wam życzę, a powiedz proszę w którym tyg wyszly Wam skrócenia kończyn w ciąży i o ile tyg. Wiekiem ciąży? I czy lekarz nie skierował na badania genetyczne?
Ja również mam problem z kośćmi długimi od usg w 18tc. Aktualnie 31 tc a kości skrócone o 4-5 tyg . Nifty - niskie ryzyko, amniopunkcja kariotyp- prawidłowa, aCGH- prawidłowe, echo serca z agatowej- prawidłowe, neursonografia-prawidłowa, rezonans magnetyczny wszystko prawidłowe prócz kości długich.
Trafiłam do dr Roszkowskiego będzie pobierał 3 amnio, bo mu to trochę wygląda na achondroplazje. Wg niego klatka piersiowa jest za mała a wcześniej była ok. Ogólnie oceniało nas 8 lekarzy. Za wszelką cenę chce zdiagnozować mała żeby wiedzieć na co się przygotować i niestety wszyscy rozkładają ręce. Zaczynaliśmy z jakąś dysplazją po tych wszystkich badaniach wynik - jakaś dysplazja.
Moje dziecko urodziło się zdrowe badania wes trio również nic nie wykazały dziś ma 9 tyg i 57 cm długości. Natomiast u nas kości długie były skrócone dopiero od 30 tc o 4 tyg od wieku ciazy i tak już do końca ciąży. Chłopczyk urodził się 3460 g 52 cm. Również miał stwierdzona hipoplazja klatki piersiowej urodził się bez niej. Natomiast byłam w kontakcie z inną dziewczyną której kości długie były skrócone o 4 tyg od wieku ciąży ale główka była większa na granicy 90 centyla. Pod koniec ciąży skrócenie kości długich było już o ok. 8 tyg i dziecko urodziło się z achondroplazja ale pomimo załamki w ciąży teraz jest zakochana w swoim maluszku.

reklama
Moje dziecko urodziło się zdrowe badania wes trio również nic nie wykazały dziś ma 9 tyg i 57 cm długości. Natomiast u nas kości długie były skrócone dopiero od 30 tc o 4 tyg od wieku ciazy i tak już do końca ciąży. Chłopczyk urodził się 3460 g 52 cm. Również miał stwierdzona hipoplazja klatki piersiowej urodził się bez niej. Natomiast byłam w kontakcie z inną dziewczyną której kości długie były skrócone o 4 tyg od wieku ciąży ale główka była większa na granicy 90 centyla. Pod koniec ciąży skrócenie kości długich było już o ok. 8 tyg i dziecko urodziło się z achondroplazja ale pomimo załamki w ciąży teraz jest zakochana w swoim maluszku.
Oficjalnie również mieliśmy podejrzenie dysplazji szkieletowej płodu ale podejrzenie nie diagnozę.

Ja również mam problem z kośćmi długimi od usg w 18tc. Aktualnie 31 tc a kości skrócone o 4-5 tyg . Nifty - niskie ryzyko, amniopunkcja kariotyp- prawidłowa, aCGH- prawidłowe, echo serca z agatowej- prawidłowe, neursonografia-prawidłowa, rezonans magnetyczny wszystko prawidłowe prócz kości długich.
Trafiłam do dr Roszkowskiego będzie pobierał 3 amnio, bo mu to trochę wygląda na achondroplazje. Wg niego klatka piersiowa jest za mała a wcześniej była ok. Ogólnie oceniało nas 8 lekarzy. Za wszelką cenę chce zdiagnozować mała żeby wiedzieć na co się przygotować i niestety wszyscy rozkładają ręce. Zaczynaliśmy z jakąś dysplazją po tych wszystkich badaniach wynik - jakaś dysplazja.
Jeszcze powiem że ok 36 tc będzie prawdopodobnie widać na USG po twarzy czy to achondroplazja czy nie. Jeśli nie będzie tego widać to nikt pani nie powie czy dziecko urodzi się zdrowe ja też nie wiedziałam do dnia porodu natomiast jeśli nie będzie cech dysmorfii twarzy a skrócenie kończyn nie będzie się pogłębiało to jest duża szansa że to nie achondroplazja, jeśli chodzi o zespoły to po urodzeniu wes trio i będziecie wiedzieć.

Dodam jeszcze że mam nadzieję że reakcja lekarzy na poród u nas przez CC będzie taka sama jak u mnie: "o kur... jakie duże dziecko". A jak nie to i tak będziecie szczesliwi zobaczycie. Jeśli potrzebujesz rozmowy to w odpowiedzi podaj swój e-mail to się odezwę :)

Do góry