reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

Urszulka202 ja miałam robione i z tego co czytałam większość dziewczyn też, robi się je zazwyczaj w pierwszym trymestrze, a jeśli jest potrzeba (np. ktoś ma stycznosć z kotami) powtarza się w 3 trymestrze. Badania te nie są refundowane, więc każdy musi za nie płacić cos ponad 50 zł za oba (bo są dwa)

reklama
Witajcie
Mam pytanie, czy robiłyście badanie na toksoplazmoze? bo w karcie jest rubryka a dzis pani g powiedziała mi, że nie potrzebne jest to badanie i jak chce to żebym poszła sama sobie je zrobić za kasę.

z tego co wiem robi je sie prywatnie- gin nie daje na nie skierowania- tak jest u mnie. ja robilam je prywatnie. u mnie to kosztuje ok 70 zl za dwa miana przeciwcial.

Toxo nie potrzebne?? Troche chyba przegięła Twoja lekarka...zrób sobie to badanie.
Ja mimo iż co ciąże robie ( 4 razy) i chorowałam na nia w dziecinstwie toi tak zawsze mi gin każe

Martuśka85 ja też właśnie słyszałam, aby nie używać żadnego spirytusu do pępka, sama jestem ciekawa co poradzi położna jak urodzę, bo chyba nowe trendy weszło, bo z adim też używałam spirytusu, no zobaczymy:)
Ola ja myślę , ze też kupię proszek dzidziusia , tak planuję, na pewno nie będe od razu prała w Wizirze, Arielu itp. na to przyjdzie czas, po co wywoływac alergie, a płatki sa takie sobie niestety:(
Zielona26 pewnie, ze Cię pamiętamy, pisz do nas jak znajdziesz siły i dbaj o siebie:)
Aga Natalia powodzenia na wizycie, napisz co doradził lekarz:)
Madziujka to jest dzidziuś mleczko???? ooo nie wiedziałam!!!!
Ola jak nie wypróbujesz to się nie dowiesz jakie kosmetyki używać i choćby każda tu napisała, ze "tej" firmy są najlepsze, kazde dziecko inaczej przyjmuje kosmetyk, także sprawdzisz i zobaczysz czy sie nada:)
Urszulka mnie też gin nie kierował na to badanie i za tydzień zapytam co o tym sadzi, już idę zanotować!

A ja dziś gotuję na obiad kapuśniak na wędzonych żeberkach, taki kwaskowy.... mniammm strasznie mi się chce:)

Ostatnia edycja:
Urszulka ja też nie miałam robionego tego badania.

Ola ja czekam na sugestie Milusi...:) Wiadomo, że i tak kosmetyk trzeba sprawdzić na dziecku, bo każde zareaguje inaczej, ale rada fachowca...bezcenna:)

wuzelek absolutnie nie wątpię w mądrość każdej z nas.. tylko jak już człowiek pewnie trzyma dzidziusia, to on skubany sam siada.. później jak sprawnie i bez wrzasku myje mu włosy, to czas nauczyć dziecko samodzielnego mycia.. non stop nowe wyzwania.. ale to wszystko trudy ale też maaasę radości z rodzicielstwa ;D

co do pępuszka to przyznam że strasznie się bałam go ruszać... bo to takie małe, wiotkie no i jednak ranka.. ale kiedy pediatra zaczęła obwąchiwać, czy się nie babrze, nie podśmierduje i nie sączy to w sumie zadowolona byłam że nie zostawiłam go tak "samopas". Oczywiście też nikt nie mówi o nasączaniu spirolem tak, żeby spalić skórę dziecku - nie, nie, nie.. Po prostu odkazić rankę.. a spirytus szybciutko odparowuje i gazik jest suchutki więc w sumie nie jest to aż tak "zbędne" no ale wiadomo - jak ze wszystkim. decyzja należy do każdej z nas i co kraj to obyczaj ;)

Hej Mamusie :)
Ja się tylko pochwalę, że wreszcie przyskrzyniłam swojego Skarbusia i udało się podglądnąć, bo ma między nóżkami. Wyobrażacie sobie, że przez wszystkie dotychczasowe usg pokazywał albo pupę albo kość biodrową?
a we wtorek pokazał dwa jajeczka :-)
CHŁOPAK !!!!!

Karol :-D

Cieszę się jak głupia i przestać nie mogę :rofl:
Gratuluje synka:-D:-D:-D

Witajcie słonka:-)

Czekam sobie na listonosza, który mi naszyjniki przywiezie;-)

Pajkaa dziękuję za uwagi apropo pieluch:blink:

Bogusia86 cóż czasem dorośli zachowują się jak dzieci...:wściekła/y::wściekła/y: nie ma co się przejmować, trzeba takiego człowieka omijać szerokim łukiem...:no:

magda.wu cudowne wieści. Witamy Karolka na BB:-D:-D

Milusia
dołączam się do pytania, jakie konkretne firmy mogłabyś polecić???? Które ty zamierzasz kupić Wiktorkowi??

marulka ciocia marulka stanowczo jest niezastąpiona;-);-)

a teraz WIEŚCI OD CIAMAJDKI:
dostała następną kroplówkę i właśnie dostała plamień (mówi, że pojawił się skrzep krwi...):-( T. jest już z nią i podobnież przyniósł Ciamajdce pół domu:tak: Na obchodzie sprawdzali jej brzuch i nic nie mówili...Ciamajdka czeka na rozwój sytuacji...
Dobrze ze Ciamajdka w dobrych rekach trzymam mocno kciuki :tak:

witajcie brzuchatki ....

wczoraj nie stety niebylam wstanie sie odezwac mialam dosc fatalny dzien .... a wiec wam w skrucie opowiem.. po pierwsze kurier mnie wkurzyl bo zadzwonil ze jest z przesylka pod domem a niestety nie bylam w poblizu zamiast zadzwonic wczesniej co najmiej pol godz to bym zdazyla przyjechac a on na to ze niemaczasu czekac odbior w straszynie beka co jeszcze z takim czym ssie nie spotkalam dla mnie to firma kurierska ktora ma fatalnych pracownikow... a juz bym miala swojego rogala gdyz tak mnie bola plecki:-( rowniez jak wracalam do domu wraz zmama natknelismy sie na takie male fajne psiaczki widac ze byly mlode byly takie slodkie i lagodne - martwilam sie aby tylko nie wyskoczyly na ulice bo bedzie wtedy masakra no i wiecie co wykrakalam kierowca jechal strasznie szybko a psiaczki weszly na ulice zaczol trabic i je przejechal to bylo zaledwie metr odemnie facet wogole sie nie zatrzymal i pojechal dalej co za znieczulica !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeden z nich gdzies uciekl i niewiem co nim a ten drugi byl w szoku i przylecial do nie i przy moich nogach zdechl plakalam jak bubr choc to nie moje zwierze ale iecierpie takiej znieczulicy u ludzi.... tak mi patrzyl w oczy dlatego wczoraj nie bylam wstanie juz nic robic bylam zalamana....

ale jedno co dobrezadzwonili z uczelni wczoraj ze obrone mam 25 maja o 9.00 :)
gratuluje terminu obrony:tak::tak:
a nam wczoraj z kolei na szkole rodzenia mówili, ze obecnie sie wietrzy pępuszki dziecięce i niczym nie owija i nie uzywa spirytusu już. nie wolno moczyc i trzeba trzymac sucho calkiem i nic nie robic albo stosować jakis Oktanisept (cokolwiek to jest :D) zamiast spirytusu, jesli widzimy, ze slabo sie wysusza lub sie boimy nic nie robic.
spirytus ponoc mocno podraznia skore tak ze jest zaczerwieniona i trudno orzecz czy to tylko podrzanienie od niego czy stan zapalny pępuszka, dlatego lepiej go unikac.
Ja urzywałam spirytusu i pepek szybciutko odpadł wiec jestem zdziwiona :szok:

A co myślicie o proszku dzidziuś??? Jest sporo tańszy, pewnie dlatego, że jest to produkt polski, ale czy nie też dlatego, że jest gorszy?
Planuje zakup proszuku dla dzidziusia i nie wiem, który kupić. Myślałam tez o zwyklych bańkach mydlanych, ale czy te wszystkie niemowlęce ciuszki dobrze się w tym wypiorą????
Wszystko zalerzy od dziecka ja osobiście urzywałam dzidziusia bo mój mały był uczulony na lovele co do płatków mnie osobiscie nie przypadły do gustu wiec dzidziuś jak najbardziej tak:tak::tak::tak:
A czy któraś z was myślała o kosmetykach Nivea, bo ja kupiłam już Niveę:/ najwyżej sama zużyję hihi
Nie wiem czy dobrze pamietam ale wydaje mi sie kupowałam kiedyś nivea z serii hipoalergicznej i było ok :tak:

reklama
Dzięki dziewczyny za informację, moja ginka trochę mnie poirytowała bo nie dośc że to badanie odpuściła a ja tego nie dopilnowałam( ale to ona jest lekarzem i powinna informować o takich rzeczach) to dzis powiedziała mi że przytyłam za dużo bo w całej ciązy prawidłowo powinnam mieć 11 kg a mam juz 10+ na tym etapie (czyli ważę 62), czlowiek musi sie pilnować i czytać cały czas i dopytywac a to a siamto...ide robić obiad, nie będę z tego powodu głodować. Później was poczytam, pozdrawiam:-)

Do góry