reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2019

reklama
To ile ja mam dać na 18? Też 1000 zł? [emoji848][emoji33]
Czy ten świat stanął na głowie?! My wczoraj byliśmy u najmłodszej kuzynki męża na 18. Ja dałam jej prezent o wartości 200 zł. Domyślam się że wolałaby kasę. Jej rodzice zrobili w sali weselnej z menu weselnym, orkiestra, fotograf i kamerzysta. To musiało na prawdę dużo kosztować. Gdyby zrobili w domu, dałabym jej to samo. Dlaczego to ja miałabym ponosić koszt imprezy z rozmachem?
1000 zł na komunię to uważam strasznie dużo. Ile to będzie za parę lat? Samochód? Sorry dziewczyny, nie chce nikogo urazić ale ta spirala zastaw się, a postaw się nie dąży do niczego dobrego :-/

Czy ten świat stanął na głowie?! My wczoraj byliśmy u najmłodszej kuzynki męża na 18. Ja dałam jej prezent o wartości 200 zł. Domyślam się że wolałaby kasę. Jej rodzice zrobili w sali weselnej z menu weselnym, orkiestra, fotograf i kamerzysta. To musiało na prawdę dużo kosztować. Gdyby zrobili w domu, dałabym jej to samo. Dlaczego to ja miałabym ponosić koszt imprezy z rozmachem?
1000 zł na komunię to uważam strasznie dużo. Ile to będzie za parę lat? Samochód? Sorry dziewczyny, nie chce nikogo urazić ale ta spirala zastaw się, a postaw się nie dąży do niczego dobrego :-/
Też uważam, że to jest przegięcie ;)

Ja uważam, że pieniądze są "najbezpieczniejszym" prezentem, jesli nie zna się potrzeb, zainteresowań czy upodobań obdarowywanej osoby.
A z tymi prezentami na komunię to tak się przyjęło że daje się drogie, W tym roku byłam na komuni u męża w rodzinie to byłam oszołomiona jakie prezenty zebrał ten 9-latek. Mianowicie smartfon najnowszy Iphone, czy xbox, tablet i podobne gadźety, A w gotówce 9 tyś zł, za co jego rodzice zakupili mu quada.

Dla mnie te kwoty są kosmiczne. Ja planuje na tą 18 tke dac 500 zł. On nigdy nie był zadowolony z prezentów. Zawsze było mało, więc już nie zwracam na to uwagi. I też jestem przerażona tym w jaką stronę to wszystko zmierza. Moje dziecko jest w pierwszej klasie, a 70% mam ma już zarezerwowane sale weselne na komunię [emoji1787]. Niedługo komunię i 18 będą na miarę dobrego wesela [emoji85] ( zresztą w niektórych przypadkach już tak jest)

Powiem Wam, że w piątek miałam wizytę, a myślę już o kolejnej i już kolejne myśli ! Jak tu wytrzymać 4 tyg ? Spokój jest na 2-3 dni i znowu to samo oszaleje przez te 9 msc ;) radzicie sobie jakoś z tym stresem ? Czy nie dopuszczacie do siebie myśli, że może coś być nie tak ? Ja okropnie myślę najpierw czy to serduszko się pojawi, jak się pojawiło to znowu myślałam czy kolejna wizyta, badania nie wykażą nieprawidłowości, jak lekarz powiedział, że wszystko jak dla niego jest w porządku to znowu myślę o kolejnej już wizycie naprawdę nie wiem kiedy ja się uspokoję i zacznę cieszyć ciążą, niektórzy mówią, że idą podglądać maluszka, a ja normalnie tylko myślę co usłyszę, że jest nie tak okropne emocje !

reklama
Do góry