reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

ehtele - szpital raczej nie zgłasza. Położna przyjśc musi - sprawdza jak pępek dziecka, sprawdza Twoje szwy (jeśli będziesz nacięta), zdejmuje te szwy (w domu), pokazuje jak się kąpie, wyjaśnia wątpliwości. Takich wizyt z Olimpią miałyśmy kilka.
W poprzedniej ciaży miałam tak,że urodziłam, jszcze w trakcie pobytu w szpitalu maż dzwonił do położnej z regionu i sie umawiał na wizytę. Przyszła w dniu gdy wróciłyśmy ze szpitala. Pomogła mi bardzo bo nie miałam pojęcia jak chwycić dziecko, jakie kosmetyki używać, co z pępkiem, jak dostawiać do piersi...

Dziś rozmawiałam z sąsiadką,która miała problemy (Poznań),bo dzwoniła po 30 tc i ją wszedzie wyzywali,ze dzwoni taki późno bo mają tyle pacjentek na głowie i nie mają jak jj wcisnąć. Osobiście się z takim problemem nie spotkałam, ale teraz mieszkamy w innym mieście i widze,że położna chce przyjśc do domu jeszcze przed porodem żeby wszystko spisać i wypytać.

Aaa co do chrzcin- Olimpia miała 7 miesięcy . Nie spieszyliśmy się bo i po co. Czasami do chrztu prowadzi się nawet 2-3 letnie dzieci ale wtedy cięzko takie upilnować :)
Problem z chrzestnymi też posiadam - chrzestną będzie moja siostra ale ponieważ mąż nie ma wlaściwie żadnego osobnika płci męskiej w rodzinie , z którym utrzymuje kontakt chyba pozostanie mi poprosić brata. (ooo,kolejny plus posiadania rodzeństwa).

Ostatnia edycja:
reklama
Ehtele, zamówiliśmy taki WÓZEK ATLANTIC BABY DESIGN ESPIRO kol. 2010 +grat (1067147870) - Aukcje internetowe Allegro (kolor OCEAN -turkusowy) :-) Bardzo mi się podoba :-) Ale w dalszym ciągu zastanawiam się nad tą pościelą do wózka... bo wydaje mi sie ze wystarczy kocyc, zeby przykryć dziecko, ale co mu położyć pod spód?? :-(

No piękny ten wózeczek:-)
A co do pościeli to ja mam w komplecie razem z wózkiem i nawet jej nie widziałam...ale w sierpniu to na pewno wystarczy kocyk...w zimę będziemy już ubierały dzieciątka w śpiworki więc kocyk też wystarczy... co do podłoża u mnie w wózek jest miękko wyścielany, nie wiem czy jak położysz na spód kołderkę to czy dziecię nie będzie się pocić...z drugiej str taka pościel to koszt 30zł więc czemu nie...a nóż się przyda...:tak:

no my zaczynamy skladac łóżevczko jest zabawnie bo nie mamy instrukcji :p

co do chrztu nie wiem kiedy zrobimy na razie mysle o tym, zeby szczęśliwie uridzic a potem zajmę sie zastanawianiem kiedy chrzciny.

A to ja nie wiedziałam, ze do położnej trza tak wczesnie dzwonic szok normalnie

Ehtele ja mam nadzieję, ze ty w łóżeczku z laptopem leżysz.... zobaczysz wyzdrowiejesz szybciutko, na ten katar dobry by był rutinoscorbin

Pajeczko wózek pierwsza klasa:) z łóżeczkiem na pewno dacie sobie radę:D

Co do położnej to należy zgłosić najlepiej w dniu porodu, nam mówili, żeby mąż skoczył do przychodni, w której mamy lekarza rodzinnego i tam to zgłosić:)

Chrzest, echh ja planowałam tuż po porodzie taki w gronie tylko my i rodzice chrzestni, ale jak się o tym wszyscy dowiedzieli to wielkie halooo:D

Tak, namiary do położnej dadzą w przychodni :) Spokojnie. Zaczęłam temat położnej bo akurat ma się pojawić w mieszkaniu obok :) Poza tym może warto wypytać znajomych - one mają podpisane umowy z NFZ i niekoniecznie trzeba wybrać tą,którą daje przychodnia.

Wpadłam....zobaczcie co znalazłam :p
2tea2room22: Zakochana w cieście karmelowym..

No to jak mąż przyjedzie do domu zabiram go na krówkowe zakupy,haha.
Aaa..i jeszcze mam ochote na to:
Penne z brokułami i szparagami

W życiu nie jadłam szparagów ale w końcu trzeba spróbować ;) mam dziś przypływ energii! Tylko czemu to pragnie tak wolno schnie :) Drugie już czeka na powieszenie.

Ehtele więc dziecko chrzcisz kiedy Ty uważasz za stosowne, mozesz miesięczne, a mozesz i 2 latka to jest indywidualna sprawa każego rodzica i tutaj nikt nie robi problemów.
Ja chrzciłam Adriana jak miał pół roku, był to sierpień, piękna słoneczna pogoda. Teraz chciałam też ochrzcić jak już będzie ciepło, czyli mały by miał około 9, 10 m-cy, no ale na razie to tylko teoria, praktyka się okaże w praniu, bo jak pisałam mamy problem z chrzestną
Polianno no tak to rzeczywiście trafiłas na sssuper księdza, a tacy bardzo zagorzali fanatycy to kurcze moze być różnie, choć myślę, ze nie powinni robić, aż takich problemów. A to, ze chcesz ochrzcić to zrozumiałe, nie trzeba być b. wierzącym, ale dziecko później samo obierze drogę, a my swoje zadania spełnimy. Mojego M kuzynka nie poszła do komunii, rodzice sie wtedy rozwodzili i jej poprostu nie posłali no szok!!!! a ona bidulka teraz nie moze wziąść ślubu kościelnego, choć b. by chcieli, jest zła na rodziców i im to wypomina ciągle,bo nie jest łatwo teraz iść jej do komunii, jak ma pracę, dom i maluszka na głowie, więc lepiej posłać dzieci, a one sobie potem same zdecydyją co dalej.
Martuśka ja co prawda biorę witaminy, ale nie codziennie co 3 dni, ponieważ jem duuużo owoców i warzyw.

A o tą położoną to ja się spytam jak pójdę do mojej ginek. i tak jest położna to ją wypytam jak to wygląda, no ale wizyta dopiero na koniec czerwca. Tylko nic nie wiem, aby chodziły położne przed porodem, no muszę wypytac jak jest w Łodzi.

Milusiu no u mnie to M ma duuużą rodznę tą bliską i zawsze wszystkie uroczystości typu chrzest, komunia itp. sa na salach, gdyż w domu nie da rady, no ale my też chodzimy, nawet na takie komunie z orkiestrą, wiesz to jest każdego indywidualna sprawa jak wyprawia święto dziecka, ale ja nie mogę zaprosić 5 osób na krzyż, bo by M było przykro:( buuuuu

Odebrałam wyniki TOXO!!! Czy, któraś Mamuśka zna się na odczycie wyników????? Bo ja je robiłam pierwszy raz w życiu.
TO podaję:

Toxoplasma gonti IgG-ilościowo wynik-111,0 IU/ml
a zakres referencyjny to:
mniej niż 6,5 wynik ujemny
6,6-8.0 wynik wątpliwy
więcej niż 8.0 wynik dodatni

Toxoplasma gondii IgM-jakościowo wynik -ujemny (-)

Poproszę o pomoc bom zielona kompletnie:(

witam popołudniowo:)

cholera naprodukowałam sie i mi wszystko znikneło:(

kiniusia cieszę sie że już jesteś z nami:)

aga_natalia jak mus to mus ten szpital, wszystko dla dobra dzieci:) trzymam kciuki oby wszystko było dobrze!

pajka super zakupy! aż zazdroszczę ja czekam na 10 wypłata męża:)

milusia ty jak tak dużo będziesz pracowała to nie będziesz miała czasu urodzić:)

ehtele kuruj sie kochana, a tego kataru w takie upały to nie zazdroszczę:(

fiuu-życze wytrwałości w pisaniu pracy:)

ciamajdko odezwij sie co załatwiłaś w tym USC?

co do pościeli do wózka to nie kupuje poradzimy sobie z kocykami , a na zimę jest ciepły śpiworek w komplecie z wózkiem więc damy radę.
ja już pisałam że u nas położnej nie trzeba zgłaszać, robi to szpital! u nas w mieście są aż dwie:) więc podzielone maja rejony i kazda wie gdzie i kiedy ma przyjść.
wczoraj tak mi narobiłyście apetytu tymi truskawkami że poleciałam do miasta sobie kupić, przy okazji chciałam odebrać wczorajsze wyniki badań ale niestety pocałowałam klamkę, przerwa od 12-15:( będę musiała specjalnie jutro tam iść żeby mieć na wizytę.

co do chrzcin to prędzej jak na Boże Narodzenie robić nie będziemy.
jeżeli chodzi o chrzestnych to na prawde zależy od księdza, bo mojego męża młodsza siostra nie ma bierzmowania a będzie teraz trzymała dziecko do chrztu. ksiądz wyraził zgode bo ona sie przygotowuje i będzie miała teraz na jesień.

Moniczko ja coś czuję, że w ciągu dnia nie będę miała czasu na poród tylko w nocy:D

Bombusiu z tego co widzę, to przechodziłaś już toksoplazmozę bo IgG jest bardzo wysokie.

reklama
Ehtele ja mam nadzieję, ze ty w łóżeczku z laptopem leżysz.... zobaczysz wyzdrowiejesz szybciutko, na ten katar dobry by był rutinoscorbin

no dzięki, że przypomniałaś tylko rutinoscorbinu jeszcze dziś nie brałam:tak: A w łóżku oczywiście siedzę z laptopem, wyszłam dziś z łóżka tylko wrzucić warzywka i mięsko do rosołku...może on uleczy...:sorry2:
ehhh wkurzające są takie dni jak ten...:no:

Bombusia
ja się nie znam...ja zawsze pytałam babeczki w laboratorium ale w obydwu pisze ujemny to znaczy - nie masz toxo i nie miałaś (czyli nie masz przeciwciał) tak ja to rozumiem...

Do góry