reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2021

W tak późnej ciąży nie bierze się już pod uwagę terminu na podstawie wymiarów, bo dzieci mogą różnie rosnąć. Termin z usg ma sens tylko w pierwszym trymestrze
Wiem wiem, u mnie nawet pierwsze USG nie było brane pod uwagę. Termin porodu z OM a później się tylko śmieliśmy ze chodzę jak słoń bo już niby po terminie jestem 😅 i faktycznie pokryły się pomiary dzidziusia z USG z wagą urodzeniowa.
Natomiast mogę dodać że pomiary pod koniec ciąży są bardzo ważne czy np jak w moim przypadku było że dziecko jest duże co jest też wskazaniem do cc a niebezpieczne przy sn. U mnie pomiary zawsze pokazywały również tc tak jak już ktoś napisał że pod crl jest tydz i dzień ciazy.

Ostatnia edycja:
reklama
Dzien dobry! U mnie dzis 12+6-samopoczucie super! Chyba zaryzykuje podejście do małej kawy ,ktora mnie odrzuca od początku ale jakas chętke dzisiaj chyba mam😀czyżby pierwsze ciazowe zachcianki 😉?? Powiem Wam,że ja jestem przerażona tymi wszystkimi zakupami, czytam,oglądam i nic a nic nie ogarniam! To będzie moje pierwsze dziecko i pewnie jedyne i czuje się zupełnie pogubiona. Bardzo liczę na podpowiedzi doświadczonych mam bo wybór na rynku jest przeogromny ale nie wszytko jest dobrej jakości,bezpieczne i użyteczne!

Dzień dobry 🙂👋 Mnie to ostatnio wgl nie boli brzuch, w 9 tygodniu odczuwałam rozciąganie takie wieczorami, a teraz całkowicie minęło. Ale zachowuje spokój. Przecież to od razu nie oznacza nic złego prawda..? Jutro wizyta, nie mogę się już doczekać. I zaczynam się stresować 🙈
Będzie dobrze.. Mnie ostatnio piersi nie bolały, a znów bolą.. Takze boli przestaje i znów zaczyna i tak w kółko...

Dziewczyny te które już mają kolejne dzieci, kiedy w kolejnej ciąży czułyście ruchy dziecka? Jestem ciekawa. W pierwszej ok. 18-19 zaczęłam smyranie czuć i jestem ciekawa jak to w tej drugiej będzie..

Dziewczyny te które już mają kolejne dzieci, kiedy w kolejnej ciąży czułyście ruchy dziecka? Jestem ciekawa. W pierwszej ok. 18-19 zaczęłam smyranie czuć i jestem ciekawa jak to w tej drugiej będzie..
W pierwszej w 16tc, w drugiej takie, których byłam pewna, ze to to w 17tc. Pierwszy poród był sn, nie wiem jak będzie teraz po cc.

A ja mam pytanie do mam kierowców. Będziecie kupowały sobie adapter do pasów bezpieczeństwa ? Czy jednak jazda bez pasów? W poprzedniej ciąży nie miałam jeszcze prawa jazdy ale jako pasażer zapisałam się normalnie cała ciążę. Nie wiem doświadczenia w kierowaniu samochodem z większym brzuszkiem więc nie wiem czy pasy aż tak przeszkadzają?

W pierwszej ciazy ( ale to bylo lata swietlne bo 13 lat temu ) jezdzilam bez pasow. W drugiej i teraz juz zskupione adaptery. Pasa biodrowego nigdy nie ulozysz odpowiednio zeby w razie wypadku nie zgniotl dziecka w brzuchu. A bez pasa nie mamy szans w trakcie wypadku.

U nas synek nie chciał spać sam od 5 miesiąca [emoji33] Wymiotował wtedy bardzo po kleiku ryżowym (jedna noc) i spał z nami bo bałam się, że coś mu się może w nocy dziać i nie zdążę zareagować. Od tamtej pory skończył spanie u siebie w łóżeczku, próbowaliśmy ale się nie udało.
Później kupiliśmy mu inne łóżko i spał tam tylko pod warunkiem, że ja leżałam obok i go usypiałam, ale często zdarzało się tak, że ja też zasypiałam i rano wstawałam połamana. W końcu zrobiliśmy mu remont całego pokoju jak był u dziadków, nowe łóżko, fototapeta, wykładzina itd.. I jak wrócił był przeszczęśliwy. Od tamtej pory nie ma problemu ze spaniem u siebie.

Ja całą ciążę zapinałam pasy, jeździliśmy wtedy bardzo dużo bo do rodziny mieliśmy ponad 800km i pasy nie sprawiały żadnego problemu,więc nie będę raczej kupować adaptera

Wiesz tu nie chodzi o wygode czy sprawianie problemu tylko pas biodrowy przechodzi po miednicy i dole brzucha. Przy wypadku ma za zadanie utrzymac nas w fotelu, i ugniata brzuch a tym samym dziecko w brzuchu.

reklama
Dzień dobry ☺️ u mnie dziś równy 9tc

Ale super łóżko 😍 nie balas się że spadnie?
Mój mały póki co śpi w łóżeczku ale myślę że pod koniec ciąży będzie zakup dla niego już większego łóżka a to pójdzie dla dzidzi. Zapewne będzie musiało mieć barierke bo póki co w śnie siada i leci jak popadnie na drugą stronę.
@Mana_lena to 4 wizytujemy razem 🥰 jeszcze tyyyyyle czasu. 🥴 Jak to się dłuży 😔

Mój lekarz brał pod uwagę termin z OM już na pierwszej wizycie miałam 4 dni+ i co wizyta było do przodu, w 36tc wychodziło że już jestem kilka dni po terminie a ostatecznie urodziłam w 38tc.
Nie bałam się, że spadnie. W nocy aż tak się nie wierci a jak już to się czołga od boku do boku i to niewiele. Łóżko nie jest wysokie, więc nawet jak zaśnie np.na kolanach u nas to ja bez problemu i kombinacji jestem w stanie go odłożyć. Mam 164cm wzrostu.

W pierwszej ciazy ( ale to bylo lata swietlne bo 13 lat temu ) jezdzilam bez pasow. W drugiej i teraz juz zskupione adaptery. Pasa biodrowego nigdy nie ulozysz odpowiednio zeby w razie wypadku nie zgniotl dziecka w brzuchu. A bez pasa nie mamy szans w trakcie wypadku.

Wiesz tu nie chodzi o wygode czy sprawianie problemu tylko pas biodrowy przechodzi po miednicy i dole brzucha. Przy wypadku ma za zadanie utrzymac nas w fotelu, i ugniata brzuch a tym samym dziecko w brzuchu.
Bezpieczeństwo dziecka jest dla mnie najważniejsze, jednak kiedyś było o tym w TV i wypowiadał się jakiś specjalista, że pas samochodowy nie zagraża życiu dziecka przy wypadku. Zainteresuję się tematem jeszcze raz i zadecyduję 😉

Do góry