reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2014

Molia, ja dalej mam wage na minsie i niktmi nie mowi ze to zle, mowia tylko ze po prostu dzieci biora?sobie co potrzebuja a to najwazniejze. Zmierz sobie tetno w domu o roznej porze dnia i wyciagnij srednia. Mozepo prostu bulas poddenerwowana albo tak reafujesz na lekarza.ja nad tym badaniem sie nie zastanawialam.

reklama
polozna juz mi mowila ze ekg mam zrobic jak nastepnym razem bedzie tak wysokie tetno ogolnie bardzo pragne dziecka i boje sie po stracie poprzedniego i to napewno stad te nerwy. ogolnie mialam duzo operacji po wypadku i moze dlatego mam serce oslabione duzo do myslenia. ide zrelasowac sie na spacerze ;-) milego popoludnia

Molia - z waga to przesada, ja schudlam 4kg w 1 trym, ostatnie 10 dni nadrobilam 600 gram. Ginekolog nie ma żadnych zastrzeżeń.
cisnienie masz ok? moze faktycznie pokontroluj puls w domu, niestety nie znam sie na tym, lekarz cos na to powiedział, widział wyniki przecież. Chyba.

Moje dwie lekarki prowadzące wymagają badań na cytomegalie. Ja miałam po potw ciazy. Musze robic co kwartał razem z toxo, nie mam żadnych przeciwcial. Choć cytomegalii sie nie leczy w ciazy niestety.

Z ważnych to jeszcze po 24tc to badanie z krzywa i piciem glukozy - tczy sie cukrzyca ciazowa nie przyplatala.

Zreszta poczytaj to Obowiązkowe i zalecane badania w prowadzeniu ciąży
to sa zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.

troche tego jest. Ja w obu ciazach miałam badane wszystko, a nawet wiecej jak patrze, prowadzę prywatnie, wiem, ze na NFZ to troche zależy od lekarza i limitów w przychodniach.

Dzien dobry :-)ale szybko piszecie,nie nadazam,

Co do luteiny jak bralam na poczatkuto mialam uplawy wraz z ta tabletka wiec ciagle z wkladka .
Na bol gardla ja zawsze pije goraca herbate z miodem i cytryna , ale pamietam kiedys jadlam hallsy i mi bylo lepiej po nich .
Zazdroszcze mama ,ktore juz cos czuja w brzuchu :-Dale wszystko przedemna

Czy was tez piersi przestaly bolec ?

a co do okresu ciazy to tez sie gubie np teraz jestem 12 tydz a rozne aplikacje pokazuja mi ,ze to 13 tydz :crazy:

Ostatnia edycja:
Mnie piersi juz dawno przestaly bolec.progesteron biore caly czas mam lekkie uplay ale to zaraz po czopku po jakis 30 minutach pozniej toaleta i spokoj i wieczorem powtorka

Dzięki dziewczyny za porady. Wziełam sobie hallsa i wypiłam mieszankę cytryny z miodem i przegotowaną ciepłą wodą. Narazie jest lepiej, przestało boleć:-D zobaczymy na jak długo
Madison
ja licze tak ,że 17t i 17t 6d to 17 tydzien a nie 18;-) czyli tak jak lekarze;-)
katrina mnie piersi bolą nadal ale nie cały czas tak jak na początku. Zazwyczaj mocniej rano jak wstane,a w ciagu dnia musze się mocniej dotknąć ,żeby poczuć a czasami mam takie dni ,że nie czuje więc różnie to bywa....

MADISON jest tylko jeden typ liczenia tygodni :tak: np na moim przykładzie 16t1d to skończony 16 tydzień więc jestem w 17. Dla lekarzy liczą się tylko i wyłącznie skończone tygodnie więc 16t1d i 16t6d to dla nich 16 bo taki jest skończony. Konsultowałam to z dwoma lekarzami i ciocią położną ;-D a Ty skończyłaś 13 tydzień i aktualnie jesteś w 14 :-)

MOLIA najważniejsze, że ciśnienie masz dobre :tak:

DOMI oo tak.. ten dźwięk poprawia humor i samopoczucie :-D też dzisiaj słuchałam serduszko.. pomału to uzależniające jest ;-)

KATRINA mnie piersi bolą tylko przy dotyku.

CWIKLA to rzeczywiście masz teściową :szok: nic tylko uciekać.. ja na szczęście teściów mam ok :-) dużo pomogą, interesują się itd

Ostatnia edycja:
Cwikla, ja od ponad tygodnia jestem w staniezjesc szynke max raz w tygodniu... ale jesli chodzi o mieso do obiadu to nie ma mowy... gotowane,smazone ,duszone...wszystko na nie

Domi to chyba bedą dziewczynki :-)

Natkusia - na logikę tak, 13t2 dni to skończony 13, wiec jestem w 14. Ale dla lekarzy to wlasnie nie jest skończony 13, a trwający i oni mówią, ze jestem w 13, a nie w 14. W szpitalu ostatnio 4 lekarzy tak czytało wiek ciazy.
Synka urodziłam w 38tc4dni, wpisany jest porod w 38 tygodniu ciazy, nie 39.

Na usg polowkowe, ze względu na blizniaki kazali mi sie u umówić w 21tc, nie wczesniej i juz dwoch mi potwierdziło, ze to znaczy 21t i 1,2,3 dni i tak dalej.
Wiec teoretycznie powinno sie operować tygodniem zgodnym z liczba 'z przodu' :-) choć logika przy tym faktycznie jakos boli ;-)

Cwikla - oj chyba ciezko by mi było pozostać w dobrych stosunkach z takim podejściem teściowej. Przejściowo da sie wiele znieść, życze byście jak najszybciej wybyli na swoje :-)

Ja jestem uziemniona. Nie mogę chodzic przez te moje poldupki. Od jutra zaczynam szukać pomocy w temacie.

reklama
Madison nie wydaje mi sie, dowiemy sie 8 marca co bedzie, ja ogolnie nie mam ochoty na nic, slodycze sa okropne w ogole nic nie ma dobrego smaku, jem b musze ale zebym czerpala przyjemnosc z jedzenia albo zeby cos mi smakowalo bardzo to niestety nie.

Do góry