reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2019

Mi lekarz powiedział, że ta waga ocenia z prawdopodobieństwem 30%. Szwagierce mówili przed 3,5 a chłopak prawie 5 się urodził. Mi waga spędza sen z powiek... Mam nadzieję, że urodzi się w normie, bo narazie to okruszynka.
30%... niskie to prawdopodobieństwo.
Szwagierka rodziła naturalnie ? 1,5 kg to bardzo duża różnica... Mam nadzieję, że jeśli lekarz się u mnie myli, to w tą drugą stronę... Wolałabym urodzić kruszynkę niż olbrzyma.

reklama
30%... niskie to prawdopodobieństwo.
Szwagierka rodziła naturalnie ? 1,5 kg to bardzo duża różnica... Mam nadzieję, że jeśli lekarz się u mnie myli, to w tą drugą stronę... Wolałabym urodzić kruszynkę niż olbrzyma.
To ponoć bardzo orientacyjne. Tak... Kleszczowo. Moja ma dobić do max. 3kg.

Ja też czytałam o tym zwolnieniu-opiece nad żoną po porodzie. Zwłaszcza, że ja będę miała cesarkę. Też chcemy to załatwić. Ponoć w szpitalu mogą takie zaświadczenie wystawić albo ginekolog prowadzący ciążę, to prawda?
Czyli mąż może wziąć 2 tyg tej opieki i dodatkowo przysługuje mu też 2 tyg tacierzyńskiego?

Ja też czytałam o tym zwolnieniu-opiece nad żoną po porodzie. Zwłaszcza, że ja będę miała cesarkę. Też chcemy to załatwić. Ponoć w szpitalu mogą takie zaświadczenie wystawić albo ginekolog prowadzący ciążę, to prawda?
Czyli mąż może wziąć 2 tyg tej opieki i dodatkowo przysługuje mu też 2 tyg tacierzyńskiego?
Dokładnie tak, już nawet w szpitalu powinni wystawić dwa tygodnie opieki (nie zapomnij o to poprosić) i zostaje jeszcze 2 tygodnie ojcowskiego do wykorzystania w dowolnym terminie, nie później niż 2 lata (chyba) po porodzie.

Wygląda na to, że tak :)

A chodzisz prywatnie czy na NFZ? To właściwie też masz podobnie planowane wizyty :) Ile maleństwo waży, że mówią, że sporo ? Słyszałam, że na usg bardzo często waga jest zawyżana...
Tylko prywatnie chodzę na wizyty :). Na ostatniej wizycie czyli 33tc +5 ważyła 2750 zgodnie z usg ale moje poprzednie dzieciatka też tak usg pokazywało, że dość ta waga jest "spora" a urodziły się 3230 i 3200 za to z długimi nogami :) (synek miał 59cm córcia 55) a wiadomo,że do pomiarów wagi usg bierze chyba obwód główki, brzuszka i długość kości :) - urodzone w terminie bo 38+1 i 38+5.

Ta opieka 2 tygodnie dla męża to chyba zależy od szpitala - u Nas wystawia szpital i szczerze to nawet przy wypisie pytaja się czy chcemy. Wiem,że niektóre szpitale wystawiają zaświadczenie i opiekę wystawia np lekarz prowadzący ciążę albo (dziewczyny na jakimś forum pisały) nawet lekarz rodzinny na podstawie właśnie tego zaświadczenia ze szpitala.
Nie wiem czy coś się zmieniło odnoście urlopu 2 -tygodniowego dla tatusia :) bo wcześniej był do wykorzystania do czasu ukończenia przez dziecko 1 roku życia. Ale to dane sprzed 5 lat mam bo wtedy tak było - nie patrzyłam teraz czy coś się zmieniło czy nie.

reklama
Co do wolnego dla Tatusiów :-)

Jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie-opiekę niestety nie zawsze w szpitalu je dają- częściej jak jest cesarka- ale nic straconego! Mąż/Partner idzie do lekarza rodzinnego z naszym wypisem ze szpitala, mówi mu, że żona źle się czuje i nie chce jej zostawiać samej i lekarz zazwyczaj idzie na rękę - tylko Tatuś musi pamiętać aby wypisać u pracodawcy druk Z-15, bo za zwolnienie to płaci ZUS ;-)

Urlop ojcowski- 14 dni nastepujących po sobie lub 2 x 7 dni wliczając weekendy i święta, na wykorzystanie ojciec ma 2 lata od narodzin dziecka

I jeszcze jest urlop okolicznościowy z okazji narodzin - 2 dni do wykorzystania w okolicy okoliczności czyli gdzieś tam krótko po narodzinach ;-)

Do góry